Finlord Sněmovna financí

Platební karta Revolut: analýza a uživatelské tipy

12.8.2019

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Revolut platební karta recenze

Fintech společnost Revolut byla založena v roce 2015 a od té doby se už její platební karta stihla dostat k 6 milionům zákazníků, ohodnocení firmy stouplo na 1,7 miliardy dolarů a každý měsíc zpracuje platby v objemu 3 miliard dolarů. Nás platební karta Revolut zaujala přibližně před rokem. V posledních 12 měsících jsme ji celkem intenzivně používali jak v ČR, tak i v zahraničí. Jaké jsou naše zkušenosti? Kde spatřujeme největší výhody služby?

 

 

Revolut sází na mobilní bankovnictví

 

Hned prvním významným parametrem je fakt, že službu Revolut lze ovládat jenom přes mobilní telefon. Internetové bankovnictví pro běžné počítače tady nehledejte, což je v některých případech na škodu. Management si takovéto nastavení vybral záměrně, jelikož chce ukázat světu, že bankovnictví vůbec nemusí být složité. Zakladatelé společnosti dříve pracovali pro banky a velmi dobře ví, že zavedené banky mnohdy zbytečně vymýšlí složitosti, jen aby vypadaly sofistikovaně. Kvůli tomu pak ale musí mít drahé služby a produkty.

 

Revolut už nabízí několik balíčků služeb pro fyzické osoby i pro firmy. My využíváme standard program, který je zdarma. Úplně nám stačí. Později v textu ještě ukážeme, jak nejlépe využít prémiovou kartu za 175 Kč na měsíc.

 

Nabídka Revolut:

 

Revolut a platební karta nabídka

 

Základem služby je aplikace a k ní vydaná platební karta. Její první vydání je zdarma, jen se platí poštovné ve výši 4,99 libry (prémiové účty neplatí ani tento poplatek). Ve standard (free) verzi získá klient zdarma účet ve Velké Británii a eurový IBAN účet. Za chvíli si ukážeme, že to je velmi důležitý parametr. Dále lze platební kartou platit ve 150 měnách světa s tím, že konverze jsou za mezibankovní kurz. Také lze zdarma směňovat 29 měn do limitu 120 tisíc Kč měsíčně (směna je za mezibankovní kurz). To je také skvělá fičura, která ušetří nemalé peníze. Měsíčně pak lze v tomto programu vybrat z bankomatu 4500 Kč bez poplatku. Toto nastavení je limitující zejména při cestách do méně vyspělých zemí. Holt, platební karta a aplikace Revolut jsou především pro lidí, kteří používají elektronické peníze.

 

Platební karta Revolut a její použití

 

Technicky funguje platební karta Revolut jako předplacená karta. Nejdřív je nutné poslat na účet peníze nebo účet doplnit z jiné karty (jako když si třeba dobíjíte kredit na předplacené telefonní kartě). Bankovní převody jsou zdarma, trvají 2-3 pracovní dny. U bank, které platby posílají okamžitě, pak mezibankovní převod trvá několik hodin. Pokud budete dobíjet účet na Revolutu z karty, tak tato transakce se provede ihned. V aplikaci Revolut máte pro různé měny různé podúčty. Pokud dobíjíte EUR, tak pak samozřejmě posílejte na kartu EUR. Pokud dobíjíte CZK, tak posílejte koruny. Jinak se při transakci budou (u vaší banky) dělat celkem drahé měnové konverze. U dobíjení tedy musíte dodržet princip stejné měny.

 

U následného používání karty to pak už je jedno. Řekněme, že máte na Revolutu aktivní a dobitý jenom účet v CZK. Pak můžete jít do zahraniční nebo můžete platit na zahraničním e-shopu v jakékoliv ze 150 měn. Typicky to bude samozřejmě EUR, USD, možná chorvatské kuny. Vždy při takovéto zahraniční platbě se odečtou koruny, které vychází z konverze mezibankovním kurzem + nepatrná přirážka. Revolut tvrdí, že konverze jsou za mezibankovní sazby, ale to není úplně pravda. Jak je vidět na obrázku, tak při srovnání s XE.com, kde jsou aktuální mezibankovní kurzy (25,8586), vychází u EUR/CZK rozdíl oproti Revolutu (25,8414) cca 1,7 haléře (XE publikuje středové kurzy, nicméně BID-ASK spread je cca 0,5 haléře). Podobný rozdíl ukazuje i srovnání s Interactive Brokers, kde investoři také mění za mezibankovní kurz a k tomu platí malý poplatek. Přirážka Revolutu je ve srovnání s jinými platebními kartami pořád velmi malá.

 

revolut platební karta kurzy

 

Konverze je v mezibankovní dny zdarma (s výjimkou ukrajinské hřivny a thajského bahtu), o víkendu je u hlavních měn přirážka 0,5 % a u vedlejších měn je přirážka 1 %. Je to z toho důvodu, že o víkendu mezibankovní trh měn nefunguje a Revolut se takto chrání proti nečekaným výkyvům měn do pondělí, kdy může Revolut reálně udělat ve svých systémech směnu do dané měny. Tip pro vás: pokud víte, že o víkendu v nějaké měnit platit budete, tak si ji ještě v pátek zkonvertujte očekávaný objem zdarma.

 

Kolik se dá ušetřit zdarma konverzemi na Revolutu? To závisí od banky, u které svoji kartu máte. Na internetu se dají najít aktuální recenze kurzů karet při platbě v zahraničí (a na zahraničních e-shopech). Rozmezí je obrovské od 10 haléřů až po 90 haléřů u EUR/CZK. To při platbě 100 EUR znamená poplatek 10 až 90 Kč. Průměr vychází na cca 60 haléřů na 1 EUR.

 

Pokud bychom tedy na našem standardním účtu využili téměř celý měsíční limit pro konverze zdarma, což je něco málo přes 4600 EUR, tak bychom oproti průměru platebních karet v ČR ušetřili 4600 * 0,6 = 2760 Kč měsíčně. Docela pěkná suma, že ano? Alespoň víte, jak snadno banky vydělávají na neznalých klientech.

 

Platební karta a tipy z reálného používání

 

Při užívání karty od Revolutu narazíte dříve či později na několik záležitostí až problémů. Nejdříve se zaměřme na dynamickou měnovou konverzi (dynamic currency conversion). Za tímto složitým názvem se skrývá tučný poplatek. Obchodníci a provozovatelé bankomatů chtějí pomocí DCC vytáhnout z lidí další poplatky. O co jde? Karta Revolut je postavena na bázi předplacené britské karty v librách. Při normálním užívání to nevadí, ale tato vlastnost je na kartě zakódovaná a čtečky POS terminálů či ATM ji takto vnímají. A i když máte na Revolutu peníze v korunách (nebo klidně v EUR), tak se vás při platbě u obchodníka terminál zeptá, jestli chcete konvertovat do GBP nebo ne (pak bude platba v korunách). Typicky třeba některé obchodní domy na pražském Václaváku mají tuto funkci na terminálech zapnutou.

 

Vždy vyberte platbu v lokální měně: v Česku v korunách, v Německu v eurech, ve Švýcarsku ve francích, v Chorvatsku v kunách, atd. Revolut se na pozadí automaticky postará o konverzi. Nepotřebujete, aby obchodník dělal konverzi. Protože pokud si vyberete platbu v GBP a konverzi u obchodníka, tak se připravte na poplatek ve výši 5 až 15 % z objemu.

 

Také se u bankomatů některých bank (zejména veliké banky) a nezávislých provozovatelů bankomatů setkáte s hláškou, že výběr peněz může být zpoplatněn. Většinou se částka ohybuje v rozmezí 120 až 200 Kč za výběr.

 

Revolut pro mezinárodní investory

 

Pokud investujeme do zahraničních aktiv, tak potřebujeme zahraniční měnu. Typicky se tento případ týká zasílání peněz na P2P platformy, třeba na Mintos. Jak jsme uvedli na počátku, tak skvělou zprávou je, že v rámci aplikace Revolut získá investor bankovní účet ve Velké Británií a zároveň získá IBAN účet pro EUR. To znamená, že na Mintos a jiné P2P platformy lze posílat přímo peníze z Revolutu a pak tyto peníze lze zase z Mintosu posílat zpět na Revolut. Anebo pokud máte nějakou českou banku s bezpoplatkovými SEPA platbami (třeba Fio či mBank), tak můžete na platformy posílat přímo z nich a Revolut používat jenom jako suprlevný konverzní nástroj. Tyto transakce v EUR nebudou stát ani korunu.

 

Při odesílání korun z Revolutu na český účet dostanete ve standardním plán možnost zaplatit si za Turbo převod za 140 Kč. Je to zbytečnost. Peníze pomocí běžného převodu i tak přijdou na váš český účet do cca 2-3 dní, a ne až za nabídnutých 5 dní. Pokud máte prémiový plán, tak máte Turbo převody už předplacené.

 

Revolut odeslání peněz

Na tomto místě se opět dostáváme k limitu 120 000 Kč měsíčně. Nad limit je konverze zpoplatněna poplatkem ve výši 0,5 % z objemu. Pro drobné investory a spotřebitele je tento limit více než dostatečný. Nicméně pokud pravidelně tento limit překračujete, tak se hodí prémiová karta, kde není žádný měsíční limit.

 

Udělejme si příklad na konverze za 200 000 Kč měsíčně. V základním balíku by to stálo 120 000 * 0% + 80 000*0,5% = 400 Kč. Prémiový účet stojí 175 Kč měsíčně, takže by se ušetřilo 225 Kč. Samozřejmě s rostoucím objemem se výhodnost zvyšuje. Zároveň jsou konverze na Revolutu atraktivní i ve srovnání s jinými konverzními službami. U nich jsou různé přirážky a poplatky, ale průměrná nákladovost u slušných firem je kolem 0,15 %. V našem příkladu to odpovídá poplatku 200 000 * 0,15% = 300 Kč. K tomu musíme myslet na to, že v prémiovém účtu má člověk další výhody. Atraktivní může být zejména bezplatné vydání karty, bezplatní turbo převody a také bezplatní cestovní pojištění (limit 15 milionů liber na zdravotní a limit 300 liber za zubní ošetření), plus odškodnění za zpožděný let. A pro ochranu při platbách na internetu jsou zajímavé i jednorázové virtuální platební karty.

 

Platební karta a aplikace od Revolutu jsou k dispozici jak pro fyzické osoby, tak i pro firmy. Nicméně zajímavé je, že z hlediska konverze měn nejsou v ceníku pro firmy až tak dobré podmínky (vždy se uplatňují limity na konverze zdarma).

 

Aplikace Revolut a její nedokonalosti

 

Platební karta Revolut někdy „zlobí“. My jsme sice žádné problémy při užívání nezaznamenali, ale na internetových fórech jsou stížnosti na nelogické blokace karet a nemožnost používat Revolut karty v některých obchodech. Zároveň se množí stížnosti na pomalou uživatelskou podporu. Není se čemu divit. Jedná se o mladou fintechovou společnost, která má cca 700 zaměstnanců a vykazuje dramatický nárůst počtu zákazníků. Je celkem pochopitelné, že procesy se mohou někdy zpomalit. U low cost služeb se musí klienti obrnit vyšší trpělivostí.

 

Blokace karet a plateb jsou na místě kvůli ochraně před podvodníky. Revolut používá trochu přísnější algoritmy oproti jiným finančním institucím. Nicméně při běžném používání blokace nehrozí.

 

Pokud cestujete do zahraničí, tak je vždy lepší mít několik platebních karet od různých vydavatelů a bank.

 

Další nevýhodou jsou nízké limity na bezplatné výběry peněz z bankomatů. V základním plánu je limit 4500 Kč za měsíc. Nad limit lze peníze stále vybírat, ale už je poplatek 2 % z objemu. Prémiová platební karta má limit 9000 Kč za měsíc. V některých turistických destinacích se stále platí především hotovostí, takže uvedené limity vám na dovolené nebudu stačit. Jaké je řešení? Mít další platební kartu bez omezení pro výběry. Tady můžeme okrajově zmínit mKartu Svět, kde jsou výběry ze zahraničních bankomatů nad 1500 Kč zdarma. Přirážka při směnách, které se dějí na pozadí, je 10 haléřů u EUR/CZK (to je cca 0,4 % z objemu). Rada tedy zní: nejdřív vybírat hotovost pomocí Revolutu a zbytek potřebné hotovosti vybrat mKartou Svět.

 

Nevýhodou je i absence internetového bankovnictví. Pokud ztratíte mobil nebo se vám pokazí, tak nemáte okamžitou možnost, jak se podívat na účet a udělat základní úkony.

 

Závěr: Revolut a platební karta se vyplatí

 

Pokud si tedy shrneme všechny plusy a mínusy, tak pro běžné uživatele a zároveň investory má platební karta Revolut pozitivní přínos. Měsíčně se pomocí ní dá ušetřit několik stovek korun. Za celý rok lze pak při aktivním investování a nákupech v zahraniční ušetřit i více než 5000 Kč.

