Finlord Sněmovna financí

Akciové trhy v ohrožení? Očekávání o úrokových sazbách se mění!

26.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Očekávaní úrokových sazeb v USA

Ještě na začátku letošního roku se zdálo, že boj s inflací probíhá dobře a že americká ekonomika je navzdory vysokým sazbám silná. Události posledních týdnu však začaly poukazovat na fakt, že možná ještě není vyhráno. Co tedy můžeme očekávat v následujících týdnech od americké ekonomiky? Na tuto otázku se pokusíme nalézt odpověď v následujícím článku.

 

Vraťme se nejprve na začátek roku a podívejme se, jaká byla očekávání trhu ohledně snížení úrokových sazeb v USA.

 

20240426 úrokové sadzby v USA očekávaní leden 2024
Zdroj: Bloomberg Terminal

 

Z výše uvedeného obrázku vyplývá, že na začátku letošního roku činila nominální sazba v USA 5,5 % a efektivní sazba 5,33 %. Jednotlivé řádky pak ukazují data, kdy mělo dojít k danému počtu snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu. Podívejte se na řádek s datem 18. 12. 2024. Ten nám říká, že na začátku roku se očekávalo, že 18. 12. 2024 dojde až k šesti snížením úrokových sazeb a že úroková sazba bude nižší o 1,5 procentního bodu, tedy zhruba o 4 %. Podívejme se však, jak vypadají dosavadní očekávání.

 

20240426 úrokové sadzby v USA očekávaní duben 2024
Zdroj: Bloomberg Terminal

 

Druhý obrázek ukazuje očekávání trhu k 25. 4. 2024. Opět se podívejme na řádek 12/18/2024. Ten nám ukazuje, že k tomuto datu se dnes očekává pouze 1,7 snížení úrokových sazeb, a tedy že základní sazba 5,5 % a efektivní sazba 5,33 % budou sníženy o 0,42 procentního bodu na 4,9 %. To by znamenalo, že očekávání se za zhruba 5 měsíců velmi výrazně posunula a trh počítá s mnohem menším snížením sazeb než na začátku roku. Jaké jsou však důvody a jaký dopad by to mohlo mít na trhy?

 

Pokud bychom měli stručně shrnout hlavní důvody, je to stále přetrvávající a relativně vysoká inflace a silná spotřebitelská základna. Zdá se, že inflace neklesá tak, jak by si představitelé Fedu přáli. Také v důsledku toho někteří představitelé Fedu oznamují, že sazby budou pravděpodobně snižovány později a pomalejším tempem, přičemž některá prohlášení dokonce naznačují, že pokud přetrvá vyšší inflace, mohli bychom se prvního snížení dočkat až na začátku příštího roku. Objevily se dokonce názory, že pokud by se situace změnila v nepříznivou, nebylo by vyloučeno zvýšení sazeb.

 

To by byla negativní zpráva například pro akciové trhy, protože akcie se obvykle pohybují také na základě výše úrokových sazeb a vyhovují jim spíše sazby nižší. Na druhé straně však máme dluhopisy, krátkodobé cenné papíry nebo spořicí účty, které by si tak díky odložení snížení sazeb mohly udržet vyšší výnosy a úroky po delší dobu. Akciové trhy jsou nyní objektivně vysoko a akcie jsou drahé, tzv. riziková prémie akcií, která zjednodušeně ukazuje, jak drahé jsou akcie ve srovnání s dluhopisy, je na 22letém minimu a historicky také platí, že při současném ocenění akciových trhů nebyly výnosy v dohledné minulosti nijak extra přesvědčivé. Důvěře nepřidává ani současná výsledková sezóna, v níž jsou akcie extrémně volatilní, i když společnosti dosahují dobrých výsledků.

 

Investor nebo obchodník má tedy v současné situaci několik možností – pokračovat v nákupní strategii, spekulovat na pokles nebo vyčkat. Současná situace je bohužel stále nepřehledná a dokud nedostaneme více dat, není možné s jistotou určit trend pro nastávající měsíce. Investoři i tradeři by tak měli být v tuto chvíli obzvlášť obezřetní a pečlivě sledovat zprávy z trhů.

 

Ať už se rozhodnete jakkoli, Vaše peníze by v ideálním případě měly být vždy využity. Pokud se rozhodnete pro nákup akcií, budete mít akcie. Pokud se rozhodnete počkat do konce výsledkové sezóny nebo do vyjasnění situace, můžete využít službu úročení neinvestovaných prostředků u XTB. Prvních 90 dní po uzavření smlouvy totiž každý obchodník nebo investor automaticky využívá bezplatný peněžní úrok ve výši 6 % p.a. v případě CZK, 5 % p.a. v případě USD a 4,2 % p.a. v případě EUR.

 

Více informací naleznete na: https://www.xtb.com/cz/uroceni-hotovosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

26.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.