Finlord Sněmovna financí

Ropa a zemní plyn prudce zlevňují. Jak vypadá situace?

17.5.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ropa a zemní plyn

Ropa a zemní plyn zaznamenaly v uplynulých měsících výrazný pokles cen. Brent se obchoduje na 75 USD za barel. Před rokem byla cena nad 110 USD za barel. Zemní plyn v EU stojí 33 EUR za MWh, přičemž před rokem byla cena nad 100 EUR za MWh. Ropa prakticky stojí jako v roce 2006. Cena zemního plynu se postupně posouvá k dvouletému minimu a už je nižší než v letech 2012 či 2013. Energetická krize je minulostí. Nabídka energetických surovin stoupá a pokrývá dlouhodobě rostoucí spotřebu.

 

Energetickým komoditám se budeme věnovat i dnes v 19:30 na Analytickém fóru XTB, které bude probíhat online. Zdarma se lze přihlásit ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Ropa je levná, OPEC chce cenu vytlačit nahoru

 

Celosvětová poptávka po energiích roste tempem 3 % p.a.. V roce 1990 se spotřebovalo 40 000 TWh. V současnosti to už je 82 000 TWh. Fosilní paliva budou i nadále hrát nejvýznamnější roli, i když postupně stoupá podíl větrné a solární energie. I v roce 2030 se bude z uhlí, ropy a zemního plynu generovat 70 000 TWh energie. Zbylých 20 000 TWh pak bude připadat na biomasu, hydroelektrárny, jaderné elektrárny, solární a větrné elektrárny.

 

energie poptávka

 

Následující obrázek ukazuje vývoj cen ropy Brent od roku 1999. Současná cena 75 USD za barel je na úrovni z února 2022. Nicméně na stejné úrovni se komodita obchodovala i v roce 2018, 2015, 2011 či 2006. Za 17 let se tedy ceny ropy prakticky nikam nehnula. Kartel OPEC už snížil těžební limit, jelikož jeho zástupci by preferovali cenu ropy v rozmezí 90 až 100 dolarů za barel.

 

Ropa Brent cena

 

Letos se spotřebuje globálně 102 milionů barelů denně. Poptávka po ropě se od roku 2006 zvedla o 20 mbd, tedy o cca 25 %. Dle odhadů různých agentur by měla stoupat až do roku 2028-30. Následně se očekává postupné snižování spotřeby a v roce 2050 by se měla dostat zpátky na úroveň z roku 2006. Zejména se v nejbližších letech očekává vytvoření vrcholu ve spotřebě benzínu a nafty. Naopak spotřeba leteckého benzínu a poptávka v petrochemickém průmyslu nadále porostou.

 

Ropa poptávka

 

Pokles cen ropy a velkoobchodních marží je patrný i na cenách benzínu a nafty na stojanech čerpacích stanic. Naftu tankují řidiči výrazně levněji než v letech 2011 až 2013, a to jsou průměrné mzdy a platy vyšší o 80 %.

 

benzín a nafta cena v ČR

 

Zemní plyn v EU je stále dražší než v USA, ale rychle zlevňuje

 

Cena zemního plynu v EU na úrovni 32 EUR/MWh je už nejnižší od léta 2021. V letech 2017 a 2018 se průměrná cena plynu v EU pohybovala na úrovni 20 EUR. V krizovém roce 2020 propadla až pod 10 EUR. Nicméně v letech 2012 nebo 2013 byla cena zemního plynu vyšší oproti současnosti.

 

EU zemní plyn cena

 

Oproti americkému Henry Hub je cena v EU stále čtyřnásobná (cca 10 USD/MMBtu vs 2,5 USD/MMBtu). Americkým LNG exportérům se proto stále vyplatí vyvážet na evropský trh, což je pro stabilitu zdejšího trhu důležitý faktor.

 

EU zemní plyn cena vs USA

 

Zemní plyn se v USA obchoduje na velmi nízkých úrovních. Takto nízko byla cena v krizových letech 2020, 2016, 2012 či 2009. Ale kupříkladu v letech 2005 či 2008 se krátkodobě pohybovala cena plynu vysoko nad 10 USD/MMBtu, výše než je současná cena v EU.

 

EU zemní plyn cena v US

 

LNG zlevňuje i v jihovýchodní Asii, která je od jeho dovozu závislá, jelikož v oblasti neexistuje významnější produkce zemního plynu. V Indii je už cena cca 12 USD/MMBtu, což je dvouleté minimum.

 

Asie LNG cena

 

Při vysoké ceně LNG Asie výrazně omezila jeho nákupy, což pomohlo EU, jelikož si mohla snadněji zajistit dodávky LNG. Teď už poptávka Asie po LNG díky příznivé ceně opět roste.

 

Asie LNG import a cena

 

Naštěstí pro EU se zlepšuje situace na nabídkové straně a při importu LNG nemusí tolik zápasit o dodávky s Asii. Flotila LNG se rychle rozšiřuje a v roce 2027 bude více LNG lodí než VLCC tankerů.

 

LNG vs VLCC

 

Kapacita exportních LNG terminálů se bude také rychle navyšovat. Ze současných 630 miliard metrů krychlových na téměř 850 v roce 2030. Jak ukazuje následující obrázek, významný skok nastane v horizontu 2-3 let, kdy budou do provozu spuštěné nové terminály v USA a Kataru.

 

LNG terminály
Komodity, akcie a ETF lze obchodovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

17.5.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB