Finlord Sněmovna financí

Investice do firem: několik procent generuje všechen zisk

22.8.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investice do firem

Investice do firem lze realizovat několika způsoby. Nejsnadnější je nákup akcií na burze. V řadě analýz, jako je kupříkladu ZDE, jsme ukázali, že v dlouhém období je nákup diverzifikovaného portfolia výnosný. Anebo lze investovat do společností, které nemají své akcie a podíly kótované na veřejném trhu. Takto investují kupříkladu venture capital a private equity fondy. Vždy si ale musí investoři uvědomit, že většina investic do firem nakonec zisk nepřinese a že většinu zisku generuje jenom malé procento těch nejúspěšnějších. Každý investor se pak musí zamyslet nad svojí strategií: diverzifikované portfolio s průměrným výnosem anebo koncentrované portfolio s možností vysokého výnosu i ztráty kapitálu?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Investice do firem: 65 % venture capital investic prodělalo peníze

 

V tomto rozboru jsme si ukázali, že mezi lety 1926 a 2015 až 58 % akcií kótovaných v USA nedosáhlo ani výnosnost pokladničních poukázek. Pětina akcií byla vyloženě ztrátová. Navzdory tomu bylo zhodnocení celého trhu velmi vysoké s průměrným ročním ziskem na úrovni 10 %. Jak je to možné? Důvodem je nízké procento velmi úspěšných společností. A toto rozložení neúspěšných a úspěšných společností je přirozený stav, nemusíme za tím hledat žádný problém.

 

Podobné výsledky ukazují i údaje mezi lety 2004-2013 ohledně venture capital investic. 64,8 % firem koupených fondy prodělalo investorům peníze. U čtvrtiny nastalo znásobení investice na 1x až 5x. Ale jenom u 0,4 % nastalo 50x a více znásobení investice fondu. A právě tyto méně časté případy s vysokým zhodnocením potáhly celkové zhodnocení venture capital fondů vzhůru.

 

investice do firem rozloženi zisků

 

Podobné údaje ukazují i údaje Andreessen Horowitz. Polovina VC investic ztratila investorům peníze a jenom 6 % společností vygenerovalo 60 % celkových zisků.

 

investice do firem rozloženi zisků 2

 

Investice do firem má tedy své specifické rozložení výnosů, na které musí investoři myslet. Firmy jsou ale živoucí mechanismy, za kterými si musíme představit práci zaměstnanců, kapitál, náklady, produkty, služby, každodenní problémy a tak dále (všichni to z našich prací poznáme). A i v rámci firem často platí, že několik málo produktů generuje většinu tržeb a zisků. Paretovo pravidlo je celkem univerzální.

 

Podívejme se na studio The Walt Disney Company. Do poloviny 30. let 20. století už studio vytvořilo přes 400 různých animovaných pohádek. Většina byla krátká, a i když si našly příznivce, tak byly náklady na výrobu vyšší než tržby. Disney proto padalo hlouběji a hlouběji do dluhu a v roce 1936 téměř zbankrotovalo. V roce 1937 ale přišlo s průlomovou 83 minut dlouhou pohádkou Sněhurka a sedm trpaslíků. Ta vydělala dostatek peněz na splacení dluhů, bonusy pro zaměstnance a přestěhování do nového studia. Kdyby tento produkt nebyl vytvořen, tak by společnost Disney pravděpodobně skončila na smetišti dějin. Teď je to obrovský koncern s tržbami 81 miliard dolarů ročně.

 

Investoři mohou mít koncentrovaná portfolia složená jenom z několika akcií, ale musí počítat s tím, že pravděpodobnost krachu jednotlivé společnosti či projektu je vysoké. Statistika o podílu nevýkonných společností se skutečně nezlepší. Ale ani se nemusíme obávat, že v budoucnosti nebudou firmy a akcie, které přinesou mnohonásobné zhodnocení investice.

 

Také se připravme na to, že svět se pravidelně bude dostávat do nějaké krize. Následující tabulka ukazuje největší propady cen akcií v USA v reálném o inflaci očištěném vyjádření mezi lednem 1871 až květnem 2022. Navzdory uvedeným krizím se investice 1 USD zhodnotila v uvedeném období na inflačně očištěném základu na 20 514 USD, reálné zhodnocení bylo 6,8 % ročně.

 

největší akciové krize

 

A vývoj investice do akcií firem byl vyrovnaný:

 

reálné zhodnocení akcíí v USA

 

Akcie, ETF či jiné instrumenty lze obchodovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE).

 

Zalep.to investování do faktur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

22.8.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU