Finlord Sněmovna financí

Produkce zlata: kapitálové výdaje jsou nízké

16.1.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Produkce zlata cena a poptávka

Cena zlata v posledních měsících výrazně stoupla. Počátkem listopadu byla cena pod 1650 USD za unci. Aktuálně je o 1920 USD, tedy o 16 % výše. Naposledy byla takováto cena v dubnu minulého roku. Ve třetím čtvrtletí 2022 bylaRostoucí náklady jsou pro těžební společnosti nepříznivé, jelikož jim klesá (nebo nestoupá) zisková marže. To se mimo jiné projevilo v minulých letech v poklesu kapitálových výdajů, viz následující obrázek. Oproti roku 2012 jsou kapitálové výdaje 10 největších producentů zlata v USA a Kanadě poloviční. poptávka po zlatě 1181 tun, o 28 % více oproti minulému roku. Důvodem bylo zejména zvýšení spotřeby v klenotnictví a masivní nákupy centrálních bank. Těžba zlata sice také stoupla, ale těžební společnosti se dostávají na kapacitní limity. Důvodem jsou nízké kapitálové výdaje v minulých letech, jelikož šetřily náklady, snižovaly dluhy a ušetřené peníze používaly na nákup svých akcií.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Poptávka po zlatě na předpandemické úrovni

 

Následující obrázek ukazuje vývoj poptávky po zlatě ve světě dle sektorů. Údaje za rok 2022 jsou odhad podle předběžných informací. Spotřeba zlata by v roce 2022 měla být na úrovni 3200 tun. Nákupy centrálních bank byly v minulém roce rekordně vysoké. Historicky nejvyšší byla poptávka po zlatě v roce 2013, kdy se spotřeba vyšplhala na 4100 tun.
poptávka zlato

 

Nabídka zlata roste, ale i náklady na produkci stoupají

 

V prvních devíti měsících 2022 se globálně vytěžilo 2686 tun zlata a téměř byl pokořen rekord z roku 2018. Průměrné produkční náklady stouply meziročně o 18 % na 1289 USD za trojskou unci.

 

těžba zlata

 

Rostoucí náklady jsou pro těžební společnosti nepříznivé, jelikož jim klesá (nebo nestoupá) zisková marže. Úspory se mimo jiné projevily v minulých letech v poklesu kapitálových výdajů, viz následující obrázek. Oproti roku 2012 jsou kapitálové výdaje 10 největších producentů zlata v USA a Kanadě poloviční.

kapitálové výdaje producentů zlata
Index cen akcií producentů zlata a stříbra také v posledních letech značně zaostává za vývozem ceny zlata.

 

zlato a těžební společnosti
Investoři mají řadu možností, jak nakupovat zlato. Mohou pořizovat zlaté slitky, mince, investovat do fondů, využívat deriváty nebo nakupovat akcie těžebních společností. Burzovně obchodované instrumenty jsou pochopitelně nejlevnější na obchodování i držbu. V následující tabulce jsou průměrné nákupní a výkupní ceny zlatých slitků v ČR a spread, který ukazuje celkovou nákladovost obchodování fyzického zlata. Pochopitelně čím menší slitek, tím jsou podmínky horší. 1 g slitek sice stojí pouze 1931 Kč, ale prodat se dá zpětně jenom za 1426 Kč, takže tržní spread je 35 %. Naopak 1kg cihla zlata stojí cca 1,45 milionu Kč což je o 6 % nad současnou tržní cenou. Při prodeji zpátky obchodníkovi pak cena byla o 2,9 % nižší, spread je cca 9 %.

 

ceny fyzického zlata
Pro srovnání v Evropě se na burzách obchoduje několik ETF, které jsou podložené fyzickým zlatem:

 

HANetf The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC s cenou 19,04 USD (tržní spread je 0,01 USD, tedy nákladovost je 0,05 %).
Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities s cenou 25,62 EUR (spread je 0,01 EUR, tedy nákladovost je 0,04 %).
iShares Physical Gold ETC s cenou 37,35 USD (spread je 0,02 USD, tedy nákladovost je 0,05 %).
WisdomTree Core Physical Gold s cenou 191,14 USD (0,04 USD, tedy nákladovost je 0,02 %).

 

Uvedené ETF lze zobchodovat u několika brokerů, a to i zcela bez komisí. Příkladem je broker XTB (naše analýza ZDE), který má v nabídce iShares Physical Gold ETC. I investoři s velmi malým kapitálem zde tedy mohu investovat do zlata s nákladovostí pouze 0,05 %. Oproti nákupu malých 1g slitků ušetří při každé objednávce kolem 500 Kč.

 

U brokera Interactive Brokers (analýza ZDE) a u Lynx (analýza ZDE) se platí malé komise ve výši několika USD či EUR, nicméně investoři by znatelně ušetřili i po zahrnutí této komise.

 

Obrovské nákladové nevýhodnosti nákupu zlatých slitků se budeme věnovat v samostatném rozboru, kde srovnáme různé brokery, velikosti investic, náklady na držbu či bezpečnost investice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.1.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU