Finlord Sněmovna financí

Daňové ráje a přesun zisků nadnárodních společností

15.2.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Daňové ráje

Daňové ráje se od 70. let minulého století těší obrovskému zájmu nadnárodních společností, které se tak snaží optimalizovat své výdaje. Na druhé straně státní kasy vyspělých zemí pak trpí menším příjmem. Lze očekávat zpřísnění daňových zákonů s cílem zamezit odliv kapitálu do zemí s nulovým zdaněním zisků?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Daňové ráje: společnosti využívají příznivé daňové podmínky

 

Ludvig Wier a Gabriel Zucman prozkoumali boom, které daňové ráje od konce 70. let minulého století zaznamenaly. Aktuálně končí až 36 % zisků nadnárodních společností v zemích s velmi příznivým zdaněním. Tím se ztrácí cca 10 % příjmů z korporátní daně, viz následující obrázek.

 

daňové raje zisky

 

V roce 2019 byl globální HDP na úrovni 87,6 bilionu dolarů, korporátní zisky byly 14,5 bilionu dolarů, z čeho nadnárodní společnosti vygenerovaly 2,6 bilionu (18 %). Téměř 1 bilion dolarů zisků byl přesunut do daňový rájů. Většinou přesouvaly zisky nadnárodní společnosti. Státní rozpočty přišly při této optimalizaci o 250 miliard dolarů.

 

daňové raje zisky a HDP

 

Velká Británie odhadem ztrácí až 32 % korporátních daní, Německo 29 %, Francie 23 %, Spojené státy kolem 16 %. V ČR a SR to je 6 až 7 %.

 

daňové raje a ztráta daní

 

Daňové ráje mají pochopitelně vysoké příjmy. Následující obrázek ukazuje korporátní zisky jako poměr k průměrné mzdě v dané zemi v rozdělení podle zahraniční/domácí firmy. Oblíbené daňové ráje Portoriko, Lucembursko, Irsko, Singapur, Švýcarsko či Nizozemí se těší obrovskému zájmu nadnárodních společností.

 

daňové raje korporátní zisky

 

V dnešním globalizovaném světě roste síla nadnárodních gigantů. Ty si platí velmi šikovné daňové poradce s cílem legálně snížit daňovou povinnost. Spojené státy přišly před pěti lety s odpuštěním daní, pokud americké firmy přesunou kapitál zpátky do USA. Toto opatření zredukovalo odliv zisků. Také jiné země OECD se snaží motivovat firmy, aby daňové ráje tolik nevyužívaly. Tato opatření ale zatím spíše jenom zpomalily nárůst přesunu zisků. Dokud budou existovat země s výrazně výhodnějšími daňovými podmínkami, tak lze očekávat, že přesouvání zisků bude pokračovat. Akcionáři a vlastníci firem požadují od manažerů, aby se veškeré náklady včetně daňových snažili minimalizovat.

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.2.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER