Finlord Sněmovna financí

Levná nafta: kolik litrů si koupíte za mzdu?

13.4.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Nafta je už v ČR velmi levná

Nafta i benzín v první polovině minulého roku prudce zdražily. Ale v posledních měsících už sledujeme značný pokles cen. Nafta už začíná být velmi levná. Důvodem je propad velkoobchodních marží. Uskupení OPEC+ se snaží dostat cenu nad 90 USD za barel i skrze snižování těžebního limitu. Nafta by ale měla zůstat levná i v nejbližších měsících.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nafta je daleko levnější než v letech 2016 až 2019

 

Následující obrázek ukazuje poměr mediánových mezd a cen PHM. Tedy kolik litrů si člověk s mediánovou mzdou natankuje. U nafty to je už 1013 litrů, což je výrazně více než v letech 2016 až 2019. Je to méně než v roce 2020, kdy ale ceny ropy prudce propadly kvůli covidové krizi. U benzínu není situace tak dobrá, ale oproti rokům 2016 až 2019 je benzín také levnější při použití mediánové mzdy. Tento rok by mediánové mzdy mohly stoupnout o dalších 6 %. I kdyby PHM zdražily do konce roku o 2 Kč, tak by se současný poměr nezhoršil.

 

levná nafta v ČR

 

Trh s ropou je aktuálně dobře zásobený. Mezinárodní energetická agentura odhaduje, že poptávka převýší nabídku až ve druhé polovině roku. Důvodem je především očekávaný růst spotřeby v rozvíjejících se zemích. Celosvětová produkce bude zejména kvůli těžebnímu limitu kartelu OPEC stagnovat.

 

nabídka a produkce ropy ve světě

 

OPEC+ rozhodl počátkem dubna o nečekaném snížení těžebního limitu. Produkci ale sníží především velcí těžaři, jako jsou Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty či Irák. Řada menších producentů už teď těží pod domluveným limitem. To ukazuje následující tabulka. Celková produkce OPEC+ je o 2,2 mbd pod limitem.

 

OPEC produkce

 

Trhu s ropou a pohonnými hmotami jsme se ve spolupráci s XTB věnovali i v tomto webináři:

 

XTB umožňuje nejenom obchodování komodit či forexu, ale také lze u něj zdarma nakupovat akcie a ETF do limitu 100 tisíc EUR měsíčně. Naše recenze je ZDE. Broker má velmi širokou nabídku finančních instrumentů.

 

Akcie, ETF či deriváty lze obchodovat i u těchto spolehlivých brokerů:

 

Interactive Brokers – nízké komise a obrovská nabídka instrumentů (akcie, ETF, opce, futures, dluhopisy, CFDs). Naše recenze je ZDE. Pro nové investory bonus ve formě akcií IBKR zdarma (na každých vložených 100 USD akcie v hodnotě 1 USD, maximálně 1000 USD, bonus je tedy 1 % z objemu vkladu).

 

LYNX Broker – má nízké komise a obrovskou nabídku (akcie, ETF, opce, futures, dluhopisy, CFDs). Podpora je v češtině. Naše recenze je ZDE. Pro nové investory je bonus ve formě transakčního kreditu ve výši 50 USD.

 

RoboMarkets – umožňuje neomezené obchodování akcií zdarma. Naše recenze ZDE.

 

eToro – umožňuje neomezené obchodování akcií a ETF zdarma. Naše recenze ZDE. Lze sledovat naše ETF portfolio ZDE.
 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

13.4.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU