Finlord Sněmovna financí

ROIC: sektory s nejvyšší ziskovostí

22.5.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ROIC podle sektorů

ROIC (return on invested capital, zisk na investovaný kapitál) je jeden z indikátorů schopnosti firem generovat zisk pro investory. Mezi jednotlivými sektory jsou rozdíly v ziskovosti. Na jednom konci jsou tabákové společnosti, či producenti spotřebního zboží do domácnosti. Na druhém jsou telekomunikace, utility či těžba kovů.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

ROIC dle sektorů

 

Následující obrázek zobrazuje ROIC jednotlivých sektorů v indexu Russell 3000 (3000 největších burzovně obchodovaných akcií v USA) v období od 1990 do roku 2021. Modrá tečka je medián v daném sektoru a sloupce ukazují 20. a 80. percentil. Nejvyšší mediánový ROIC měli producenti tabákových výrobků. Velmi vysokou ziskovost měli i výrobci spotřebního zboží do domácnosti (třeba prací prostředky), přičemž u tohoto sektoru je příznivý nízký rozsah v rámci sektoru.

 

ROIC sektory

 

Naproti tomu rozsah výnosů biotechnologických společností je obrovský. Stejně tak měl obrovský rozsah výnosnosti i sektor internetového softwaru a služeb.

 

Relativně vysoké a v rámci sektoru stabilní ROIC měl také sektor výroby produktů pro zábavu, průmyslové konglomeráty či producenti elektrických zařízení. Nejmenší rozsah ROIC v rámci sektoru měly podniky veřejných služeb (dodávka elektřiny, zemního plynu a vody), ale medián ROIC byl u nich nižší oproti jiným sektorům.

 

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

22.5.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE