Finlord Sněmovna financí

Mintos a byznys model EBV Finance

10.12.2018

12 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Mintos Eva Mahdalová Finlord

V dnešní analýze se podíváme na společnost EBV Finance, která na P2P platformu Mintos umísťuje půjčky v průměru za 8,5 % s buyback garancí. Tato společnost má velmi zajímavý byznys model. Společnost EBV Finance byla založena v roce 2009 v Litvě a zákazníkům nabízí služby v oblasti refundace DPH a spotřební daně v rámci zemí EU, Švýcarska, Norska a Lichtenštejnska. V pobaltských státech má EBV Finance největší portfolio DPH pohledávek.

 

Pokud chcete získat dlouhodobé myšlenky, na kterých je postaven i náš hedgeový fond Slavic Capital, tak se přihlaste do newsletteru.

 

Podrobné recenze a analýzy nebankovních společností figurujících na oblíbené P2P platformě Mintos jsou pro investory velmi důležité. Kromě finanční stránky by investoři měli více pochopit, na jakých principech fungují byznys modely jednotlivých nebankovních společností. Některé podnikatelské aktivity nebankovních společností jsou založeny na jednoduchém principu jiné zase nikoliv. V předchozí analýze jsme se podívali na byznys model populární nebankovní společnosti Mogo, která na P2P platformu Mintos umísťuje půjčky v průměru za 11,8 % s buyback garancí.

 

 

Pro nové investory má Mintos pořád v platnosti bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících, pokud použijí referal link (nám jako referující straně vyplatí Mintos také 1 %). Při zakládání účtu není nutné referal link použít, ale je škoda přijít o 1 %, když to platforma nabízí.

 

 

Byznys model EBV Finance je založen na refundaci DPH a spotřební daně

 

 

Produkt EBV Finance nabízí několik možných variant, ze kterých si klient může vybrat. V první variantě produktu zákazník dodá faktury a společnost mu do dvou dnů proplatí DPH. Nebo v dalším případě, EBV Finance po dodání faktur zaplatí DPH přímo dodavateli pohonných hmot a zákazník platí dodavateli cenu bez DPH.

 

Mintos a EBV Finance

 

Dalším variantou je, že EBV Finance zaplatí po dodání faktur svému klientovi DPH za celý kvartál. Anebo po dodání dokumentů EBV Finance proplatí klientovi DPH v rámci nastavených period v délce 1-6 měsíců.

 

Refundace DPH

 

Společnost má i produkt zaměřený na proplacení spotřební daně. Po dodání faktury zrychleně EBV Finance proplatí spotřební daň do dvou pracovních dnů. V další variantě je pak proplacení spotřební daně do 4 měsíců.

 

Mintos a EBV Finance Finlord

 

 

Procesy EBV Finance fungují následovně

 
Nejprve společnost získá faktury a dokumenty od klientů, dodavatelů a partnerů. V dalším kroku firma zpracuje faktury a zaslané požadavky a následně vyplácí peníze klientům.

 

 

jak funguje byznys model nebankovní společnosti EBV Finance

 

 

EBV Finance dělá tedy faktoring pohledávek vůči státu, které vznikly v souvislosti s DPH nebo spotřební daní. Vůči klientovi si EBV Finance za svou službu účtuje efektivní úrokovou sazbu 7- 21 %.

 

EBV Finance a její finanční stránka

 

Tržby společnosti EBV Finance od roku 2014 rostou, přičemž v roce 2017 byly z historického pohledu nejvyšší. V roce 2017 měla společnost tržby téměř 3 miliony EUR, přičemž v roce 2016 činily tržby 2,1 milionu EUR. Počet klientů se od roku 2014 zvýšil z 446 na 829 v roce 2017. Obrat DPH pohledávek v roce 2017 byl na úrovni 71 milionů EUR, přičemž v roce 2016 činil tento obrat 67 milionů EUR. Čistý zisk společnosti rovněž roste. EBV Finance zaznamenala v roce 2017 čistý zisk na úrovni 1,5 milionu EUR, přičemž v předchozím roce činil čistý zisk 893 tisíc EUR.
Podobně jako jiné společnosti na platformě Mintos i EBV Finance svůj rozvoj financuje dluhem. Dlouhodobý dluh společnosti od roku 2014 roste. V roce 2017 byl dlouhodobý dluh společnosti na úrovni 3,1 milionu EUR, načež ještě v roce 2016 byl dlouhodobý dluh EBV Finance na úrovni 780 tisíc EUR. Společnost emitovala také v roce 2017 dluhopisy. Vlastní kapitál společnosti od roku 2014 roste. Výjimkou však byl rok 2016, kdy si společníci patrně vyplatili v tomto roce zisk. Vlastní kapitál společnosti činil v roce 2017 4,9 milionu EUR a v roce 2016 byl vlastní kapitál na úrovni 1,2 milionu EUR. Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu byl v roce 2017 na úrovni 0,63 násobku. Podíl vlastního kapitálu na celkových pasivech činil 21 %.

 

Byznys model faktoringové společnosti EBV Finance funguje, o čemž mluví i její finanční stránka. Pro podnikatele je tato společnost určitě zajímavá a může jim hodně pomoci v některých složitých případech. Podnikatelé musí totiž DPH odvést poté, co vyfakturují a nikoliv až co obdrží platbu od odběratele. Z hlediska cash flow to tedy může být pro některé firmy problém. Společnost EBV Finance dostala od P2P platformy Mintos ratingové hodnocení A-, což je velmi příjemné ohodnocení.

 

Pro nové investory má Mintos pořád v platnosti bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících, pokud použijí referal link (nám jako referující straně vyplatí Mintos také 1 %). Při zakládání účtu není nutné referal link použít, ale je škoda přijít o 1 %, když to platforma nabízí.

 

Jak založit účet na P2P portálu Mintos – krok za krokem.

 

Pro usnadnění orientace na P2P platformě Mintos jsme připravili překlady nejdůležitějších částí obchodních podmínek a smluv o postoupení pohledávek jednotlivých nebankovek.

 

Jak funguje autoinvest na P2P platformě Mintos a jak lze snadno diverzifikovat.

 

Jak efektivně udělat měnové zajištění.

 

Podívejte se také na článek Jak na zdanění výnosů z P2P investic a Jak vyplnit formulář.

10.12.2018

12 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE