Finlord Sněmovna financí

Investice do automobilových veteránů. Ano či ne?

14.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do veteránů

Jaká je výnosnost investice do automobilových veteránů? Která historická vozidla si sběratelé cení nejvíce? Co musíte vědět před nákupem veterána? Podívejte se na výsledky rozsáhlé studie „My kingdom for a horse (or a classic car)“, kterou vytvořili Dries Laurs a Luc Renneboc z Tilburg University.

 

Přiznejme si to, máme rádi pěkná a unikátní auta a spíše se poohlédneme po Ferrari než po škodovce. Rozdíl mezi Ferrari a škodovkou je jednoznačně v unikátnosti. Zatímco Fábii si můžeme koupit prakticky kdokoliv, tak na Ferrari řada lidí nenašetří ani za celý svůj život. Tato unikátnost některých značek pak láká sběratele, kteří chtějí mít doma něco, co nikdo jiný nemá (nebo jenom pár lidí na světě). Investice do automobilových veteránů se pak může značně zhodnotit. O kolik to ale je? Oplatilo by se zařazení automobilových veteránů do našeho fondu Slavic Capital?

 

Výzkumníci udělali několik indexů růstu cen veteránů od roku 1998 do 2017. Následující graf prezentuje obecný index všech veteránů, který ukazuje nárůst o 5,6 % p.a..

 

cenový index veteránů

 

Jenomže u veteránů můžeme z hlediska investiční kvality najít obrovské rozdíly. Následující obrázek ukazuje tři podskupiny – Blue Chip index tvoří skutečně výjimečná vozidla, CCCA Approved a affordable jsou subindexy běžných veteránů. Je patrné, že růst ceny byl zaznamenán zejména u Blue Chip veteránů.

 

subindexy veteránů

 

Výzkumníci taktéž vytvořili subindexy podle země původu. Jednoznačně nejvyšší výnosnost dosáhly historická auta z Itálie (8,87 % p.a.), přičemž u Ferrari se investice do veteránů zhodnotila o 11,3% p.a.. Na druhém místě se pak s odstupem umístili němečtí veteráni (4,72 % p.a.), kde vyčnívá Porsche (7,04 % p.a.).

 

index veteránů dle značek

 

Určitě vás zajímá, která auta tvoří Blue Chip index. Tady jsou (na stránkách Hagerty.com je pak možné najít aktuální hodnotu indexu, který od roku 2017 stagnuje):

 

Blue chip veterány

 

Jak si vede investice do veteránů ve srovnání s tradičními aktivy?

 

Pokud bychom u akcií neuvažovali dividendy, tak by investice do veteránů měla v období od počátku 1998 do konce roku 2017 vyšší výnosnost, viz následující graf. Jenomže při investování do akcií na dividendy nemůžeme zapomínat. Když je přičteme, tak se u akcií dostaneme v uvedeném období na výnosnost téměř 8 % ročně.

 

veterány vs akcie

 

Investice do výjimečných veteránů zahrnutých v Blue Chip indexu (zejména nákup vozů Ferrari) tedy může být výnosnější než investice do globálních akcií. Nesmíme ale zapomínat také na skladovací náklady a náklady na pojištění, které v uvedených indexech nejsou zahrnuty. Prakticky se tedy o investici do skutečně unikátních veteránů mohou zajímat jenom miliardáři. V posledních letech se ceny v aukcích u nejvýjimečnějších aut pohybovaly nad hranicí 20 milionů dolarů (cca 450 milionů Kč). Pro běžné investory orientované na co nejvyšší zhodnocení majetku proto zůstává nejlepší volbou nakoupení širokého portfolia akcií a využívaní dalších instrumentů kapitálových trhů.

 

Na druhé straně vlastnictví veterána v sobě skrývá prvek uměleckého potěšení – jednoduše si do svého unikátu můžete sednout a kdykoliv se pokochat pohledem na něj.

 

Chcete se dozvědět o dalších unikátních investicích, přihlaste se do newsletteru a sledujte náš Facebook či Twitter.

14.2.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    cinan napsal:

    dekuji za skvely clanek jako vzdy,chtelo by to jeste napsat o ceske kotline, hodne lidi tady sbira cz auta , resp motorky . Skoda ze nejsou k tomu relevantni data.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB