Finlord Sněmovna financí

Srovnání: investiční poplatky Portu vs XTB vs eToro vs Fio banka

8.2.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investiční poplatky Portu XTB

Jaké investiční poplatky mají oblíbení obchodníci s cennými papíry Portu (recenze ZDE), XTB (recenze ZDE), eToro (recenze ZDE) či Fio banka? Jaká bude po započtení všech poplatků hodnota účtu po 15 letech, když si každý měsíc budeme u nich investovat 5000 Kč? K tomuto srovnání nás podnítil článek „Jak drahé je investování „zdarma”?“ v Portu magazínu nebo na síti X. Chápeme, že Portu chce sbírat klienty ze všech segmentů, ale do některých bitev se pouštět nemusí.

 

Portu je skvělá služba. Tato roboadvisory platforma umožňuje i naprostým investičním začátečníkům, aby si velmi jednoduše tvořili portfolio. Platforma je přehledná, investiční procesy pochopí snad každý a podpora zákazníků je na excelentní úrovni. K tomu je možnost zapnout měnové zajištění nebo si zřídit Dlouhodobý investiční produkt. Za svoji práci získává Portu základní poplatek 1 % p.a., který lze v různých akcí snížit až na 0,6 % p.a. (nebo 0,5 % p.a. u DIP). V marketingu by se Portu jako roboadvisory měla stavět zejména jako konkurence zaběhlých poradenských sítí, nebo bankovních poradců nebo velkých českých správců kapitálu nebo tradičních českých brokerů. Toto jsou segmenty, kde umí porazit konkurenci.

 

S nízkonákladovými obchodníky s cennými papíry se ale moc srovnávat nemůže. Tito brokeři sice mohou mít některé méně patrné poplatky, ale i tak jsou daleko levnější. Největším takovým brokerem v ČR je XTB. Opět se jedná o skvělého brokera s nulovými obchodními komisemi do objemu 100 000 EUR měsíčně a široku nabídkou produktů. Nedávno broker uvedl službu Investiční plány, pomocí které si investoři mohou snadno a automatizovaně nakupovat ETF. Prostředí je pro úplné začátečníky méně přehledné a třeba takové výpisy by si zasloužili vylepšení (když to srovnáme s excelentními výpisy Portu). Ale poplatky má broker libové. K tomu je nutné myslet na rychlý rozvoj, viz poslední informace ZDE. XTB už také zkoumá i Dlouhodobý investiční produkt. Uvidíme, jestli ho zavede.

 

Do srovnání jsme přidali i eToro, které se také chlubí nulovými komisemi a širokou nabídkou instrumentů. A přidali jsme pro zajímavost i Fio banku, tradičního českého brokera. I toto jsou spolehlivé instituce, které jsou mezi investory oblíbené.

 

My máme investiční účty u všech zmíněných institucí, abychom využili silné stránky každé z nich.

 

Investiční poplatky – srovnání

 

Zadání je následující: nákup portfolia ETF (evropské UCITS fondy v EUR) každý měsíc v objemu 5000 Kč po dobu 15 let (180 měsíců), následně výběr celé částky. Vklad i výběr v korunách. Celkem se vloží 900 000 Kč. Uvažujeme všechny poplatky, které vznikají u běžného nezkušeného investora. Jak je v dalším textu naznačené, tak zkušenější investoři umí nákladovost optimalizovat.

 

U Portu nákup pomocí automatu, jediný poplatek je 0,6 % ročně (1 % – 40% bonus za 15letý fix) ze spravovaného objemu. V poplatku je všechno: vedení účtu, nákup ETF, měnová konverze a dokonce i poplatek za měnové zajištění.

 

U XTB také nalezneme automat Investiční plány. Investiční poplatky za nákup akcií a ETF jsou nulové. XTB realizuje pokyny za burzovní ceny, nemá žádnou přirážku k burzovní ceně. Jelikož vkládáme koruny, tak musí proběhnout směna s poplatkem 0,5 % z objemu. Pozor, směna bude i na konci 15. roku.

 

eToro nemá automat, nákup ETF se musí zadávat ručně. Investiční poplatky za nákup akcií a ETF jsou také nulové, eToro realizuje pokyny za burzovní cenu, nemá přirážku. Poplatkově náročnější a méně přehledné jsou vklady a výběry. eToro funguje v dolarech, při jejich pohybech neúčtuje poplatky za pohyby. Pokud budete vkládat a vybírat jinou měnu, tak proběhne zpoplatněná konverze (s výjimkou vkladu EUR a GBP do eToro Money). Pokud budeme uvažovat vklady korun, tak u nich poplatek aktuálně vychází na 2,8 % z objemu, ale po růstu hodnoty účtu nad 5000 USD je sleva z poplatku 25 %, po dosažení 25 000 USD je sleva 50 % a po dosažení 250 000 USD je sleva 100 %. eToro má u malých účtů poplatek za výběr 5 USD, ale od hodnoty účtu 25 000 USD se neaplikuje. Interně tedy používá broker dolary, ale my chceme dle zadání nakupovat ETF denominované v EUR. Naštěstí tato konverze pro zobchodování instrumentu je už za mezibankovní kurz.

 

Fio e-Broker účtuje poplatek 0,15 % z objemu, minimálně 9,95 EUR (cca 232 CZK). K tomu používá pro konverzi své vyhlášené devízové kurzy, které aktuálně u EURCZK mají náklad 2,7 %. Nicméně chceme si udělat portfolio ETF. Dejme tomu, že si zvolíme 3 ETF. Pokud bychom všechny tři ETF nakupovali v daném měsíci, tak by poplatek byl 232*3 = 696 Kč, což by bylo docela dost. Budeme tedy uvažovat, že investor nakupuje každý měsíc střídavě jedno ETF. Oproti Portu, XTB, eToro je to portfoliově horší přístup, ale ušetří nemalé náklady.

 

V následující tabulce je výsledek při uvažování 0 % zhodnocení. V Portu se za 15 let zaplatí poplatky 39 537 Kč a hodnota účtu bude 860 894 Kč. V XTB se zaplatí 8 978 Kč a hodnota účtu bude 891 023 Kč. U eToro se zaplatí 30 090 Kč a hodnota účtu bude 869 910 Kč (brokerovi pomohly slevy z konverzí při větších účtech). A ve Fiu se za 15 let zaplatí poplatky 89 798 Kč, přičemž konečná hodnota účtu bude 810 202 Kč.

 

Investiční poplatky Portu XTB eToro Fio Banka

 

Pokud budeme uvažovat nejpravděpodobnější zhodnocení na úrovni 7 % p.a., tak výsledek je následující.

 

Investiční poplatky Portu XTB eToro Fio Banka 7 zhodnocení

 

Portu: poplatky 57 769 Kč, konečná hodnota účtu 1 513 050 Kč.
XTB: poplatky 12 430, Konečná hodnota účtu 1 578 156 Kč.
eToro: poplatky 39 520 Kč, konečná hodnota účtu 1 538 931 Kč.
Fio: poplatky 108 162 Kč, konečná hodnota účtu 1 434 946 Kč.

 

Nejlevněji vychází XTB. Na druhém místě se umístilo eToro, i když je pravda, že Portu není za tímto brokerem moc pozadu. Pro eToro jsou špatné drahé konverze měn. Pokud si investoři umí konvertovat dolary či eura levněji, což až takový problém není (online směnárny nabízí i méně než 0,3 %), tak se z hlediska nákladů srovná s XTB. Nejhůře si vede Fio Banka v aplikaci e-Broker, kde se účtují nejenom vysoké poplatky za konverzi měn, ale také obchodní komise. Fio Banka ale dosahuje výhodu při obchodování na domácím akciovém a dluhopisovém trhu. Tomu se budeme věnovat v jiném srovnání.

 

Portu, XTB i eToro jsou zaslouženě rychle rostoucí kvalitní společnosti. Jsme si jistí, že budou přicházet s dalšími novinkami, které budou prospěšné pro investory. Jen si musíme dát pozor, že jsou zaměřené na různé segmenty zákazníků. Ale je pravda, že v poslední době se XTB stále více posouvá do sféry dlouhodobých investičních produktů a šlape na paty všem tradičním správcům peněz či roboadvisory platformám.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.2.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Petr Filip napsal:

    Dobrý den,reaguji na váš článek ohledně SROVNÁNÍ: INVESTIČNÍ POPLATKY PORTU VS XTB VS ETORO VS FIO BANKA.
    Neměla by být měnová konverze u XTB započítáná dvakrát?
    Jednou 0,5 % když nakupuji a po 15 letech opět zpět, když to prodávám? Tj 1%.

