Finlord Sněmovna financí

Výsledková sezóna Q3 2021: 2. nejvyšší nárůst tržeb od roku 2008

8.11.2021

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
výsledková sezóna

V rámci výsledkové sezóny v USA za Q3 2021 vydalo výsledky 89 % společností z S&P 500. 81 % společností zaznamenalo pozitivní překvapení v rámci zisku na akcii a 75 % společností pozitivně překvapilo z hlediska tržeb.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V tomto čtvrtletí by měly tržby zaznamenat druhý nejvyšší nárůst od roku 2008. Neobvykle vysoké tempo růstu je zapříčiněno jednak kombinací vyšších tržeb v Q3 2021, ale jednak také tato nadprůměrná míra růstu je důsledkem nižší srovnávací základny v minulém roce v důsledku negativního dopadu pandemie. Aktuální rekord v rámci tržeb je 25,3 %, ke kterému došlo ve 2. čtvrtletí 2021. Každopádně meziroční růst tržeb by měl dle odhadu Factset pokračovat i v příštích několika čtvrtletích, avšak růst už nebude tak vysoký jako ve 3. čtvrtletí 2021. Konkrétně odhadovaná míra růstu tržeb pro 4. čtvrtletí 2021 je na úrovni 12,1 %, pro 1. čtvrtletí 2022 je na úrovni 8,9 % a pro 2. čtvrtletí 2022 je na úrovni 7 %.

 

výsledková sezóna q3 2021

 

 

Tržby za 3. čtvrtletí 2021 pro celý index S&P 500 vzrostly o 17,3 %, přičemž na konci září se očekával růst tržeb o 14,9 %. Značný meziroční růst tržeb vykázaly společnosti ze sektoru energetiky, materiálů, komunikačních služeb a informačních technologií.

 

 

výsledková sezóna Eva Mahdalová Finlord

 

 

Čistá zisková marže za 3. kvartál 2021 je na úrovni 12,9 % (a je nad 5letým průměrem 10,9 %), přičemž ve stejném období roku 2020 byla na úrovni 10,9 %. Pokud bude 12,9 % finální číslo, tak to bude druhá nejvyšší čistá zisková marže v historii statistiky. Doposud byl rekord v rámci čisté ziskové marže zaznamenán v 2. čtvrtletí 2021, kdy byla na úrovni 13,1 %.

 

 

Čistá zisková marže

 

 

Zisky za celý index S&P 500 vzrostly o 39,1 %, původně se na konci září očekával růst zisků o 27,4 %. Značnou pozitivní změnu zisků zaznamenaly společnosti ze sektoru materiálů, průmyslu. Také značnou pozitivní změnu zisků zaznamenaly společnosti ze sektoru informačních technologií, financí a komunikačních služeb.

 

 

výsledková sezóna v USA Eva Mahdalová Finlord

 

 

P/E na základě očekávaných zisků je na relativně vysoké úrovni 21,4, což je nad 5letým průměrem 18,4 a 10letým průměrem 16,5.

 

 

PE poměr americké akcie

 

Na závěr se ještě podívejme na P/E po sektorech na základě očekávaných zisků. Relativně nižší P/E na základě očekávaných zisků mají společnosti z energického sektoru, dále ze sektoru financí, materiálů, zdravotnictví a veřejného sektoru (Utilities). Naopak relativně vyšší P/E na základě očekávaných zisků mají společnosti ze sektoru cyklického zboží (Consumer Disc.), informačních technologií, nemovitostí, průmyslu a komunikačních služeb.

 

PE poměr po sektorech Eva Mahdalová Finlord

 

Do akcií perspektivních společností investují oba fondy Slavic Capital i SLAVIC FUND SICAV. Portfolia jsou zároveň zajišťována proti poklesům.

 

 

Akcie si mohou investoři také snadno nakupovat u obchodníků s cennými papíry, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou zajímavé služby roboadvisory Portu a Portu pro děti (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Portu pro děti funguje jako „standardní“ Portu se sníženým správcovským poplatkem 0,25 % ročně. Čili se jedná o velmi levnou variantu odkládání peněz pro děti.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.11.2021

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE