Finlord Sněmovna financí

Finlord investice v lednu 2023: +6,0 %

26.2.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio 202301

Finlord soukromé investiční portfolio zaznamenalo v lednu změnu hodnoty o +6,0 %. Inflace je vytrvalejší oproti předpokladům, což znamená, že centrální banky musí mít nadále přísnou měnovou politiku. To se už projevuje v poklesu zisků za uplynulý kvartál, viz rozbor ZDE. Historie ale ukazuje, že medvědí trhy typicky netrvají dlouho. Jakmile se inflace dostane pod kontrolu, tak nastává rychlé obnovení investičního optimismu. Portfolia by měla být nastavena tak, aby investoři nepřišli o očekávané zotavení trhů.

 

Pro kvalifikované investory je k dispozici fond Slavic Capital, ve kterém jsou aplikované dlouhodobě prověřené investiční myšlenky. Investoři ve fondu mají k dispozici podrobnější rozbory jednotlivých firem a sektorů. V rámci rozborů se mimo jiné věnujeme stěžejním generátorům hodnoty a srovnání s konkurencí.

 

Od prosince 2022 je pro investory k dispozici i možnost sledovat/kopírovat naše ETF portfolio na eToro (ETF na S&P 500, dividendové aristokraty a dluhopisy rozvíjejících se zemí). Vše zdarma, přičemž komise za otevření/zavření obchodu se neplatí, viz naše recenze platformy ZDE.

 

Finlord investice: jak dopadl leden?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem -1 % ročně (investoři získávají) v závislosti na měně. My momentálně částečně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK. Tabulky výnosů v předešlých letech jsou na konci shrnutí.

 

Finlord portfolio 202301

 

Na jednotlivé platformy se lze registrovat zde:

 

Interactive Brokers (bonus v podobě akcií IBKR), LYNX Broker (transakční kredit 50 EUR), Mintos, Twino, EstateGuru (bonus: 0,5 % z investic v prvních 90 dnech), Swaper, Viainvest, RoboCash, Peerberry, Bondster (bonus: 1 % z investic v prvních 90 dnech), Kviku Finance (bonus 20 EUR při investici alespoň 100 EUR), Lendermarket (bonus: 1 % z investic v prvních 60 dnech), Portu (bonus: 3 měsíce zdarma), Ronda Invest (bonus: 500 Kč k první investici).

 

V posledních měsících byl vývoj na akciových trzích velmi hektický. Očekáváme zotavení trhů a postupný růst hodnoty portfolia.

 

Finlord portfolio vývoj

 

Ideální období pro investici je, když jsou negativní zprávy

 

Všichni sledujeme negativní zprávy, které se na nás valí: inflace, válka, bankroty, propad cen akcií i dluhopisů, kolaps hypotečního trhu a mnoho dalších pesimistických informací. Příval špatných zpráv byl i v minulosti a rozhodně bude i v budoucnosti. Při budování kapitálového zázemí nás to ale nemůže rozhodit. Poklesy na finančních trzích jsou skvělou příležitostí, jak nakoupit kvalitní aktiva.

 

Následující obrázek ukazuje výkonnost akcií v USA od roku 1979 do roku 1999. V srpnu 1979 oblíbený časopis BusinessWeek použil titulek „The Death of Equities How inflation is destroying the stock market“ (Smrt akcií Jak inflace ničí akciový trh). Pochopitelně po přečtení titulku nebo článku bylo možné nabýt dojmu, že akcie nejsou vhodný instrument, kam uložit peníze. V následujících 20 letech si ale akcie připsaly zhodnocení kapitálu o 2375 % (17,4 % p.a.). Kdo investoval 100 tisíc USD, tak měl za 20 let majetek o velikosti téměř 2,5 milionu dolarů. Ti, co neinvestovali do akcií, měli obrovské náklady ušlé příležitosti. Být pesimistou a ignorovat ziskovou schopnost firem je tak snadné a zároveň tak nebezpečné.

 

US akcie 1979 až 1999

 

I v uplynulých měsících se při poklesech cen akcí vynořila řada fondů či investorů, kteří na poklesu akcií vydělali. Shortovat akcie je technicky velmi jednoduché. Instrumentu je spousta od short pozicí přímo na akciích až po deriváty, jako jsou futures, opce, CFDs. Pochopitelně se short pozice v klesajícím trhu vyplácí. Tento obrázek ukazuje výkonnost S&P 500 a hedgeových fondů zaměřených na shortování dle různých krizí. Kupříkladu v první polovině roku 2022, kdy ceny akcií poklesly o 20 % a více si index shortařů polepšil o 12 %. Pěkný krátkodobý výsledek, to rozhodně ano.

 

shortování akcií krize

 

Jenomže příběh musíme zařadit do širšího kontextu. Ceny akci dlouhodobě rostou. Kdo v roce 2005 investoval do fondů zaměřených na short, tak ztratil do konce roku 2022 kolem 80 %. Z 1 mil. Kč bylo 200 tisíc Kč. Naopak, kdo investoval jednoduše do indexu akcií, tak hodnotu majetku zvětšil pětinásobně. Z 1 mil. Kč bylo 5 mil. Kč. Na short straně nechtějí být racionálně uvažující investoři déle než několik měsíců. A jelikož přesně načasovat začátek a konec bear marketu je extrémně těžké, prakticky nemožné, tak je lepší se na short straně nepohybovat.

 

shortování akcií dlouhdobě

 

V současnosti mají investoři stále mnoho důvodů pro pesimistický výhled. Odhady zisků na nejbližší kvartály stále klesají. Následující grafy ukazují odhady zisků pro rok 2022 a 2023 pro celý index S&P 500 a pro tento index bez energetických společností. Snížení odhadu zisků pro 2023 o 10 % za posledních 12 měsíců je skutečně velké snížení. Na druhé straně při takovémto stlačení odhadů dolů se vytvoří velmi nízká základna. Až se začne ziskovost zotavovat, tak budou růstové odhady velmi vysoké.

 

odhady zisku USA

 

Korekce zisků rozhodně nastat může. Stejně jako v minulých propadech, kdy zisky poklesly i o 43 % (1987 až 1991). Dlouhodobě ale zisky firem rostou. Za posledních 70 let nastal nárůst na cca 80násobek.

 

vývoj zisků dlouhodobě

 

Celkem dobře kopíruje vývoj zisků vývoj peněžního agregátu M2. Čím více peněz bude v ekonomikách, tím více porostou zisky a potažmo také ceny akcií. Tento vztah dělá z akcií výborný nástroj pro dlouhodobou ochranu majetku proti inflaci.

 

zisky a M2 nabídka

 

Investiční účet si mohou lidé snadno vytvořit u různých brokerů. V analýzách jsme se už věnovali Interactive Brokers, LYNX Broker, Saxo Bank, XTB, RoboMarkets či eToro.

 

Nezapomeňte se přihlásit do newsletteru. Kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku.

 

Tabulka výnosů v roce 2022:

 

Finlord portfolio 202212

 

Tabulka výnosů v roce 2021:

 

Finlord portfolio 202112

 

Tabulka výnosů v roce 2020:

 

Finlord portfolio 2012

 

Tabulka výnosů v roce 2019:

 

Finlord portfolio 201912

 

V roce 2018:

 

Finlord portfolio 201812

 

V roce 2017:

 

Finlord portfolio 201712

 

V roce 2016:

 

Finlord portfolio 201612

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

26.2.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Čtenář napsal:

    Dobrý den, můžete prosím vás uvést, co se skrývá v portfoliu u XTB (EUR) – ETF velmi dynamicky? To je nějaký pákový produkt na index či něco jiného? Děkuji za informaci.

    admin napsal:

    Ano, pákové produkty a ETF s vysokou betou. Mix má páku cca 1,5:1. Budeme se tomu věnovat v samostatném článku.

    Franta napsal:

    6,8% zhodnocení kumulovaně za 7 let to je tedy bída.
    To kdybyste to dávali tupě do SP500 tak to bude násobně víc. A to nejsem příznivcem ETF ani SP500.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE