Finlord Sněmovna financí

Warren Buffett a dopis akcionářům

25.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Warren Buffett investice

Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway Inc. vypublikovali o víkendu pravidelný dopis akcionářům. Tato tradice pokračuje už od roku 1977. Pro seriózní dlouhodobé investory se Buffettové dopisy akcionářům staly povinnou četbou. Co nás letos zaujalo?

 

Hned na první stránce najdeme výkonnost od roku 1965 srovnanou s výkonností investice do indexu S&P 500. Berkshire Hathaway zaznamenala v období od roku 1965 do 2018 průměrné roční zhodnocení 20,5 %, přičemž index zaznamenal průměrné zhodnocení 9,5 % p.a.. Buffett je tedy při investování v dlouhém období přibližně dvojnásobně výkonný jako index, což je rozhodně velmi dobrý výsledek. Holt, je to skvělý investor a ne nadarmo je jeden z nejbohatších lidí planety. Samozřejmě nadvýkonnost dosahoval zejména v první polovině uvedeného období. Teď už má podobné výnosy jako index, jelikož jeho konglomerát firem je už skutečně obrovský.

 

Warren Buffett už investuje od roku 1942

 

I když se i v aktuálním dopise věnuje Warren Buffett aktuálnímu výsledku společnosti za rok 2018, tak nás spíše zajímají dlouhodobé myšlenky.

 

11. března 1942, tedy před 77 lety, provedl tehdy 11letý Buffett svoji první investici ve výši 114,75 USD. Tyto prostředky si spořil od šesti let. Následně se snažil co nejvíce uspořených peněz investovat do akcií a do podnikání. Jak ale upozorňuje, tak v roce 1942 byla světová politická situace velmi špatná. V Evropě rychle postupovalo nacistické Německo a v Pacifiku Japonsko útočilo od prosince 1941 na americké základny. Prakticky každý den přicházely na trh extrémně špatné zprávy. Nicméně dle Buffettových slov Američané věřili v tomto těžkém období ve vítězství a opětovný ekonomický růst po válce. A nakonec se tak i stalo.

 

V dopise akcionářům ukazuje jeden velmi jednoduchý výpočet. Kdyby v roce 1942 investoval svých 114,75 USD do indexu S&P 500, tak ke konci ledna 2019 by jeho portfolio mělo hodnotu 606 811 USD, jelikož průměrné zhodnocení bylo 11,8 % p.a.. Nicméně upozorňuje na to, že i on se někdy nechal ovlivnit pesimisty, kteří pořád očekávají konec světa. Přitom třeba poukazují na nárůst amerického vládního dluhu, který se v uvedeném období zvětšil 400 krát.

 

A co takoví pesimisti doporučovali nakupovat? Zlato. Kdyby Warren Buffett tehdy podlehl a za 114,75 USD nakoupil zlato, tak by hodnota portfolia byla 4200 USD. To je daleko méně oproti 606 811 USD dosaženým při investici do akcií. Pokud si vzpomínáte, tak tomuto tématu jsme se věnovali i my, kdy jsme srovnali výkonnost akcií, nemovitostí a zlata od roku 1940.

 

Buffett za svých 77 let investování zažil různé ekonomické a politické režimy – 7 demokratických prezidentů, 7 republikánských prezidentů, několik válek, úrokové sazby ve výši až 21 %, rezignaci prezidenta, kolaps cen nemovitostí, finanční krizi a spoustu dalších problémů. Všechny strašidelné momenty jsou ale historie a zvítězil ekonomický duch Spojených států.

 

Buffett jednoznačně věří v další dlouhodobý ekonomický rozmach a prosperitu USA. Proto bude nadále nakupovat akcie amerických firem, a to i navzdory věku 88 let. Mimo USA se ale bude zajímat i o mezinárodní trhy, kde taky spatřuje ekonomický růst.

 

Co si máme z Buffettova poselství odnést? Lepší je věřit v optimistické zítřky než v katastrofy. Globální ekonomika „pofrčí“ navzdory všem krátkodobým problémům. Pokud sledujete náš portál Finlord déle, případně investujete s námi ve fondu Slavic Capital, tak dobře víte, že klademe důraz zejména na dlouhodobě platné myšlenky. Proto se můžete spolehnout na to, že budeme nadále investovat do akcií, instrumentů navázaných na akcie, na kreditních trzích (včetně P2P) či do spolehlivých firemních dluhopisů.

 

Věříme v další rozmach USA, Asie, Evropy i ČR, který bude pomáhat všem firmám. Pochopitelně budeme ale investovat zejména do takových příležitostí, u kterých očekáváme nejvyšší přidanou hodnotu.

 

Investování přítoku peněz je velmi důležité

 

Warren Buffett a Berkshire Hathaway jsou ještě známí díky jedné investiční technice – investování prémií z pojištění a zajištění do tržních instrumentů. Jak ukazuje i v letošním dopise, tak pojišťovací prémie mu vytváří dostupný kapitál, který může umístit na trzích. V budoucnu sice společnost musí vyplatit pojistné události, ale do té doby může směle akumulovat a reinvestovat finanční prostředky získané z pojistných smluv.

 

Tento postup je inspirací i pro běžné investory. Samozřejmě, nemusíme hned zakládat pojišťovnu. Uvedený postup ale hodně připomíná získávání příjmu z práce. Představme si, že nejbližších 40 let budeme pracovat a získávat mzdu. Až odejdeme do důchodu, tak o pracovní příjem logicky přijdeme a budeme žít z úspor. My ale těchto 40 let pracovního života můžeme část příjmů odložit stranou, zainvestovat do akcií a vytvořit si tak obrovskou kapitálovou rezervu na stáří. Stejně jak to dělá Buffett v rámci svých podnikatelských a investičních aktivit při investování příjmů z pojistných prémií.

 

Příklad pro dotvoření kontextu: představte si, že 77 let investujete každý měsíc 5000 Kč a dosahujete reálné zhodnocení po očištění o inflaci na úrovni 7 % p.a.. Kolik budete mít naspořeno za 77 letech? Celých 156 milionů Kč. Ano, takto snadno se vytváří multimilionáři a miliardáři, jako je Buffett.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru, kde odhalujeme další techniky akumulace kapitálu. A sledujete nás i na Twitteru a Facebooku, ať vám neunikne žádná novinka.

25.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE