Finlord Sněmovna financí

Jak obchodovat ropu: instrumenty a výhled

5.2.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Jak obchodovat ropu

Jak obchodovat ropu pomocí dostupných instrumentů? Investoři mají u brokerů působících v ČR a SR k dispozici ETF, akcie, CFDs, futures, opce či dokonce dluhopisy. Jaká jsou specifika jednotlivých nástrojů?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Propad cen a možnosti, jak obchodovat ropu

 

Cena ropy Brent poklesla pod 77 USD za barel. Ropa WTI se obchoduje za méně než 72 dolarů za barel. Pro spotřebitele to je rozhodně příjemná zpráva, jelikož lze očekávat zlevnění pohonných hmot. Ceně ropy rozhodně neprospívají hospodářské problémy Číny, druhého největšího spotřebitele komodity na světě. Cenu pomohla dolů zatlačit i zvýšená produkce ze strany USA.

 

Reklama

 

Na druhé straně kartel OPEC je odhodlaný nadále omezovat těžbu s cílem posunou cenu ropy Brent alespoň nad 90 USD za barel. Zásoby ropy proto poklesly na úrovně z roku 2018:

 

20240205 ropa celosvětové zásoby

 

Saudská Arábie by měla podle různých odhadů vyrovnaný rozpočet při ceně cca 90 USD za barel. Spojené Arabské Emiráty a Katar by si poradily i při ceně 50 USD za barel. Ale Bahrajn nebo Oman budou potřebovat spíše cenu 100 USD za barel. OPEC+ zatím plánuje omezovat produkci do konce března. Nicméně při současné ceně je velmi pravděpodobné prodloužení těžebních limitů.

 

20240205 Perský záliv breakeven cena ropy

 

Cena ropy může, samozřejmě, ještě poklesnout, ale potenciál pro nižší cenu se značně vyčerpal. Čím bude ropa levnější, tím budou levnější i pohonné hmoty, což bude zvyšovat objem jejich spotřeby. Rozhodně lze počítat s tím, že cena ropy bude v nejbližších měsících volatilní a vzniknou příležitosti, jak ji zobchodovat.

 

Nástrojů je celá řada. My obchodujeme u LYNX Broker (do konce února 2024 transakční bonus 500 EUR pro nové účty, analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (ETF/akcie bez komisí, analýza ZDE), Interactive Brokers (bonus 1 % ve formě akcií IBKR pro nové účty, analýza ZDE), RoboMarkets (akcie bez komisí, analýza ZDE), eToro (ETF/akcie bez komisí, analýza ZDE).

 

Jak obchodovat ropu

 

Kupříkladu po zadání „oil“ do vyhledávání Saxo Bank platforma ukáže tento seznam:

 

jak obchodovat ropu Saxo Bank

 

CFDs, futures, ETF a akcie jsou vhodné na směrové obchody. Pokud čekáte nárůst cen ropy a ropných společností, tak nakupujete. Pokud říkáte pokles, tak prodáváte. CFDs a ETF mají typicky nejnižší požadavek na kapitál. Akcie mají také nízký požadavek, ale pro vytvoření diverzifikovaného portfolia je nutné nakoupit více akcií. Futures mají největší požadavek na kapitál. Výhodou futures a ETF oproti CFDs je, že se jedná o burzovní instrumenty. U CFDs je protistranou vždy broker.

 

Opce na futures, akciové opce nebo ETF opce lze také využít na směrové obchody, ale dají se vytvořit i opční kombinace, které spoléhají na stagnaci ceny. Investoři, kteří chtějí pravidelný kupónový příjem, si mohou zvolit dluhopisy. Pokud mají dluhopisy investiční rating, tak jejich cenové výkyvy budou nižší. Nicméně u dluhopisů se spekulativním ratingem mohou být výkyvy cen výraznější. Odměnou za vyšší riziko je pak vyšší zisk. Dluhopisy se neobchodují tak často jako akcie, takže spready mezi nákupní a prodejní cenou jsou trochu širší.

 

ETF, akcie a dluhopisy jsou cenné papíry. CFDs, futures a opce jsou deriváty.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

5.2.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB