Finlord Sněmovna financí

Podrobná recenze: Investiční plány XTB i pro úplné začátečníky

10.1.2024

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investiční plány XTB recenze

Investiční plány představila společnost XTB už v minulém roce. Nicméně až počátkem roku 2024 přišla se zásadním vylepšením v podobě automatického investování peněz. Z dobré služby se najednou stala skvělá služba, která umožňuje i začátečníkům vytvořit si automatizované investiční portfolio velmi jednoduše a s nulovými komisemi. Nulovým komisím při obchodování akcií a ETF jsme se věnovali i v předešlých rozborech XTB. Dnes se podíváme, jak se dá funkce Investiční plány nastavit.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Investiční plány XTB: základní představení myšlenky

 

Pokud nepatříte mezi klienty XTB a chcete se o službě dozvědět více, tak představení naleznete ZDE, případně se můžete podívat na toto video:

 

 

Stěžejní výhody jsou následující.

 

Investiční plány XTB

 

Pokud si investor chce třeba odkládat 2000 Kč měsíčně na důchod, tak si nastaví portfolio (kupříkladu ETF na světové akcie), spustí si autoinvest a pak už jenom každý měsíc posílá 2000 Kč ze své banky do XTB. Peníze se automaticky zkonvertují do EUR, USD, GBP, ve kterých se ETF obchodují. A také se automaticky investují dle nastavené alokace. Samozřejmě lze rovnou posílat i EUR či USD, pokud je má investor jako základní měnu.

 

Pro přesné rozvrstvení peněz dle zvolené alokace se využívají frakce, což je funkce, se kterou se u XTB setkáváme už několik měsíců.

 

Je možné spustit až 10 Investičních plánů na jednom investičním účtu. Můžete mít 4 investiční účty, přičemž základní měna může být EUR, USD a CZK. Všechny investiční účty a na nich vytvořené plány jsou zdarma. Prakticky tak může mít investor až 40 investičních plánů, pokud by chtěl. Takže si můžete vytvořit nejenom zmíněné důchodové portfolio, ale třeba portfolio pro své příbuzné nebo pro nějaký jiný účel (třeba si investor odkládá peníze na nákup domu za X let).

 

Malou výtkou, která by ale letos měla být odstraněna, je, že Investiční plány lze zatím nastavovat pouze v mobilní aplikaci. V nejbližších měsících ale bude funkce implementována i do webové aplikace. Každopádně většina klientů XTB už mobilní aplikaci používá, takže to až takový problém není.
Funkci Investiční plány zatím stále chybí implementace letošní právní novinky, kterou je Dlouhodobý investiční produkt. Věříme, že v první polovině 2024 stihne XTB připravit pro své klienty i tuto možnost.

 

Investiční plány XTB: praktická ukázka nastavení

 

Následující ukázka je na úplně novém korunovém účtu, jako kdybychom se právě stali klienty XTB.

 

Po přihlášení do mobilní aplikace vidíme základní rozhraní. Můžete si povšimnout, že nahoře je hodnota 0 Kč, jelikož zatím neproběhl žádný vklad. Investiční plány lze nalézt dole pod tlačítkem „Save“.

 

Investiční plány XTB založení

 

Klikneme na „Začněte investovat chytře“:

 

Investiční plány XTB založení 2

 

A můžeme se pustit do výběru ETF. Můžeme si vybrat podle rizikového skóre (dluhopisové ETF mají typicky nižší rizikové skóre, akciové typicky vyšší), nebo si ETF můžeme vyfiltrovat anebo vyhledat. Po kliknutí na „I“ se ukáže více informací o daném ETF:

 

Investiční plány XTB založení fondy

 

Informace o fondu vypadají takto. Škoda, že základní popis je pouze v angličtině. V záložce Údaje o trhu“ jsou provozní informace o daném fondu, jako je kupříkladu velikost spravovaných aktiv, nákladovost, P/E či P/B poměr.

 

Investiční plány XTB založení fondy popisek

 

Ve filtru si můžeme navolit měnu, v jaké má být fond denominovaný, rating od Morningstar, odvětví či automatickou reinvestici dividend.

 

Investiční plány XTB založení fondy filtr

 

Anebo můžeme použít vyhledávací funkci. Kupříkladu kdyby nás zajímalo ETF na akcie zdravotnických společností, tak stačí začít psát nějaké klíčové slovo a v aplikaci vyskočí nabídka.

 

Investiční plány XTB založení fondy vyhledat

 

Až si vybereme fondy, tak odklikneme „Další“ a dostaneme se na obrazovku s alokacemi. Ty můžeme měnit dle libosti do 100 % anebo si můžeme zvolit Automatické přidělování. Zároveň se zobrazuje graf, jak se v posledních pěti letech vyvíjelo vybrané portfolio ETF.

 

Investiční plány XTB založení ETF vyber

 

Více než 100 % nelze navolit. Tady možná vzniká nápad pro další vývoj v XTB. Někteří investoři by třeba rádi využili páku pomocí CFDs na tato ETF. A když už jsme u aktiv, tak klidně by v nabídce do plánů mohly být zařazené i jednotlivé akcie. Jsou investoři, kteří preferují pravidelný nákup jednotlivých titulů.

 

Investiční plány XTB založení ETF alokace

 

Až si navolíme alokace, tak nás čeká obrazovka s oznámením o vytvoření investičního plánu. Posílání peněz můžeme nastavit hned nebo později.
Investiční plány XTB založení ETF

 

Peníze do Investičního plánu můžeme posílat manuálně (tedy před každou investicí musíme odklepnout zaslání peněz) anebo automaticky, což bude asi preferovaná varianta. V případě automatu se peníze po připsání na investiční účet automaticky zainvestují do vybraných ETF dle zvolené alokace.

 

Investiční plány XTB automat

 

Do Investičního plánu lze peníze vkládat kartou, z prostředků na účtu u XTB anebo převodem z banky. Nejčastěji asi bude využívaný převod z banky. Ve své bance si dle libosti nastavíme trvalý příkaz, třeba jednou měsíčně, jednou týdně či klidně jednou denně. Peníze, které z banky přijdou, se automaticky zainvestují. Už nemusíme nic potvrzovat.

 

Korunový sběrný účet vede XTB v UniCredit Czech Republic. Eurový i dolarový sběrný účet je v Německu v bance J.P. Morgan Chase.

 

Investiční plány XTB vklad peněz

 

Následující obrázek je z dalšího dne po připsání peněz a automatické investici. Vidíme aktuální hodnotu a nakoupené ETF. Na záložce Výkon se můžeme podívat na vývoj portfolia.

 

investiční plány XTB správa

 

Na záložce podrobnosti se zobrazuje alokace dle typu aktiv, regionů, sektorů.

 

Investiční plány XTB podrobnosti

 

Investiční plán můžeme jednoduše spravovat. Změnit vybrané ETF, alokace, změnit nastavení, vklady a výběry peněz.

 

Investiční plány XTB změny

 

Investory určitě zajímá výběr peněz z Investičního plánu. Ten je jednoduchý. Navolíme si částku výběru a aplikace sama vypočte, kolik kusů akcií se odprodá a smění na peníze. Ty si pak můžeme nechat zaslat do banky nebo zainvestovat do jiných produktů XTB.

 

Investiční plány XTB výběr peněz

 

A pochopitelně můžeme investiční plán i uzavřít. Při uzavření Investičního plánu se nejdříve musí vypnout Automatické investování (nezapomeňte si zrušit i trvalý příkaz v bance) a následně potvrdit, že další den budou všechny pozice odprodané.

 

Investiční plány XTB uzavření

 

Závěr: investiční plány od XTB zásadně pomáhají investorům

 

XTB má pro investory výborné služby a Investiční plány skvěle rozšiřují nabídku. Investiční plány jsou zdarma a obchodování akcií a ETF je do objemu 100 000 EUR měsíčně také zdarma. Platí se pouze malý poplatek za měnovou konverzi, případně poplatek za dobití účtu platební kartou.

 

Investiční plány jsou dostupné skutečně komukoliv. Jak jsme si ukázali, už s 350 Kč (15 EUR) si může investor vytvořit široce diverzifikované portfolio. Výmluvy typy „investování je pouze pro bohaté“ nemají žádné opodstatnění.

 

Mobilní aplikace od XTB je přehledná a dostatečně srozumitelná, aby si i začínající investor snadno nastavil své portfolio. Nabídka více než 350 ETF je dostatečně široká. Můžeme si vybrat ETF na široké indexy i ETF na jednotlivé sektory či regiony. Výběru fondů u XTB jsme se věnovali ZDE a obecně tomuto aktivu jsme se věnovali ZDE.

 

Co se týče dalšího vylepšení služby, tak určitě bude přínosné, až se Investiční plány implementují i do webové aplikace. Také by bylo výborné, kdyby broker XTB zavedl možnost dlouhodobého investičního produktu. No a z hlediska okruhu aktiv dostupných v Investičních plánech by v XTB určitě mohli zvážit povolení akciových/ETF CFDs a jednotlivých akcií. Akcie a CFDs lze aktuálně obchodovat u XTB mimo funkci Investiční plány.

 

Dalším technologickým vylepšením by byla třeba možnost úpravy alokací dle přibližování konce investičního horizontu. Kupříkladu dvacetiletý investor by si nejdříve nastavil, že 100 % bude v různých akciových ETF, ale pak za 40 let by třeba nastala změna na 50 % akcie a 50 % dluhopisy. Taktéž by bylo fajn mít možnost automatizovaného rebalancování Investičního plánu. Ceny ETF se hýbou a může se stát, že po výrazném pohybu ceny jednoho ETF už nebude alokace odpovídat záměru investora. Zatím musí investorům stačit, že alokace následujících vkladů peněz se dá změnit manuálně v nastaveních plánu.

 

XTB masivně investuje do dalšího rozvoje služeb a Investiční plány bude určitě postupně dál vylepšovat dle poptávky klientů.

 

My si ETF u XTB dlouhodobě nakupujeme a nadále zde budeme navyšovat alokaci peněz.
 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

10.1.2024

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB