Finlord Sněmovna financí

Náklady na výrobu iPhone 12 jsou 415 USD

12.1.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Apple iPhone 12 náklady

Ikonický iPhone od největší společnosti na světě Apple je nabitý pokročilými komponenty. Proto nás nemůže překvapit, že oproti iPhone 11 stouply průměrné náklady na výrobu u verze s 128GB pamětí o 21 % na 415 USD. Které komponenty způsobily nejvyšší nárůst ceny? A jaké výsledky za uplynulý kvartál lze očekávat při zveřejnění výsledků 27. ledna?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

U iPhone 12 stouply náklady na procesor, 5G komponenty a display

 

Následující obrázek od poradenské společnosti Counterpoint ukazují růst a pokles nákladů u jednotlivých komponentů nového telefonu oproti předchozímu modelu. Procesor Bionic A14 má o 39 % více tranzistorů než předchůdce a už je vyráběn 5nm technologii ve fabrikách TSMC. Náklady na procesor tedy stouply o 17 dolarů.

 

Apple iPhone náklady

 

Komponenty spojené s 5G konektivitou přidaly do nákladů na výrobu dalších 34 dolarů. Přechod z LCD displaye na OLED pak přidal dalších 26 dolarů. Náklady na sestavení, testování a software stouply o cca 6 USD.

 

Úspora nákladů byla naopak dosažená v případě DRAM a NAND pamětí (-3,2 USD), u kamerového systému (-3,6 USD) a u obsahu balení (-4,2 USD).

 

Apple se snaží diverzifikovat dodavatele komponentů. Samsung a KIOXIA (Toshiba) dodávají NAND paměti. SK Hynix a Micron dodávají LPDDR4X paměti. Kamerové komponenty dodávají Sony, LG Innotek a Sharp. NXP a Broadcom dodávají komponenty wifi a dotykové ovládání. Qualcomm, který je po Samsungu druhým největším dodavatelem komponentů pro Apple, obstarává komunikační konektivitu LTE a 5G. Cirrus Logic, Goertec, Knowles dodávají audio komponenty. Texas Instruments a STMicroelectronics dodávají napájení. Další komponenty pak dodávají i Skyworks Solutions, Bosch či Avago. Řada z uvedených společností má své akcie obchodované na akciových burzách.

 

iPhone 12 a kvartální výsledky

 

Samotná společnost neposkytla odhad výsledků kvůli nejistotě spojené s koronavirovou pandemii ve světě. Nicméně dle posledních zpráv Apple navýšila plán produkce na rok 2021 o 20 % na 230 milionů telefonů. Toto navýšení je na základě poptávky z prvních měsíců prodeje. Následující obrázek ukazuje týdenní srovnání prodejů iPhone 12 vs iPhone 11 před rokem. Celkem by prodeje v USA mohly být za poslední tři měsíce roku 2020 meziročně vyšší o pětinu. Nicméně na přesné údaje si budeme muset počkat na konec ledna. Důležitý bude vývoj v Číně, která už tvoří 20 % globálních nákupů iPhonů.

 

Apple iPhone prodeje od spuštění

 

Údaje poradenské společnosti Consumer Intelligence Research Partners ukazují povzbudivé výsledky pro modely 12, 12 Pro a 12 Pro Max, které rychle získaly tržní podíl. Zklamáním mohou být údaje o prodejích modelu 12 Mini, nicméně tady může v dosavadních statistikách sehrát roli i to, že tento model byl na trh uveden o měsíc později.

 

Apple iPhone prodejní podíly

 

Předběžné údaje ukazují, že iPhone 12 se mohl v říjnu až prosinci stát globálně neprodávanějším telefonem s 5G konektivitou na světě, viz srovnání podílu na prodejích na následujícím obrázku.

 

Apple iPhone 5G podíl

 

Cena akcií osciluje od srpna v širokém pásmu 110 až 140 USD, přičemž ohodnocení je nadprůměrné s P/E poměrem na úrovni 30, P/FCF přibližně 36. Nicméně očekávání ohledně růstu zisků v nejbližších letech jsou velmi vysoká. Pokud se naplní, tak trochu vyšší PE a P/FCF poměr by vůbec nevadily. Výsledky společnosti na konci ledna bude s napětím sledovat řada investorů a můžeme očekávat zvýšenou volatilitu.

 

Akcie společnosti Apple a deriváty navázané na ně lze nakoupit u řady brokerů. V analýzách jsme se věnovali LYNX (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE) či XTB (analýza ZDE). Akcie také najdeme v mnohých podílových a ETF fondech, do kterých investují investoři pomocí roboadvisory služeb, viz Portu nebo SaxoSelect.

12.1.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?