    Děkuji

    admin napsal:

    Ano, je to v tabuce, ten předposlední řádek nad řádkem celkových nákladů

    Anonym napsal:

    u XTB muzete mit i USD a EUR ucet. Co takhle kombo revolut, paypal a pak na xtb?

    admin napsal:

    Ano, lze to tak udělat, nebo u EUR klidně kombo revolut, nějaká česká banka se SEPA zdarma (třeba Fio) a pak na XTB. Článek je z pozice úplného laika (má výplatu v Kč a chce investovat v Kč)

    Michaela napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zmíněnou konverzi 0.3% u online směnáren, co je tímto myšleno? Když jsem se koukala na třebas Revolut tak tam ta konverze vycházela na nějakých 2.5%, a to Revolut má být prý dobrý oproti bankám, docela by mě tedy zajímalo, kde autor provádí konverze 😀

    admin napsal:

    My konvertujeme malé částky u Revolut. Sice je zdarma limit pouze 25 000 Kč měsíčně, ale máme více účtů :-). Velké částky konvertujeme u Interactive Brokers. Online směnárna s dobrými kurzy je třeba Citfin: https://www.citfin.cz/devizova-kalkulacka/

    Martin napsal:

    V tomto příkladu při pravidelném vkladu se to neuplatní, ale u XTB je potřeba dát pozor na poplatek 10 EUR / měsíc za neaktivitu. Pokud by se částka vložila jednorázově, bude po 1 roce XTB již méně výhodné. https://www.xtb.com/cz/help-center/platby-a-poplatky/poplatek-za-neaktivitu

    Míra Dravec napsal:

    Není pravda. Za aktivitu se považuje i držení již nakoupených akcii.

    Chatař napsal:

    U XTB vždy platila FX konverze 2,5%. To už se změnilo? Pokud se použije účet přímo EUR/USD, neplatí se nic. U FIO je špatný kurz, pokud se ale konverze udělá jinde, třeba v roklenu, je to super. A kromě toho, je to jediný opravdový broker, kde vaše příkazy putují přímo na burzu a můžete tam nakupovat americké ETF. Zkuste koupit treba XLRE u jiného brokera 😂

    Lukáš napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jsou poplatky u Etoro ETF opravdu nulové. Pokud nakupuji jako neamerický rezident, pak kupuji ETF jako CFD a tím pádem je mi účtován poplatek za držení přes noc, je to tak?

    admin napsal:

    Ano, americké ETF, jako jsou kupříkladu SPY nebo QQQ, lze u eToro nebo také u XTB obchodovat pouze přes CFDs kontrakty. Evropské ETF jsu na obou platformách ve fyzické podobě cenného papíru a lze je obchodovat bez poplatku přímo za burzovní ceny (tedy burzovní BID a ASK).

    Chatař napsal:

    Jen upřesnění … U etoro jsou to CFD, ale poplatky za držení se neúčtují.

    Jan napsal:

    Fio broker:
    Pro obchod s akciemi v USA NEPOUŽITELNÉ.
    Velká marže na směně peněz.
    Vysoký poplatek za pokyn.
    Přesný graf jen na 10 dní.
    Chyby v přesném grafu. Ukazuje občas bleskové výkyvy kurzu, které se nekonaly.
    Žádný trailing stop.
    Zavádějící informace při zadávání pokynu. Pod stop cenou se skrývá cena pro Stop loss, ne pro Trailing stop….

    Chatař napsal:

    Máte částečně pravdu. Mě v březnu chybně zdanili dividendy 30%. Ale přes to všechno co tu píšete je FIO super. U žádného jiného obchodníka se nedají kupovat CEF. Takže ve fiu nakupuji PDI, IGR, PAXS, HYT, NHS atd., sedím na tom a inkasuji měsíční dividendy. A zvýšenou obchodní aktivitu provozuji v Lynx. Prostě každý broker má své výhody a nevýhody.

    Anonym napsal:

    Zdravim, ale nepocitate s poplatky ve spreadu?!

    admin napsal:

    Ano, BID-ASk spread při obchodování cenných papírů je také náklad. Uvedení brokeři ale posílají příkazy přímo na burzu, takže dosažený spread při zobchodování cenného papíru mají stejný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU