Finlord Sněmovna financí

5G a investice do bezdrátové infrastruktury

14.4.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
5G REIT

5G sítě představují další významný telekomunikační pokrok, který umožní velmi rychlé bezdrátové připojení. Oproti 4G by rychlosti měly být dle připojení vyšší 10 až 100násobně, latence by měla být 5 až 10x nižší a počet zařízení připojených na jednu přenosovou věž může být až 300x vyšší. Technologie si ale vyžaduje masivní investice do infrastruktury. Zejména v USA je možné investovat do několika REIT (nemovitostní fondy), které provozují věže pro bezdrátovou přenosovou soustavu.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku

 

5G infrastruktura a výhled

 

Spojené státy jsou specifické tím, že tři specializované REITy (American Tower, Crown Castle, SBA Communication) vlastní 75 % věží pro umístění bezdrátové přenosové soustavy. Zbytek vlastní jiné společnosti, případně samotní operátoři. Na americkém trhu jsou tři největší operátoři Verizon, AT&T a T-Mobile. Operátoři umísťují na věže své hardwarové a softwarové vybavení.

 

5G_veze

 

V telekomunikacích je aktuálně největším tématem nástup 5G připojení. Následující obrázek ukazuje technologický pokrok a životní cyklus 2G, 3G, 4G a nyní 5G sítí. Životnost každého standardu je přibližně 20 let. Do roku 2025 by 5G mělo pokrývat 50 % mobilního připojení v USA. Loni zde bylo odpojeno 2G připojení a letos skončí v USA 3G připojení.

 

mobilní sítě

 

Rychlejší připojení je nutné, jelikož umožní výrazný nárůst objemu přenesených dat (z 5 EB na 17,4 EB v roce 2025) a také stoupne počet připojených zařízení – v rámci IoT (internet věcí) z 213 na 449 milionů a u telefonních zařízení z 378 na 408 milionů. Data ukazují, že růst internetu věcí bude skutečně impozantní co do počtu připojených zařízení.

 

USA_připojená zařízení

 

Schematicky je přechod od 4G na 5G znázorněn na následujícím obrázku společnosti American Tower. Na stožáry je nutné umístit více antén a zároveň je nutné zlepšit pozemní připojení pomocí optických sítí. Také bude nutný upgrade síťového hardware a software.

 

schéma 5G věže

 

Kapitálové výdaje na síťovou infrastrukturu velkých operátorů budou v nejbližších letech stoupat. Už v roce 2021 byly rekordně vysoké, ale v roce 2023 by se měly vyšplhat na 70 miliard dolarů:

 

kapitálové výdaje_síťová infrastruktura

 

Dosavadní výkonnost REITů na bezdrátovou infrastrukturu byla velmi vysoká. Od roku 2015 do konce roku 2021 bylo průměrné zhodnocení 22,4 % p.a., což byl dvojnásobek oproti průměru burzovně obchodovaných nemovitostních fondů.

 

REIT v USA

 


Jméno a příjmení

Email

Telefonní číslo

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 

Pro investory máme připravený podrobný rozbor strategického nastavení portfolia a investice do ETF, pomocí kterých lze majetek budovat. Sledování jednoduchých pravidel je pak na každém investorovi.

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.4.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB