Finlord Sněmovna financí

Socialismus byl ekonomicky nevýhodný a Češi trpí doposud

1.12.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Socialismus zdecimoval českou ekonomiku

Socialismus měl na českou a slovenskou ekonomiku velmi zlý dopad a negativa cítíme doposud. Nebýt tohoto období hospodářské destrukce, tak by příjmy domácností byly teď s největší pravděpodobnosti o 50 % vyšší. Samozřejmě, pořád se objevují názory, že za socialismu fungoval takový a makový podnik a že firmy nebyly v rukách zahraničního kapitálu a tak podobně. Podniky sice fungovaly a byly v majetku ČSSR, ale jejich procesy byly neefektivní a ničily hodnotu peněz poskytnutých státem z daní občanů. Na státní podpoře mohl v socialismu přežít i takový podnik, kde zaměstnanci nic nedělali, jenom pili pivko a koukali na hodinky, kdy už skončí šichta. Podívejte se na rozbor, o kolik je česká ekonomika kvůli socialismu stále pozadu oproti kapitalistickým zemím.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Socialismu zničil spoustu kapitálu

 

Následující obrázek ukazuje hrubý národní příjem ČR, Polska, Rakouska a Německa. V roce 1992 byl v ČR dle parity kupní síly 11 800 USD na hlavu ročně. V Německu byl 21 800 USD a v Rakousku 21 300 USD, tedy o cca 10 000 USD na člověka více. Srovnání s Rakouskem je nejrelevantnější, jelikož ještě před první světovou byly obě země v jedné monarchii a měly velmi podobný hospodářský mix (orientace na průmysl). Pro Slovensko jsou k dispozici údaje od roku 1995, kdy byla hodnota 8 700 USD, což bylo podobné s Maďarskem.

 

příjem na člověka socialismus

 

V minulém roce byl hrubý národní příjem ČR 42 600 USD, Slovenska 32 500 USD, Rakouska 58 400 USD a Německa 59 700 USD. Rozdíl Rakouska a ČR je v absolutní částce cca 16 000 USD. V relativním srovnání nastalo přiblížení. ČR je už na 73 % Rakouska, kdežto v roce 1992 bylo na 55 % Rakouska.

 

příjem na člověka socialismus 2021

 

Česká i slovenská ekonomika (Slovensko ale začíná zaostávat) v posledních třiceti letech expandují a to podobným tempem jako Rakousko a Německo. Pokud jsou naše ekonomiky schopné dosahovat posledních 30 let takovýto růst, tak nebýt socialismu, i v předchozích obdobích by takovýto růst na úrovni západní Evropě pravděpodobně dosahovaly. Jenomže růst byl nižší.

 

Následující tabulka ukazuje HDP na hlavu dle dekád ve vybraných zemích Evropy. V období 1940 až 1950 bylo HDP na hlavu Československa téměř stejně vysoké jako HDP na hlavu Rakouska. Pak nastalo zpomalování rozmachu. Velmi negativní dopad socialismu je vidět i na srovnání západního a východního Německa. V devadesátých letech byl ekonomický výstup východu jenom poloviční oproti západnímu Německu.

 

HDP na člověka

 

Co byl důvod socialistického zaostávání? Mimo jiné nízké budování lidského kapitálu. Na ten má vliv vzdělávací systém a podpora podnikatelských motivací. Následující tabulka ukazuje velikost lidského kapitálu na zaměstnance. V socialistických zemích rostl pomaleji. Povšimneme si i 20. a 30. roky. Tehdy byl vzdělávací systém v Československu na velmi vysoké úrovni. Dokonce byl lepší než v Německu či Rakousku.

 

lidský kapitál a socialismus

 

Přitom průměrný počet let strávených ve školách byl jenom o málo nižší než v Německu a vyšší než v Rakousku.

 

počet let vzdělávání

 

K uvedenému se pochopitelně naskýtá otázka, kdy západ doběhneme? No, tak brzo to nebude. Raději počítejme s horizontem 25 let. Z 40 let socialistického ničení ekonomiky tedy bude minimálně 55 let obnovy. A po celou tuto dobu budou příjmy českých domácností nižší než příjmy rakouských či německých domácností. Hrubý národní příjem byl na počátku 90 let nižší o 10 000 USD, teď je to cca 16 000. Pokud si uděláme zjednodušující předpoklad, že v průměru za celých 55 let bude příjem o 10 000 USD na osobu ročně nižší oproti srovnatelným západním zemím, tak dospějeme k závěru, že každý jeden Čech přijde jenom v období obnovy o 55 x 10 000 USD = 550 000 USD (při dnešním měnovém kurzu o 13 mil. Kč). K tomu musíme myslet i na ekonomické ztráty, které byly v období od 40. let do konce 80. let minulého století.

 

Mohli jsme se mít tak dobře jako v Rakousku a mzdy mohly být podobně vysoké jako v Německu. Ale nemáme. Každopádně nemá smysl brečet nad rozlitým mlékem. Důležité je dívat se do budoucnosti. Ta bude skvělá, když se bude podporovat soukromé podnikání, odbourají se byrokratické překážky a bude proudit kapitál do projektů, které generují přidanou hodnotu.

 

K tomu se váže investování do akcií na burzách. Firmy kótované na burzách vytváří jako celek dlouhodobě přidanou hodnotu, jsou efektivní a generují zisk. Je logické, že zhodnocení investice do akcií při dlouhodobém investičním horizontu je velmi vysoké. Viz tento graf investice do aktiv v USA. Investice 1 USD do akcií v roce 1802 se do konce roku 2021 zhodnotila na 54,2 milionu USD (nominální zhodnocení 8,4 % p.a.). Přesně takto se vytváří hodnota pro další generace, ne socialistickými převraty.

 

akcie výnos

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

1.12.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU