Finlord Sněmovna financí

Ohodnocení na akciovém dně

14.7.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Ohodnocení akcií na dně

Ohodnocení akcií v posledních měsících výrazně propadlo v důsledku poklesu cen. Od počátku roku ztratil akciový index S&P 500 více než 20 %, Nasdaq 100 zaznamenal pokles o téměř 30 %. Investoři se pochopitelně ptají, jestli už jsme na dně propadu. Co ukazují historické údaje o ohodnocení na dně medvědích trhů?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Ohodnocení dle P/E na dně: v průměru 11,7násobek

 

Následující obrázek ukazuje ohodnocení dle P/E (cena děleno zisk za posledních 12 měsíců) v minulých medvědích trzích. V roce 1949 bylo na dně ohodnocení jenom na 5,7 násobku. V roce 1974 a roce 1982, kdy také zuřila vysoká inflace, bylo ohodnocení na 6,8násobku a 7,2násobku. V zatím posledním medvědím trhu v roce 2020 se ohodnocení zastavilo na 14,2 násobku.

 

ohodnocení akciové dno

 

Jaké je ohodnocení amerických akcií teď? Dle údajů FactSet nastal už pokles P/E na 18,1násobek. Forward P/E dle zisků očekávaných v nejbližších 12 měsících se snížilo na 16,3násobek.

 

ohodnocení PE akcie USA

 

P/E dle historických zisků postupně při dlouhodobém růstu zisků klesá, jelikož z výpočtu vypadávají starší měsíce. Cena akcií tedy může stagnovat a ohodnocení i tak klesá. Následující obrázek ukazuje minulé a očekávané zisky firem v indexu S&P 500 dle kvartálů.

 

USA akcie kvartální zisk

 

Dle srovnání s minulými propady ještě existuje prostor pro další snížení ohodnocení akcií. Pokud by se krize naplno rozvinula a začaly by padat i zisky společností, tak by ceny akcií mohly poklesnout o dalších 15 až 20 procent.

 

Na druhé straně zhodnocení od dna akciových propadů bylo v minulosti vysoké. Následující tabulka ukazuje propady o více než 10 % od roku 1980 a vývoj v následujících dvou letech od minima propadu. V průměru nastalo do jednoho roku od minima zhodnocení o 25 %. Do dvou let nastal růst o 37 %. Z hlediska poměru potenciálního zhodnocení k riziku poklesu je současný stav na trhu velmi příznivý. Sice může přijít pokles cen i o dalších 20 %, ale s velkou mírou pravděpodobnosti by tento pokles byl v horizontu dvou let smazaný. Zároveň stále musíme myslet na scénář, že se dno už vytvořilo a ceny akcií půjdou v nejbližších měsících a letech nahoru. Při zohlednění těchto možných scénářů je v současnosti atraktivita nákupu akcií velmi vysoká.

 

USA akcie po propadu

 


Jméno a příjmení

Email

Telefonní číslo

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 

Pro investory máme připravený podrobný rozbor strategického nastavení portfolia a investice do ETF, pomocí kterých lze majetek budovat. Sledování jednoduchých pravidel je pak na každém investorovi.

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.7.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU