Finlord Sněmovna financí

Nejlepší zajištění proti inflaci: akcie a nemovitosti

25.1.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nejlepší zajištění proti inflaci

Akcie a nemovitosti jsou dlouhodobě nejlepším uchovatelem hodnoty, jelikož jejich výnosy jsou při delších investičních horizontech vyšší než inflace. Fundamentální základ zhodnocení akcií a nemovitostí je stejný (rozmach ekonomiky, růst mezd, atp), takže jejich společné dlouhodobé zhodnocování není překvapující. Nejhorším uchovatelem hodnoty jsou pochopitelně hotovostní peníze, které nenesou úrok. A dlouhodobě inflaci neporáží často ani komodity, přičemž zlato také není až tak skvělý zajišťovací instrument proti inflaci.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Inflaci porazíme nákupem akcií a nemovitostí

 

Následující obrázek ukazuje historickou pravděpodobnost poražení inflace dle jednotlivých instrumentů podle investičního horizontu. Akcie porazily při jednoletém horizontu inflaci v 70 % času. Při horizontu 17 a více let pak akcie porazily inflaci vždy. Nemovitosti měřené cenovým indexem porazily inflaci na horizontu 20 let v 91 % případů, nicméně k cenovému indexu je nutné přičíst výnos z nájmu, který se typicky pohybuje na úrovni 4 % p.a.. Po započtení pak nemovitosti porazily inflaci vždy při držbě minimálně 15 let. Zlato porazilo inflaci jenom ve 40 % času (krátkodobý horizont) či v 55 % času (dlouhodobý horizont).

 

akcie a nemovitosti poráží inflaci nejčastěji

 

Následující obrázek ukazuje růst spotřebitelských cen v USA dle segmentů od roku 2000 do roku 2022. Nejvíce zdražila zdravotní péče (především stouply mzdy zdravotníků) a školné. Housing, tedy náklady na bydlení (v tom je zahrnutý i nárůst cen a nájmů), inflaci překonaly, což vzhledem k předešlému grafu o překonání inflace není překvapující.

 

inflace v USA

 

Pro investory je nejsnadnější vytvořit si dlouhodobé portfolio pomocí ETF. Mohou využít služby Portu. Anebo je možné zdarma bez jakéhokoliv poplatku kopírovat námi sestavené ETF portfolio na eToro. Levněji sestavit portfolio už skutečně nelze. Portfolio aktuálně tvoří ETF na S&P 500, dividendové aristokraty a státní dluhopisy rozvíjejících se zemí.

 

ETF eToro

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

25.1.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU