Finlord Sněmovna financí

Finlord investice v červnu 2023: +4,6 %

21.7.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio 202306

Finlord soukromé investiční portfolio zaznamenalo v červnu změnu hodnoty o +4,6 %. Důvodem růstu hodnoty portfolia je výrazné zotavení akciových trhů. Opět se potvrzuje, že investice do akcií generuje vysoké zhodnocení portfolia. Přitom i na českém trhu je hned několik brokerů, u kterých lze akcie a ETF nakupovat zdarma. Je velká škoda, že mnoho investorů v roce 2022 opět podlehlo panice a kapitál přesunuli kupříkladu na spořicí účty. Tím se připravili o možnost participovat na současném výrazném růstu cen.

 

Trhy aktuálně očekávají, že s klesající inflací budou centrální banky zpomalovat utahování opasků. Koncem letošního roku by centrální banky dokonce mohly přistoupit i ke snížení hlavních úrokových sazeb. Ekonomický růst je ještě slabý, ale v nejbližších kvartálech by mělo přijít zotavení spotřeby a průmyslové produkce. Situace na trhu s energiemi je už stabilizovaná. Očekává se také výrazné zlepšení ziskové marže firem. K tomu musíme stále myslet na růst tržeb hnaný zvýšenými spotřebitelskými cenami.

 

Tahounem posledních dvou kvartálů se staly technologické akcie. Jejich ohodnocení je už ale velmi vysoké. Opatrnější investoři by se měli porozhlédnout po defenzivních titulech, které by případnou korekci na trzích přečkaly s nižším poklesem cen. Nízká volatilita také umožňuje levné opční zajištění proti propadům.

 

Pro kvalifikované investory je k dispozici fond Slavic Capital, ve kterém jsou aplikované dlouhodobě prověřené investiční myšlenky. Investoři ve fondu mají k dispozici podrobnější rozbory jednotlivých firem a sektorů. V rámci rozborů se mimo jiné věnujeme stěžejním generátorům hodnoty a srovnání s konkurencí.

 

Od prosince 2022 je pro investory k dispozici i možnost sledovat/kopírovat naše ETF portfolio na eToro (ETF na S&P 500, dividendové aristokraty a dluhopisy rozvíjejících se zemí). Vše zdarma, přičemž komise za otevření/zavření obchodu se neplatí, viz naše recenze platformy ZDE.

 

Finlord investice: jak dopadl červen?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem -1 % ročně (investoři získávají) v závislosti na měně. My momentálně částečně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK. Tabulky výnosů v předešlých letech jsou na konci shrnutí.

 

Finlord portfolio 202306

 

Na jednotlivé platformy se lze registrovat zde:

 

Interactive Brokers (bonus 1 % v podobě akcií IBKR), LYNX Broker (transakční kredit 50 EUR), XTB, eToro, RoboMarketsMintos, Twino, EstateGuru (bonus: 0,5 % z investic v prvních 90 dnech), Swaper, Viainvest, RoboCash, Peerberry, Bondster (bonus: 1 % z investic v prvních 90 dnech), Kviku Finance (bonus 20 EUR při investici alespoň 100 EUR), Lendermarket (bonus: 1 % z investic v prvních 60 dnech), Portu (bonus: 3 měsíce zdarma), Indigo (bonus: 3 měsíce zdarma), Ronda Invest, Fingood, Roier.

 

V posledních letech byl vývoj na akciových trzích velmi hektický. Očekáváme zotavení trhů a postupný růst hodnoty portfolia.

 

Finlord portfolio vývoj 202306

 

Panika, euforie, panika, pořád dokola ta samá písnička

 

Když se podíváte na různá diskuzní fóra o investicích, tak v minulém roce byly plné dotazů typu: „Hodnota portfolia mi padá? Není lepší přesunout peníze na bezrizikový spořicí účet“ nebo „Letos už mám pokles o 15 %, raději pozice prodám, investováním se nedají vydělat peníze, vydělávají jenom spekulanti a podvodníci“. Investoři masivně vypínali své pravidelné investice a rozhodli se dle jejich slov „počkat na lepší dobu pro investici“. Čekají doposud a neinvestováním přichází o peníze.

 

Akciové trhy jsou určené na dlouhodobé investování. Když se rozhodnu, že si 20 let budu odkládat peníze a nakupovat třeba americké akcie pomocí ETF, tak i kdyby hned zítra propadly ceny o 20 %, tak musím ve strategii vydržet. Firmám rostou tržby i zisky a dříve či později se to projeví i na výnosech pro investory. Vůbec nad tím nemusíme spekulovat a časovat trh.

 

Každý rok jsou na akciích poklesy. Od roku 1980 byl u indexu S&P 500 průměrný pokles cen v rámci roku o 14,3 %. Navzdory tomu skončilo 32 ze 43 let ziskem. Rozumnější je vsázet na dlouhodobý růst cen než pokles.

 

akcie zhodnocení a poklesy

 

Důvod je prostý. Tržby a zisky firem dlouhodobě rostou. Následující graf nalevo ukazuje vývoj zisku na akcii indexu S&P 500. Graf napravo pak rozklad růstu zisku na akcii. Za posledních 22 let byl průměrný růst zisku na akcii o 8,4 % p.a.. Z toho necelou polovinu měl na svědomí růst tržeb, druhou necelou polovinu pak zlepšení ziskové marže a něco málo bylo způsobené poklesem počtu akcií.

 

Na střednědobý horizont i nemovitostní úvěry

 

Pro investory se značně rozšířila nabídka kvalitních českých crowdfundingových platforem, kde lze investovat do úvěrů zajištěných nemovitostmi. Ronda Invest, Roier, Fingood či Bondster mají pro investory velmi kvalitní nabídku. Splatnosti úvěrů jsou typicky do dvou až tří let. Nabízené výnosnosti jsou až 12 % p.a.. My z těchto úvěrů stavíme druhý pilíř portfolia. Prvním pilířem jsou pochopitelně investice do akcií a ETF. Třetím pilířem jsou zahraniční crowdfundingové platformy, viz tabulka v úvodu.

 

Diverzifikace portfolia do různých aktiv je důležitá. Investování do akcií, ETF či na crowdfundingových portálech je dostupné skutečně každému. Nejlevnější ETF si lze koupit už od 300 Kč. Na crowdfundingových portálech lze také investovat od částek ve výši několika stovek korun. Při investování je důležité začít a pak vydržet ve zvolené strategii navzdory všem negativním zprávám, názorům či meme vtipům.

 

Investiční účet si mohou lidé snadno vytvořit u různých brokerů. V analýzách jsme se už věnovali Interactive Brokers, LYNX Broker, Saxo Bank, XTB, RoboMarkets či eToro.

 

Nezapomeňte se přihlásit do newsletteru. Kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku.

 

Tabulka výnosů v roce 2022:

 

Finlord portfolio 202212

 

Tabulka výnosů v roce 2021:

 

Finlord portfolio 202112

 

Tabulka výnosů v roce 2020:

 

Finlord portfolio 2012

 

Tabulka výnosů v roce 2019:

 

Finlord portfolio 201912

 

V roce 2018:

 

Finlord portfolio 201812

 

V roce 2017:

 

Finlord portfolio 201712

 

V roce 2016:

 

Finlord portfolio 201612

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

21.7.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Tomas napsal:

    Děkuji za velmi zajímavý update. Skvělé postřehy také ohledně potřeby vytrvat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU