Finlord Sněmovna financí

Fondy v ČR: v podílových fondech je 688 miliard kč

19.8.2022

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Podílové fondy v ČR

Podívejte se, jaký je vývoj majetku ve fondech a které fondy v ČR jsou oblíbené.

 

Podílové fondy v ČR za poslední roky zaznamenaly značný příliv investorů. Nicméně první polovina tohoto roku se nesla na trzích v negativním duchu, čímž poklesl i majetek ve fondech kolektivního investování.

 
Dle údajů Asociace pro kapitálový trh (AKAT) v důsledku negativního vývoje na trzích poklesl majetek ve fondech kolektivního investování od začátku letošního roku o 2,8 % na 688 mld. Kč. Z toho 89 % objemu majetku je drženo fyzickými osobami a 11 % je drženo právnickými osobami.

 

Výbornou zprávou je, že se investoři díky pravidelným investicím naučili své dlouhodobé investice nepřizpůsobovat krátkodobým korekcím na trzích.

 

Pokud jde o celkový objem majetku svěřený správcům aktiv, tak ten oproti prvnímu čtvrtletí 2022 poklesl o 2,1 % na 1,788 bilionu Kč ve druhém čtvrtletí 2022.

 

Graf č. 1: Vývoj majetku ve fondech, v mld. Kč (zdroj: AKAT ČR)

fondy v ČR

Podílové fondy v ČR: fondy peněžního trhu zažívají comeback

 

Podle dat AKATu zůstávají favoritem investorů v celkovém objemu i nadále smíšené fondy, byť zaznamenaly odliv. Druhý největší objem si drží akciové a dluhopisové fondy.

 

Ve druhém čtvrtletí 2022 zaznamenaly největší comeback fondy peněžního trhu, a to díky rostoucím úrokovým sazbám. Nárůst ve druhém čtvrtletí zaznamenaly také dluhopisové a nemovitostní fondy. Naopak pokles zaznamenaly smíšené, strukturované a akciové fondy.

 

Pokud chce investor investovat do podílového fondu, tak by si měl rozhodně dát pozor na předplacené poplatky. Výkonnost investice v prvních letech je kvůli nim mizerná. Dle našeho názoru nejsou dobré ani fondy fondů, neboť se jedná „o poplatky nad poplatky“. Alternativou pro drobné investory by mohla být roboadvisory Portu. Založení účtu u Portu je velmi jednoduché (analýzy ZDE a ZDE). Na Portu se dá zcela jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

Graf č. 2: Rozdělení investic – čtvrtletní změna (zdroj: AKAT ČR)

 

fondy v ČR Eva Mahdalová Finlord

 

Graf č. 3: Rozdělení investic – domácí a zahraniční fondy (zdroj: AKAT ČR)

 

fondy

 

Fondy kvalifikovaných investorů: Češi bohatnou a více investují do FKI

 

Investoři rozšiřují své obzory a hledají na trhu zajímavé zhodnocení a vyšší diverzifikaci rizika. Jak je z grafu patrné, tak roste nejenom počet fondů kvalifikovaných investorů (FKI), ale i objem majetku zainvestovaný v FKI.

 

fondy kvalifikovaných investorů

 

Obrovskou výhodou fondů tohoto typu je, že můžou investovat prakticky do všeho. To je značný rozdíl oproti běžným podílovým fondům. Tento druh fondů je určen pouze pro kvalifikované investory (FO i PO), kteří již mají zkušenosti s investováním a mají dostatečné zkušenosti potřebné pro posouzení rizik daných investic. Minimální investice je 125 tisíc EUR anebo 1 milion Kč po splnění dalších legislativních požadavků.

 

Akcie, ETF či jiné instrumenty lze obchodovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE).

 

Zalep.to investování do faktur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

19.8.2022

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU