Finlord Sněmovna financí

Large, mid a small cap akcie: seznam akcií se zhodnocením o 13 % p.a.

5.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
small cap akcie výnosy a ztráty

Ekonomický výhled se začíná zlepšovat a odhady růstu zisků jsou poměrně optimistické. K optimismu rozhodně napomohla i výsledková sezóna. Výsledky největších technologických společností, jako jsou Meta Platforms, Alphabet, Apple, Microsoft či Amazon, vesměs pozitivně překvapily. I proto se jejich akciím letos velmi daří a nechávají daleko za sebou zbytek akcií. Small cap akcie naopak značně zaostávají.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Následující obrázek zobrazuje vykonnost akcií v USA v tomto roce podle tržní kapitalizace. Rozdíl mezi stovkou největších akcií (+12 %) a microcap akciemi (-5,7 %) je obrovský. Investoři masivně přesouvali kapitál do známých mega-cap titulů. Přitom nejvyšší růst tržeb a zisků logicky dosahují dlouhodobě menší společnosti, které mají větší potenciál pro rozmach. V současnosti je ohodnocení velkých společností relativně vysoké jak vůči malým, tak i vůči středně velkým společnostem. Prakticky je už dosahovaný vrchol z roku 2022.

 

small cap vs large cap

 

Následující obrázek ukazuje poměr výkonnosti small cap akcií (IWM) a large cap akcií (SPY) od roku 2000. V posledních letech small cap akcie jednoznačně zaostávají a vůči SPY se obchodují na úrovních dosahovaných na dně covidové krize v roce 2020, což bylo minimum od roku 2003.

 

small cap vs large cap 2

 

Následující graf ilustruje pravděpodobnost ztráty na daném investičním horizontu (1 měsíc až 20 let) u small cap, mid cap a large cap akcií v USA. Statistika je od roku 1926 do současnosti, takže zahrnuje všechny největší krize v USA. U small cap akcií je pravděpodobnost ztráty při jednoměsíčním investičním horizontu 39 %, ale stejně jako u mid cap i large cap akcií je u 20letého horizontu pravděpodobnost ztráty 0 %.

 

small cap mid cap large cap

 

Tabulka níže ukazuje small cap akcie, které v posledních 15 letech přinesly zhodnocení alespoň 13 % p.a. a zároveň mají vysokou linearitu vývoje cen akcií. Linearita ukazuje, jak stabilně ceny akcií rostou.

 

small cap s vysokým zhodnocením

 

Investovat lze i zdarma a to u bezpečných brokerů, které dlouhodobě sledujeme. Kupříkladu u XTB (recenze ZDE) lze nakupovat akcie a ETF do objemu 100 000 EUR/měsíčně bez poplatku. Stejně tak investoři mohou zdarma nakupovat ETF u eToro (recenze ZDE). Pro snadnění jsme vytvořili jednoduché portfolio z ETF, které lze zdarma sledovat a kopírovat ZDE. Akcie lze bez komisí také nakupovat u RoboMarkets (recenze ZDE). U Interactive Brokers (recenze ZDE) a LYNX Broker (recenze ZDE) se pak platí malý obchodní poplatek, ale jejich výhodou je mnohem širší nabídka instrumentů a bonusy při založení účtu. K dispozici je i velmi oblíbená roboadvisory platforma Portu (recenze ZDE), která nabízí 3 měsíce správy majetku bez poplatku.
 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

5.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB