Finlord Sněmovna financí

Výpadek Interactive Brokers a počet účtů u brokerů

16.12.2020

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Operační riziko při investování

Kolik účtů by investoři měli mít u brokerů pro minimalizaci operačního rizika? Většina investorů má jenom jeden účet u nějakého obchodníka s cennými papíry. V tom lepším případě je účet u renomované regulované instituce, v tom horším je účet u malého zahraničního brokera s netransparentními procesy. Několikahodinový kompletní výpadek Interactive Brokers ze 7.12. investorům připomněl, že je rozhodně dobré mít minimálně dva a při větším kapitálu i více účtů u různých neprovázaných obchodníků s cennými papíry.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

I obrovská instituce jako IB může zaznamenat problémy

 

Služby Interactive Brokers byly 7.12. kompletně nebo částečně nedostupné několik hodin cca mezi 11 a 20 hodinou středoevropského času. To je nejaktivnější obchodní čas, jelikož jsou otevřené evropské i americké trhy. V tomto čase nebylo možné dostat se na obchodní platformy či do webové administrativy účtu. I na druhý den ještě bylo několik problémů (kupříkladu při loginu do webové aplikace vyskakovala hláška, že je špatně zadané heslo). Jak uvedla společnost v twitterových statusech, tak problémem byl rozsáhlý výpadek v databázovém systému od externího dodavatele. Jméno externího dodavatele IB nezveřejnilo, ale pravděpodobně to byl některý z technologických gigantů, který má servery po celém světě.

 

Interactive Brokers výpadek

 

Stránka downdetector, která na základě uživatelských podnětů sleduje výpadky různých webových služeb, ukazovala výpadek cca od 4 hodin ráno do cca 2 hodin odpoledne newyorského času (menší problémy pak uživatelé hlásili až do večera).

 

Interactive Brokers výpadek vývoj

 

Výpadky webových služeb se stávají různým nadnárodním či českým společnostem. Je to samozřejmě nepříjemnost, ale v důsledku obrovské komplexnosti databázových systémů, složité infrastruktuře a velikému množství hackerských útoků nelze výpadkům kompletně předejít. Letos už měli kratší či delší výpadky všichni významní američtí obchodníci s cennými papíry a dodavatelé cloudových služeb.

 

Výpadek u brokerů je nepříjemný zejména pro intradenní tradery

 

Pro dlouhodobé investory není několikahodinový výpadek významný a řada lidí ho nemusela ani zaznamenat. Intradenní tradeři ale mohou značně utrpět. Naštěstí byl 7. prosinec relativně klidný den, ale i tak dle komentářů na twitteru někteří tradeři zaznamenali obrovskou ztrátu, protože nemohli uzavřít pozici, která se hnula proti jejich očekávání. Interactive Brokers má přes 1 milion klientských účtů, přičemž mezi klienty patří i instituce, včetně hedgeových fondů a proprietary traderů zaměřených na vysokofrekvenční obchodování. Pro své zákazníky v průměru realizuje IB přes 2,3 milionu obchodů denně.

 

Někteří naštvaní klienti se pochopitelně ihned začali ohánět požadavkem na kompenzace. Nicméně více než omluvu asi od IB nezískají. Když se podíváme do obchodních podmínek, tak v nich je uvedené následující „IB shall not be liable to customer by reason of delays or interruptions of service or transmissions, or failures of performance of the IB system, regardless of cause…“. Společnost tedy není vůči zákazníkům zodpovědná za výpadek služeb a to bez ohledu na příčinu. Dále je v obchodních podmínkách uvedeno, že klient je sám zodpovědný za to, aby měl připravené alternativní způsoby obchodování pro případ výpadku. Podobné ustanovení nalezneme v obchodních podmínkách většiny brokerů (a brokeři, kteří to nemají, podobné ustanovení do podmínek velmi rychle implementují). Některé události „vyšší moci“ nemohou brokeři kontrolovat a je pochopitelné, že za ně nechtějí nést odpovědnost.

 

Krachy brokerů: Lehman Brothers a MF Global

 

Pokud zapátráme několik let zpátky, tak se dostaneme k mnohem závažnějším problémům brokerů, u kterých bylo pochybení institucí jednoznačné. Finanční krize z let 2008-2009 položila banku Lehman Brothers, která byla prime brokerem pro řadu institucí. A v roce 2011 padla kvůli špatné investici do jihoevropských dluhopisů společnost MF Global, největší obchodník s deriváty na světě. Při následném vyšetřování se zjistilo, že management dokonce povolil použití segregovaných klientských prostředků na pokrytí krátkodobých problémů s likviditou brokera. V obou případech trvalo vyrovnání klientských pohledávek několik let. U MF Global nakonec většina klientů získala zpátky 100 % svých hotovostních prostředků, a to buď z povinného garančního fondu nebo pak v rámci insolvenčního řízení z likvidace aktiv. Nicméně v důsledku čekání na peníze přišli investoři o možnost investovat je na trzích, takže měli významné náklady ušlé příležitosti.

 

Přísná regulace a pojištění vkladů pomáhají, ale nesmíme na ně slepě spoléhat

 

Regulace finančních služeb se v posledních deseti letech značně zpřísnila i v důsledku skandálů bank a dalších finančních společností. Stabilita celého finančního systému je tedy vyšší. Nicméně to neznamená, že můžeme zapomenout na zálohu. Pokud pracujete v IT, tak víte, že záloha i těch nejlepších systémů je klíčová pro zachování bezpečného provozu. To samé platí i o investování. Není tak složité mít dva-tři účty u různých bank, obchodníků s cennými papíry či jiných institucí. Mnohem složitější je pak vymáhat peníze v případě problémů.

 

Problémy ani nemusí být tak závažné, jako je krach brokera. Někdy mohou být nepříjemné i „prkotiny“, jako je zapomenuté heslo, nefunkční aktualizace platformy, nedostupná podpora kvůli vysokému počtu požadavků na call centrum, atd.. Všichni známe zákon schválnosti, že když už se má objevit nějaký problém, tak vznikne v ten nejhorší moment, kdy řešíme něco úplně jiného.

 

Když se vrátíme k výpadku Interactive Brokers, tak tradeři využívající služeb více brokerů jednoduše realizovali požadované obchody u jiného obchodníka s cennými papíry a tím pádem nezaznamenali žádnou újmu.

 

V analýzách jsme se podrobně věnovali už několika licencovaným brokerům. Lynx je spolehlivý broker (analýzy ZDE a ZDE), ale běží na systému IB. To znamená, že 7.12. byl výpadek i u Lynx a u dalších brokerů navázaných na IB to bylo obdobné. Na IB nejsou nijak navázané služby Saxo Bank (analýza ZDE) a XTB (analýza ZDE). Oba tito brokeři poskytují kvalitní služby a rozhodně mají investorům co nabídnout. Kvůli další diverzifikaci je možné mít část kapitálu i u Portu, kde se obchodování s ETF realizuje přes další instituce.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.12.2020

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER