Finlord Sněmovna financí

SPX, XSP, ES, MES, SPY, CSPX a jak nakoupit americké akcie

29.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Americké akcie investice a trading

Začínající investoři, kteří se zajímají o americké akcie, dříve či později narazí při komunikaci se zkušenějšími investory na to, že používají různé zkratky (neboli tickery). Jenom při komunikaci ohledně amerického indexu S&P 500 lze používat celou řadu tickerů. Jak se v nich vyznat?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Americké akcie: index a investiční nástroje

 

Předně si musíme uvědomit, že S&P 500 je index ceny portfolia 500 akcií s největší tržní kapitalizací v USA. Index počítá agentura Standard and Poor’s podle stanovené metodiky od března 1957, i když už dříve agentura počítala index od roku 1923, nicméně obsahoval pouze 233 akcií. S&P 500 se stal nejsledovanějším indexem na světě. Do samotného indexu ale nelze investovat, je to pouze výpočet. Aby bylo možné investovat, tak byly vytvořené nástroje, které index sledují. A všechny tyto nástroje mají nějaké označení.

 

$SPX je označení pro index, někdy se používá i ^GSPC nebo INX, závisí od poskytovatele dat. Nicméně SPX je v hantýrce traderů nejčastější označení, jelikož burza CBOE si toto označení vybrala pro své indexové opce, se kterými se čile obchoduje. Tyto opční kontrakty na SPX jsou nominálně obrovské. 100 x index (nebo strike cena opce). Burza si dobře uvědomuje, že drobní investoři tak velké pozice otevírat nedokážou. Proto zavedla i Mini SPX indexové opce s označením XSP, kde je mutliplikátor 10 a také NANOS opce, kde je multiplikátor 0,1. I když je pravda, že s těmito malými opcemi se moc neobchoduje. Důležitou charakteristikou SPX, XSP a NANOS opcí je, že vypořádání opcí je vždy v penězích (a pouze ve splatnosti, jelikož jsou to opce evropského typu). Jak jsme uvedli dříve, index je pouze vypočtená hodnota, nelze jej koupit ani dodat při expiraci opce.

 

opce na akciový index SPX

 

V tabulce v posledním sloupci vidíme opce na SPY. SPY je označení pro ETF (Exchange traded fund, burzovně obchodovaný fond) SPDR S&P 500 ETF Trust. Je to největší ETF na světě. Funguje od roku 1993. Toto ETF má ve svém portfoliu přesně ty akcie a v takovém poměru, jako je index S&P 500, takže ho věrně kopíruje. Jen nás nesmí zmást trochu jiná cena. SPY zavřelo 27.2.2024 obchodování na ceně 506,93 USD za 1 kus akcie. Cena SPX zakončila den na 5078,18 bodech.

 

Do SPY mohou investoři investovat a držet ho dlouhodobě. Čeští brokeři Fio a Patria umožňují jeho nákup i retailovým investorům, viz. naše srovnání brokerů. U SPY se obchoduje i obrovský objem opcí, multiplikátor je 100. Opce jsou amerického typu a vypořádaní je dodáním akcií SPY (100 kusů na 1 opci).

 

Pokud broker nepovoluje nákup amerických ETF, tak umožňuje alespoň evropské ETF. Tady přichází na scénu ticker CSPX, který označuje iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD UCITS, což je ETFko, které také věrně replikuje S&P 500, jen je vytvořené dle evropské směrnice UCITS. Zavírací cena z 27.2. byla 532,27 USD. Oproti SPY má toto ETFko nevýhodu v absenci opcí (obecně na žádné evropské ETFko se aktivně neobchodují opce).

 

SPY i CSPX mají velkou konkurenci v dalších ETF, které index S&P 500 sledují. Dalších správcovských společností je celá řada: kupříkladu Vanguard, Invesco, Amundi, BNP Paribas, HSBC.

 

Reklama

 

 

Jak jsme uvedli, burza CBOE má opční kontrakty na index. Konkurenční burza CME Group pak pro změnu nabízí futures kontrakty na index a opce na tyto futures. Ticker ES označuje E-mini S&P 500 futures. Tento futures kontrakt má nominál 50* hodnota indexu (pro připomenutí SPX opce mají 100*hodnota indexu) a pro drobné investory jsou k dispozici Micro E-mini s označením MES. Jejich multiplikátor je 5.

 

Obchodování s futures je velmi aktivní. Jen si investoři musí dát pozor na to, že futures na akciové indexy mají splatnosti v kvartálních cyklech. Ke konci února byl nejaktivnější březnový futures kontrakt a pak červnový kontrakt. Můžeme si všimnout sloupce last a rozdílné ceny 5072,75 vs 5133,50. Důvodem je časová hodnota peněz. Obecně pro futures na akciové indexy platí, že se většinou nachází v kontangu (vzdálenější kontrakty mají vyšší cenu).

 

futures na akciový index

 

MES je také velmi aktivní a oblíbený futures. Tady je tabulka různých mikrokontraktů ze CME (v pravém dolním rohu je počet kontraktů zobchodovaných 28.2. do 14:30).

 

micro futures na indexy

 

A k tomu mají investoři možnost obchodovat CFDs u různých brokerů. Následující obrázek ukazuje CFDs kotace zleva doprava: eToro, RoboMarkets a XTB. Rozdíly jsou způsobené zpožděním v publikaci dat a pak u XTB je důvodem navázání kotace CFDs na futures (cena ESH4 byla při pořízení snímku obdobná). eToro a RoboMarkets vážou cenu CFDs na spotový index. Podrobnějšímu pohledu na CFDs u různých brokerů se budeme věnovat v samostatném rozboru.

 

CFDs na akciový index u různých brokerů

 

Investoři mají mnoho možností, jak obchodovat index S&P 500. Pro dlouhodobou držbu jsou nejvhodnější ETF, a to zejména díky příznivému režimu zdanění cenných papírů. Pro aktivní trading si pak investoři mohou vybrat cokoliv z výše zmíněných derivátů. Pro malé pozice CFDs kontrakty nebo MES futures/opce či XSP opce. Pro velké pozice ES futures/opce nebo SPX opce.

 

My obchodujeme u LYNX Broker (do konce února 2024 transakční bonus 500 EUR pro nové účty, analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (ETF/akcie bez komisí, analýza ZDE), Interactive Brokers (bonus 1 % ve formě akcií IBKR pro nové účty, analýza ZDE), RoboMarkets (akcie bez komisí, analýza ZDE), eToro (ETF/akcie bez komisí, analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

29.2.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU