Finlord Sněmovna financí

Světová populace stárne: v roce 2050 bude mít 16 % světa nad 65 let

29.4.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Populace rychle stárne

Světová populace rychle stárne. V roce 2022 bylo na celém světě 771 milionů lidí ve věku nad 65 let, což představuje téměř 10 % světové populace. V roce 2050 se očekává, že 16 % světové populace bude mít nad 65 let a do roku 2100 to bude 24 %.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Následující graf ukazuje projekci, jak bude stárnout populace v některých zemích. Nejhorší projekci má Albánie, kde se odhaduje, že 49 % obyvatel bude mít nad 65 let a v Číně pak 41 %. Tristní projekce jsou také pro západní země.

 

20240429 světová populace stárne

Některé země už nyní mají vysoký podíl seniorů. Mezi tyto země patří Japonsko, kde podíl lidí nad 65 let představuje 30 %, Itálie 24 % a Finsko 23 %. Naopak nízký podíl seniorů je na Blízkém východě a v Africe. Kupříkladu v Afganistánu, Ugandě a Kataru je 2 % populace ve věku nad 65 let.

 

Pokud se podíváme na Českou republiku, tak podíl seniorů nad 65 let je na úrovni 20,6 %, načež v roce 1950 byl tento podíl 8,3 %. V roce 2100 by měl činit podíl seniorů nad 65 let 27 %.

 

Očekává, že časem téměř všechny země zaznamenají stárnutí populace. Odhaduje se, že během pouhých tří desetiletí bude mít každý čtvrtý obyvatel Evropy, Severní Ameriky a Asie nad 65 let.

 

Jak ukazují data, tak stárnutí populace je skutečně tristní. Se stárnutím populace souvisí také udržitelnost důchodového systému a ten, jak víme, je v současné podobě v ČR beze změn neudržitelný.

 

Navíc podle údajů Picodi, velkou část důchodu utratí čeští penzisté za potraviny. Konkrétně činí podíl důchodu utracený za potraviny 23,5 %. V Norsku či Rakousku je podíl důchodu utracený za potraviny jen přes 13 %.
kolik utrácí důchodci za potraviny

 

Odkládat si na důchod a investovat je nutnost

 

Na státní penzijní systém se nelze spoléhat, jelikož nevíme, kde bude svět za 30 let. V řadě analýz jsme si ukázali, jak je důležité si odkládat peníze stranou a čím dřív s odkládáním peněz začneme, tak tím lépe:

 

https://finlord.cz/2017/01/duchodu-ve-ctyriceti-jde/
https://finlord.cz/2022/11/investice-duchodu-kolik-bychom-meli-mit-dle-veku/
https://finlord.cz/2023/03/osvc-odvody-duchody-investice/

 

Další analýzy a výpočty: https://finlord.cz/?s=d%C5%AFchod&post_type=post&submit=

 

Pokud se nechcete vyloženě zabývat studiem investování, tak velmi skvělou službu na českém trhu nabízí XTB a Portu, kde lze jednoduše začít odkládat pravidelnou část příjmu. Jejich služby jsou vhodné pro úplné začátečníky i pro pokročilé. Podrobně jsme se uvedeným službám věnovali v recenzích: Investiční plány XTB i pro úplné začátečníky a Dlouhodobý investiční produkt u portu: důchodové portfolio bez starostí.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

29.4.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB