Finlord Sněmovna financí

P/E poměr dokáže investory snadno zmást

28.3.2018

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
PE poměr

Poměrový ukazatel P/E (price/earnings, cena akcie/zisk na akcii) je jeden z nejpoužívanější ukazatelů, které investoři sledují. Je jednoduchý, jeho výpočet je rychlý a pro běžné investory je dostatečný. Jaké jsou ale problémy tohoto indikátoru? Proč může někdy působit zmatečně? Jak se dá ukazatel snadno modifikovat?

 

Odebírejte náš newsletter a získáte seriál s našimi investičními myšlenkami a další cenné materiály.

 

Následující graf od Inyo Capital Management ukazuje srovnání indexu S&P 500 (tmavá křivka) a P/E poměru tohoto indexu (modrá křivka). V současnosti je P/E vysoce nad hodnotou 20, což nastalo jenom několikrát v minulosti. Investoři by tak mohli nabýt dojmu, že akcie jsou extrémně předražené. Je tomu ale skutečně tak?

 

SP500 a P/E pomer

 

Největším problémem P/E ukazatele je to, že neukazuje výhodnost oproti jiným aktivům. Jak tento nedostatek napravit? Pokud ukazatel jednoduše přetočíme na E/P, tak vznikne aktuální zisková výnosnost. Když je tedy P/E na úrovni 10, tak E/P je 1/10=10 %. Když je P/E 5, tak E/P je 1/5 = 20 %. Toto procento pak lze srovnávat s jinými investičními příležitostmi, které mají vyjádření právě ve formě úrokového výnosu. Zisková výnosnost získaná z aktuálního P/E poměru ukazuje výnosnost, kterou lze očekávat, pokud se zisky vůbec nehnou. V ekonomice ale dlouhodobě zisky firem rostou, proto se často používá při výpočtu P/E a E/P očekávaný zisk.

 

Srovnejme ziskovou výnosnost indexu S&P 500 s požadovanou výnosností desetiletých amerických dluhopisů. V roce 1972 se pohybovala na úrovni 6 %, přičemž P/E poměr byl cca 18 (tím pádem bylo E/P na úrovni 5,5 %). Když odečteme ziskovou výnosnost a výnosnost dluhopisů, tak dostaneme hodnotu 5,5 % – 6 % = -0,5 %. Akcie tedy nebyly počátkem 70. let až tak zajímavé na nákup, jelikož byly předražené relativně k bezpečným vládním dluhopisům. Až do počátku 80. let tedy akciové trhy stagnovaly.

 

10letá požadovaná výnosnost v USA

 

V 80. letech ale nastal prudký růst cen, což není překvapující vzhledem k tomu že P/E se v důsledku růstu ziskovosti firem dostalo hluboce pod 10 a tedy zisková výnosnost akcií se vyšplhala vysoce nad 10 %. Růst nepřibrzdilo ani krátkodobé zvýšení úrokových sazeb na 15 %.

 

Od poloviny 80. let pozorujme nejenom významný nárůst cen akcií, ale i propad požadovaných výnosností dluhopisů. V období technologické bubliny bylo P/E až na úrovni 30, což dávalo E/P kolem 3,3 %. Požadované výnosnosti dluhopisů tehdy byly kolem 5 %, takže akcie opět byly relativně drahé. Následný vývoj je nám všem známý.

 

Momentálně je P/E na úrovni 22, tady zisková výnosnost akcií je 4,5 %. Požadovaná výnosnost vládních dluhopisů je ale 2,9 %. Ve prospěch akcií tedy hraje pozitivní spread ve výši 1,6 % (4,5 % – 2,9 %). Z tohoto pohledu a z historické zkušenosti tak lze uvést, že akcie stále nejsou drahé relativně k dluhopisům. Samozřejmě, situace se může změnit buď tak, že stoupnou ceny akcií, nebo poklesnou zisky firem nebo se zvýší úrokové sazby v ekonomice.

 

Dividendová výnosnost vs. zisková výnosnost

 

Zejména evropští investoři se při výběru investic zaměřují často na dividendovou výnosnost a dividendy považují za jediný příjem, který z akcií plyne. Následující graf od profesora Shillera ukazuje vývoj průměrné dividendové výnosnosti od roku 1900 do roku 2017.

 

SP500 dividendová výnosnost

 

Zaměřme se na konec 70. let, kdy se dividendová výnosnost pohybovala pod 6 %. Pokud by se tehdy investoři rozhodovali jenom dle dividend, tak by usoudili, že nákup akcií není výhodný. Dividendová výnosnost byla totiž pod výnosností bezrizikových vládních dluhopisů (7 až 8 %). Přitom konec 70. let byl pro nákup akcií výborný, jelikož zisková výnosnost vypočtena z poměru P/E byla vysoce nad 10 %.

 

Dividendy jsou jenom prostředek rozdělení zisku. Pokud se firma rozhodne zadržet zisk a reinvestovat jej, tak se zvýší hodnota firmy, cena akcií také pravděpodobně stoupne a tím pádem dosáhne investor zhodnocení. Z uvedeného plyne, že při zkoumání výhodnosti nákupu akcií je mnohem důležitější sledovat ukazatel tvorby zisku (případně provozního cash-flow) než pouhou dividendovou výnosnost.

 

Sledujte naše soukromé portfolio ve službě Portfolio Manažer a zjistíte, že investování skutečně není složité. Jen se musíme držet časem prověřených myšlenek.

28.3.2018

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER