Finlord Sněmovna financí

Výnosy akciového trhu od r. 1926 a hledání hodnoty

6.5.2021

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Výnosy akcií Eva Mahdalová Finlord

Od roku 1926 do roku 2020 činily průměrné výnosy akciového trhu v USA přibližně 10 % ročně. Akcie společností dlouhodobě patří mezi nejvýnosnější investice. Nicméně v jednotlivých letech se výnosy značně pohybují kolem této průměrné hodnoty. Není to chyba systému, ale charakteristika, se kterou musí investoři počítat, pokud sledují roční výkyvy.

 

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

Výnosy akciové trhu

výnosy akciového trhu v USA

 

 

Pro zajímavost přikládáme k vývoji průměrných výnosů také graf, který ukazuje Shillerovo P/E pro index S&P 500 od roku 1871 až do roku 2021. Od roku 1871 dosáhlo P/E nejvyšších hodnot v roce 1929, 2000 a letos v roce 2021, kdy je hodnota nejvyšší od roku 2001. Nejenom P/E, ale kupříkladu i valuační indikátor P/S, který ukazuje poměr ceny akcie k tržbám na akcií, je nyní na rekordní úrovni 3.

 

P/E poměru a jak na něj nahlížet jsme se věnovali v této analýze.

 

Shillerovo P/E

 

 

Investování do akcií je o hledání dlouhodobé hodnoty

 

 

Investování není o spekulování, zda cena půjde nahoru nebo dolů, ale o hledání dlouhodobé hodnoty aktiv. Nákup akcií a investičních nemovitostí dlouhodobě přináší nejvyšší zhodnocení viz. srovnání ZDE a ZDE.

 

 

Nicméně ceny akcií obchodovaných na burzách se různě mění na základě aktuální poptávky a nabídky u konkrétních akcií.
Jde tedy o statistický vývoj, který má nějaké charakteristiky a dá se na historických grafech sledovat. Historické údaje nejsou sice perfektním nástrojem pro modelování možného budoucího vývoje, ale popravdě žádný lepší nástroj neexistuje. Stejně tak i v běžném životě lidé používají při prognózách historické údaje a minulé zkušenosti s tím, že vědomě či nevědomě pracují s nějakou mírou pravděpodobnosti nastání očekávaného jevu.

 

 

Pokud společnost skutečně přidanou hodnotu generuje, tak jednoduše vygeneruje vyšší zisk a jako akcionáři tento zisk dostaneme. Pokud věříme, že produkty mají přidanou hodnotu, tak musíme také věřit, že na nákupu akcií dané společnosti vyděláme. Bohužel, řada lidí tuto klíčovou myšlenku investování nedokáže pochopit. Pokud tedy nakupujeme akcie Apple, Microsoft či jiných firem, tak nakupujeme schopnost společnosti vytvářet produkty a služby, které mají přidanou hodnotu pro zákazníky. Pakliže společnost má přidanou hodnotu, tak se tato hodnota odráží na tržbách a ziscích společnosti a jako akcionáři tento zisk dostaneme.

 

 

Následující graf ukazuje, jaké zisky generují americké burzovně obchodované společnosti zahrnuté v indexech large cap akcií S&P 500, mid cap S&P 400 a small cap S&P 600 v posledních letech. Od počátku roku 1999 se kupříkladu u malých firem zvedl průměrný zisk na akcii z 10 na současných 69 USD na akcii, u středně velkých společností se zvedl průměrný zisk na akcii z 25 na 141 USD na akcii a u velkých společností nastal nárůst zisků z 50 na 192 USD na akcii. V grafu jsou patrné hned tři velké krize. Navzdory těmto krizím se ale zisky vždy vyšplhaly na nová maxima.

 

 

investování do akcií

 

 

Ceny akcií mohou samozřejmě krátkodobě propadnout, nicméně je zapotřebí si uvědomit, že pokud společnosti jako takové mají produkty s přidanou hodnotu, tak nás krátkodobé výkyvy nemusí zajímat.
I v budoucnosti se bude hodnota majetku akumulovat a zvyšovat především v akciích firem a v nemovitostech. To ukazuje i následující obrázek z USA. Nejbohatší Američané vlastní především podíly ve firmách, veřejně obchodované akcie, fondy, trusty a investiční nemovitosti. Chudí Američané pak mají na straně aktiv zejména svoji nemovitost pro bydlení, vklady v bankách a penzijní účty (zaměstnavatelé vytváří penzijní programy).

 

 

Akcie i ETF lze nakupovat u brokerů. V analýzách jsme se věnovali Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou atraktivní služby roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

bohatí lidé investice

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

6.5.2021

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.