Finlord Sněmovna financí

Americké akcie: zisk až 20 000 % za 52 let

5.1.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Americké akcie zisk

Americké akcie dlouhodobě generují vysoké zhodnocení majetku. Investoři mají přitom v současnosti velmi jednoduchý přístup na akciové burzy. Snadno si mohou nakoupit ETF, které přímo kopírují největší akciové indexy, jako jsou Dow Jones Industrials Average, S&P 500 nebo Nasdaq. Rozdíly mezi indexy jsou ale značné. I 70 000 USD na investici 1 000 USD.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Americké akcie: Dow Jones překonal S&P 500 i Nasdaq

 

Následující obrázek ukazuje celkové zhodnocení investice do zmíněných indexů (INDU je Dow Jones Industrials Average, SPX je S&P 500 a CCMP je Nasdaq) od 5. února 1971 do 21. prosince 2022. V uvedeném období dosáhl INDU zhodnocení 20 457 % (průměrně 10,8 % p.a.), tedy z investice 1000 USD se majetek zvětšil na 205 600 USD. U SPX bylo zhodnocení 17 549 % (10,48 % p.a.) a majetek stoupl na 176 490 USD. U Nasdaqu bylo zhodnocení nejnižší na úrovni 13 564 % (9,94 % p.a.). Pro Nasdaq byl nepříjemný zejména propad od roku 2000 do roku 2003. A pak také loňský pokles cen.

 

americké akcie výkonnost

 

Aktuální složení indexu DJIA je následující a jsou v něm známé nadnárodní společnosti, se kterými se často setkáváme i v ČR. Index má své komponenty vážené dle ceny, takže nejvyšší 10,4 % podíl měla k 22.12. společnost UnitedHealth Group s cenou 527,54 USD. Naopak nejnižší 0,53 % podíl měl Intel s cenou 26,83 USD. S&P 500 i Nasdaq využívají vážení dle tržní kapitalizace.

 

dow jones index složení
Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

5.1.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?