 

Přihlaste se do newsletteru a kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.8.2019

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal napsal:

    skvělá recenze, díky!

    tom napsal:

    Potvrzuji předchozí komentář, že se jedná o opravdu skvělou recenzi.

    ja napsal:

    Na různých fórech jsou zmiňovány další limity karty, např. Top-up limit, tedy maximální částka, kterou mohu Revolut dobít pomocí platební karty a který roste s rostoucím počtem dobití atd, na webu Revolutu nejsou výše uvedeny.

    Petr napsal:

    Například P2P Robo.Cash mi odmítla přijímat platby z Revolutu a musím si peníze z Revolutu posílat do Fio (EUR) a z Fia na Robo.Cash. Nic mě to sice nestojí, ale je to složitější.
    U Grupeeru jim stačilo když jsem jim dodal měsíční výpis z Revolutu a platby mi přijímají. Bondster (EUR) a Mintos přijímají bez problémů.

    Petr napsal:

    ETFmatic taky přijímá bez problémů.

    admin napsal:

    děkujeme za doplnění informací, které určitě zajímají i jiné čtenáře

    Macel napsal:

    Pro Robo cash musíte poslat 10 EUR z účtu, poté můžete zaslat z Revolutu. Alespoň mně to tak šlo.

    Joshua napsal:

    Některé P2P platformy mají obecně problém s tím přijímat na první dobrou platby z podobných služeb. Ať už se jedná o Revolut, TransferWise, CurrencyFair a jiné. Většinou je tak jako tak nutné absolvovat první převod přes SEPU (třeba s minimální částkou pár EUR kvůli poplatkům) a následně až využít těchto služeb.

    x napsal:

    Rikal jsem si ze jste se probudili, revolut uz probehl uplne vsude tak pred rokem az rokem a pul. A on je vlastne ten novy referal bonus. Vy vydelate a klient ktery mel drive poslani karty zdarma dnes sice dostane bonus ale vetsi cast zaplati za kartu.

    admin napsal:

    Hezký den, vždy nejdřív finanční produkty testujeme a až pak k nim píšeme analýzu. Jak uvádíme v analýze, tak ten bonus za založení účtu je spíše jenom příjemný dárek k nástroji, který investorům a cestovatelům dokáže ušetrit nemalé prostředky, což máme otestované. Vydání karty stojí 5 liber, což je 141 Kč. Takže to můžeme interpretovat tak, že nově zaregistrovaný uživatel získá kartu zdarma a k tomu 159 Kč bonus.

    winpes napsal:

    Dobrý den, díky za recenzi. Mohl by někdo, kdo tomu rozumí srovnat tento produkt a TransferWise s tou jejich kartou a „borderless“ účtem? Já sice mám transferwise, ale ne revolut …

    Martin napsal:

    Dali by sa z revolutu poslať na mintos priamo napríklad ruble a vyhnúť sa tým poplatku za zmenaren mintosu??
    Ďakujem

    admin napsal:

    Dobrý den, ne, RUB, KZT a GEL nejsou v Revolutu podporované na mezibankovní převody. Z měn na Mintosu lze z Revolutu převádět EUR, PLN, DKK, GBP, RON, SEK, USD.

    nemozny napsal:

    Několikrát jsem už v ČR měl problém s platbou, používám revolut jako primární kartu. Bylo to v malých potravinách, obdoba Jednoty. Kartu terminál odmítnul. Zobrazí se to na účtu jako chybná operace.
    Také 1x v Nordsee na Smíchově, opět jsem musel vytáhnout druhou kartu. Zvláštní je, že jsem tam dříve i poté několikrát revolutem platil.

    x napsal:

    Jen rychle. Transferwise je mirne drazsi, ale jako vyhodu ma desktop bankovnictvi.

    Michal napsal:

    Dobrý den,
    díky za článek, jen mám pocit, že ten limit u free účtu je 165 tis czk ( 6500 eur). Aspoň se mi to tak tváří v aplikaci a našel i na revolutu, ale pravda v přeheldu produktu mají jiný limit.
    https://www.revolut.com/en-US/fair-usage-policy

    admin napsal:

    Hezký den a máte aplikaci / kartu registrovanou pro ČR? Nám to i v aplikaci ukazuje limit 120 tisíc Kč a 4500 pro výběry z bankomatu. Pokud jste kartu získal v jiné zemi, tak mohou být limity jiné.

    Jiří napsal:

    Dobrý den,
    Kartu Revolut používám cca 1,5 roku a nikdy jsem neměl problémy s placením, dokonce ani v Izraeli. Tam jsem si jen musel dávat pozor na výběr z bankomatů, nejlepší a jistý výběr bez poplatku byl v bankomatech u velkých bank. Kvůli pojištění při cestách do zahraničí, jsem si pořídil kartu Premium a funguje to bezchybně.
    Postrádám pouze české číslo účtu, které je údajně v plánu zřizovat.
    Jinak za mne – špičková služba.

    Martin napsal:

    Dobrý den, které jsou to ty jiné konverzní služby s nákladovostí kolem 0,15 % ? Díky

    Petrix napsal:

    Já mám smíšené zkušenosti. Zpočátku vše ok, dokonce úspěšně s malým ziskem obchoduji přes Revolut na US burze. Pak jsem se jednou nemohl přihlásit k účtu, zazmatkoval jsem a při pokusu o přihlášení si vytvořil omylem další účet na svou druhou SIM. Na ten mi zase vcelku omylem syn vrátil nějaké peníze.. Ale po čase ten druhý účet Revolut s odkazem na pravidla zablokoval. Chtěl bych peníze vybrat a druhý účet zrušit, aby mi tam ještě někdo neposlal finance.. Ale do účtu se nelze přihlásit a není kam napsat ani zavolat. Uživatelská podpora naprosto tragická. Jedinou možností je chat, na tom prvním účtu kde si platím Metal Plan, tam mi odpoví i živý asistent, ale jsou to jen fráze a odkazují mne ať to řeším přes chat na tom druhém účtu. Tam zprvu komunikoval chatbot, takže to nikam nevedlo, chtěli znovu vyfotit doklady a selfie, pak přestali reagovat úplně. Můj závěr : je to dobrá služba, ale pokud se něco zadrhne, nepočítejte s nějakou uživatelskou podporou, zejména ne u Standard plánu, který je zdarma. To může být problém.

    Ondřej napsal:

    Také jsem si myslel jak je Revolut super, doporučoval jsem jej všude, až do událostí z tohoto týdne!
    Revolut je neseriozni firma, zadržují bezdůvodně peníze tisícům lidem, najděte si to na netu, twitteru (@revolutscam), je to dokonce na Wikipedii. Lidé pak nemají ani na placení účtů, kdy si na Revolut nechávali posílat výplaty – to je vůbec nezajímá. Lidé se ponižují, prosí je ať jim účty odemknou.. nikdo se s nimi ale nebaví a není jak je kontaktovat.
    Moje osobní zkušenost je taková, že mi před 3mi dny zamkli účet kvůli “podezřelé aktivitě”. A to jen proto, že jsem přihlásil Revolut aplikaci na dalším zařízení – to se asi u nich nesmí. Okamžitě jsem jim dodal co chtěli: moje selfíe s papírem kde jsem měl napsat datum toho dne, dále prohlášení, že mi nepřišly žádné podezřelé sms ani hovory a seznam zařízení ze kterých jsem na Revolut přistupoval. Od té doby bylo na chatu stále zobrazeno looking for agent (již 3 dny) – co jsem pak googlil, tak jsou lidé kteří čekají týdny i měsíce, jsou lidé kterým účet zrušili a peníze nikdy neviděli. Není jak se s nimi spojit, na Twitteru, nebo FB Vám vždy odpoví univerzální zprávou, že Váš problém předávají kompetentnímu týmu.. neděje se nic…
    Až dnes se mi po 3 dnech poprvé ozvala snad živá agentka Revolutu (ale klidně to mohl být i bot) jen proto, aby mi sdělila že děkuje za podklady, nic víc nechce, ale bohužel NENÍ KOMPETENTNÍ a můj případ eskaluje na další jejich kometentní team.. chat s ní ukončen a opět … looking for agent.. účet stále uzamčen – přesně dle šablony kterou popisují lidé na twitteru a facebooku. Ptal jsem se @Revolutapp na twitteru jaký level agenta je potřeba aby mi mohl odemknout účet, odpovědí byla opět nic neříkající zpráva, kterou zasílají všem – tuto zdržovací taktiku mají tedy dobře zmáknutou.
    Není nad osobní zkušenost kdy Vás jako klienta šikanují zaměstnanci Revolutu – účet stále nemám odemčen a už teď vím, že Revolut NIKDY VÍCE!

    Honza napsal:

    Jedna rada. Když posíláte platbu např. v USD, tak suma nad 5.000 USD trvá asi 3-5 pracovních dnů, u sumy nad 10.000 USD je to 7-10 dnů i když na oficiálních stránkach to píšou trochu jinak. Tohle je má reálni skušenost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU