Finlord Sněmovna financí

Investice do akcií a perfektní načasování vstupu

18.10.2021

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do akcii časování trhu

Investice do akcií je důležitá zejména při dlouhodobém horizontu. Jak jsme si ukázali v jiných analýzách, tak při horizontu 20 a více let může být riziko dokonce nižší než u dluhopisů. Nejdůležitější je tedy začít. Nicméně investoři pořád hledají různé optimalizační techniky. Jednou z nich je i časování trhu, kdy čekají se vstupem na významnější korekci. Jak moc pomáhá perfektní načasování celkové výkonnosti při dlouhodobém investování?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Perfektní načasování investice do akcií: rozdíl 1 procentní bod

 

Už Peter Lynch ve své knize Learn to Earn uvádí, že pokud od roku 1965 investor pravidelně nakupoval americké akcie každý rok, tak v případě, že každý rok trefil přesně vrchol, dosáhl výnosnost 10,6 % p.a.. V případě, že trefil přesně dno, tak měl výkonnost 11,7 % p.a.. Perfektní načasování pravidelných nákupu tedy přineslo 1,1 procentního bodu nadvýkonnosti.

 

Následující graf ukazuje tuto myšlenku na datech od roku 1991 do 2020, kdy se investuje 10 000 USD každý rok. A buď investor v simulaci v daný rok trefí přesně vrchol, nebo trefil dno. Dividendy nejsou započteny. V obou případech by do výkonnosti přidaly přibližně 2 procentní body. Při perfektním načasování byla výnosnost 8,4 % p.a.. Při perfektní „smůle“ byla 7,4 % p.a. Celkem vložených 300 000 USD se v prvním případě zhodnotilo na 1,3 mil. USD, ve druhém nad 1 mil. USD.

 

investice do akcií a načasování trhu

 

Investice do akcií firem je stěžejní při budování majetku

 

Jak ukazují uvedené údaje, perfektní načasování vstupu není až tak důležité. Mnohem důležitější je vůbec s investicí do firem a akcií začít a v této aktivitě pokračovat. Při čekání na korekci může investorům ujít velká část tržního zhodnocení.

 

Akcie představují podíl na firmách. A firmám se obecně s ekonomickým rozmachem daří. Nicméně podíly ve firmách a burzovně obchodované akcie drží zejména bohatí (zbohatli právě díky dlouhodobé držbě aktiv). Následující graf nás pak nemůže překvapit. Top 1 % nejbohatších Američanů drží už více aktiv než 60 % Američanů reprezentujících střední třídu. Před třiceti lety byl majetek střední třídy dvojnásobně větší než majetek nejbohatšího jednoho procenta Američanů. Nůžky mezi extrémně bohatými lidmi a střední či chudou třídou se rozevírají i v Evropě nebo Asii.

 

majetek bohatí vs střední třída

 

Do akcií perspektivních společností investuje fond Slavic Capital.

 

Investoři mohou nakupovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou zajímavé služby roboadvisory Portu a Portu pro děti (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Portu pro děti funguje jako „standardní“ Portu se sníženým správcovským poplatkem 0,25 % ročně. Čili se jedná o velmi levnou variantu odkládání peněz pro děti.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

18.10.2021

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE