Finlord Sněmovna financí

Srovnání brokerů: IB, LYNX, XTB, Robomarkets, Saxo, Fio, Patria

18.1.2022

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Srovnání brokerů akcie a ETF

Od našeho srovnání brokerů v roce 2016 se služby obchodníků s cennými papíry pro investory posunuly ještě na vyšší úroveň. Zároveň pokračuje stlačování nákladů dolů, což je určitě příjemná informace. Výjimkou už nejsou ani brokeři s nulovou komisí. Podívejte se na srovnání spolehlivých brokerů, u kterých lze akcie a ETF nakupovat.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nákup ETF a akcií u spolehlivých brokerů

 

Pomocí ETF a akcií lze vytvořit dlouhodobé portfolio, ze kterého mohou pak investoři kupříkladu v důchodu odčerpávat výnosy. Do následujícího srovnání jsme dali nákup tří instrumentů. ETF zastupuje iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF. Americké akcie zastupuje Apple a evropské akcie BMW. Pokud broker daný druh aktiva nabízí, tak tyto instrumenty má v nabídce určitě. Komise jsou pak stejné i pro jiné ETF a akcie v nabídce. U brokerů s menší historii obchodování cenných papírů mohou chybět některé ETF či akcie, viz. doplňkový komentář pod tabulkami.

 

V rozborech jsme se věnovali těmto brokerům:

 

Interactive Brokers
LYNX Broker (bonus: pokud se zaregistrujete pomocí tohoto odkazu nebo při registraci použijete kupón Finlord, tak získáte transakční kredit ve výši ař 50 USD. Díky tomu si můžete otevřít dlouhodobé pozice zcela bez poplatků. Transakční kredit musí být aktivovaný minimálním vkladem ve výši 75 000 CZK. Transakční kredit je platný po dobu 3 měsíců od provedení prvního vkladu.
XTB
RoboMarkets
Saxo Bank

 

Ceny jsou dle aktuálně platných ceníků (17.1.2022). Pokud má broker pro dané aktivum více komisí (třeba kvůli možnosti poslání příkazu na více burz), tak je vybrána taková komise, která je investory běžně dosahovaná. U všech zmíněných brokerů jsou k dispozici vklady a výběry v různých měnách zdarma. V budoucnosti se mohou ceny měnit, ale spíše budou kvůli konkurenci klesat.

 

Po publikaci článku přišlo několik navrhů na doplnění dalších nákladů (spready instrumentů, měnové konverze, custody nebo jiné poplatky). Tyto poplatky samozřejmě jsou, ale lze je minimalizovat, případně neudělají rozdíl. Vysvětlení: obchodní spready – všichni zmínění brokeři posílají pokyny přímo na burzy, nedávají si markup, takže realizační ceny budou u všech prakticky stejné bez významných rozdílů. Custody poplatek, neboli poplatek za úschovu, má Saxo Bank – poplatek je v řádku „jiné poplatky“. Měnové konverze – brokeři mají různé poplatky za měnové konverze a někdy jsou i celkem významné. Případně u IB/LYNX je problém s neexistencí CZK sběrného účtu v ČR, takže se prodražuje zaslání korun. Nicméně u všech brokerů v tabulce lze zdarma zasílat EUR, takže je celkem snadným řešením uvedených měnových peripetií směnit si EUR třeba v RoklenFX nebo v Revolutu (tady je konveze zdarma i u základního účtu do objemu 25 tis. Kč měsíčně) a EUR na platformy poslat SEPA platbou. Náklady na měnovou konverzi lze pomocí uvedených externích institucí stáhnout i na 0,1 %. O tento běžný náklad tedy můžeme při úvahách o celkové reálné nákladovosti navýšit konečný řádek u každého brokera v tabulkách.

 

Srovnání brokerů pro investory s malým kapitálem a malým objemem obchodů (v tabulce jsou komise v měně instrumentu a pak je celková nákladovost přepočtená do korun):

 

srovnání brokerů na akcie a ETF

 

XTB neuplatňuje až do měsíčního transakčního objemu 100 000 EUR žádné komise za obchodování ETF a akcií, takže logicky vychází nejlíp. RoboMarkets aktuálně nenabízí obchodování ETF a evropských akcií, ale při obchodování s akciemi v USA má také nulové komise, a to při jakémkoliv měsíčním objemu. Velmi levné jsou i nabídky od IB a LYNX. Nejdráž vychází Saxo Bank, a to kvůli pravidelnému měsíčnímu poplatku za depozit cenných papírů.

 

Srovnání brokerů pro investory s nízkým objemem kapitálu a vyšší četností obchodů (může to být více obchodů s daným instrumentem nebo obchody s jinými ETF/akciemi):

 

srovnání brokerů na akcie a ETF 2

 

XTB a IB opět vyhrávají. Naopak nákladovost u Patrie je už relativně vysoká.

 

Nákladovost u brokerů při větším kapitálu klesá

 

Pokud má investor více kapitálu a velmi neobchoduje, tak se i u tradičních brokerů dostane na velmi nízkou nákladovost, viz. následující tabulka.

 

srovnání brokerů na akcie a ETF 3

 

XTB opět vyhrává, ale prakticky si investor může otevřít účet u jakéhokoliv brokera. Nákladovost nepřesahuje 0,3 % ročně.

 

Při vyšší frekvenci obchodování nákladovost pochopitelně roste:

 

srovnání brokerů na akcie a ETF 4

 

Srovnání pro objem kapitálu 1,5 mil. Kč:

 

srovnání brokerů na akcie a ETF 5

 

A pro vyšší frekvenci obchodování:

 

srovnání brokerů na akcie a ETF 6

 

Srovnání brokerů a doplňující komentář

 

Investoři by se neměli rozhodovat jenom na základě nejnižších komisí (v této disciplíně vyhrálo XTB). Do úvahy je nutné brát celou řadu dalších faktorů, kterým jsme se věnovali v podrobných analýzách. Mimo jiné je nutné zvážit komplexní nabídku brokera, uživatelskou přívětivost platformy, podporu v češtině, finanční a technické zázemí.

 

Interactive Brokers je jeden z největších brokerů na světě. Nabídka produktů (akcie, ETF, futures, opce, dluhopisy, fondy, CFDs, FX) a kvalita služeb jsou na velmi vysoké úrovni. Ceny jsou velmi nízké. Účet lze mít v různých měnách. Služby společnosti využívá i celá řada institucionálních investorů. Účet lze otevřít už od 0 Kč, ale při méně než 2000 USD nelze otevřít marginový účet (pro obchody s opcemi a futures). Co je největší výtka, tak to je absence podpory v českém/slovenském jazyce. Bez znalosti některého ze světových jazyků se na této platformě nepohnete.

 

LYNX Broker (recenze ZDE) využívá platformu Interactive Brokers, takže má úplně stejné nastavení obchodních procesů. Výhodou je rozsáhlá podpora a systém vzdělávání v českém jazyce. Cenou jsou mírně vyšší komise. Jak je ale ukázané v tabulkách, tak nejedná se o žádné drastické navýšení ceny a řada investorů si raději zvolí podporu v češtině.

 

Společnost XTB (recenze ZDE) se v posledních letech vrhla na bezpoplatkové obchodování akcií a ETF. Účet lze kromě CZK otevřít i v EUR nebo USD, takže lze zasílat/vybírat i tyto měny. Nulové komise a podpora v češtině dělají z tohoto brokera jasnou volbu pro nenáročné investory, kteří si chtějí pravidelně budovat portfolio z těchto základních instrumentů. XTB je původně CFDs broker, takže dynamičtěji založení investoři mohou tento instrument využívat. Opce či futures ale u XTB nenaleznete.

 

RoboMarkets (recenze ZDE) se mezi uvedenými společnostmi trochu krčí v ústraní. Výborné je neomezené bezpoplatkové obchodování s akciemi. Absence ETF v nabídce nepotěší, i když dle zástupců platformy by tento nedostatek měl být brzy odstraněn. Platforma je jednoduchá. Možná až moc. Najít výpis obdržených dividend a odvedených daní je nadlidský výkon. I v tomto případě se jedná o CFDs brokera a dynamičtí tradeři si zde přijdou na své.

 

Saxo Bank (recenze ZDE) preferuje větší klienty. Účet lze sice otevřít už od 2000 USD (v tabulkách jsou ceny pro tuto úroveň účtu), ale to pravé ořechové začíná až od založení platinového účtu ve výši 200 000 USD. U VIP účtů od 1 mil. USD je pak kvalita zákaznické péče výborná, a to při výrazně nižších komisích. Nabídka instrumentů u Saxo Bank je velmi široká (akcie, ETF, opce, futures, CFDs, spravovaná portfolia). Zákaznická podpora a systém vzdělávání jsou v češtině.

 

Fio banka je tradiční česká instituce a její brokerské služby využijí investoři, kteří se kromě zahraničí zajímají i o české akcie. Broker nabízí přístup na PSE i RMS. Pro pravidelné občasné nákupy cenných papírů je broker vhodný. Aktivnější trading je kvůli vyšší fixní komisi problematičtější.

 

Patria je také tradiční český obchodník s cennými papíry. Výhodou brokera je podobně jako u Fio to, že umožňuje nákup českých cenných papírů. Zároveň Patria poskytuje investorům obrovský objem informací a analytický servis. Pro budování portfolia pomocí občasných nákupů ETF/akcií je broker užitečný. Při vysoké frekvenci obchodů je poplatková náročnost velmi vysoká, i když investorů s vyšším kapitálem klesá komisní sazba dolů.

 

Na trhu jsou i další brokeři, přes které lze akcie a ETF nakupovat a v průběhu roku se budeme jejich rozboru věnovat. Také připravíme srovnání brokerů v rámci derivátových produktů.

 

A pro investory, kteří si chtějí budovat portfolio bez uvažování nad jednotlivými instrumenty v portfoliu, jsou vhodné služby roboadvisory Portu, viz naše recenze ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

18.1.2022

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Jiri Podhorsky napsal:

    V clanku chybi degiro.

    Anonym napsal:

    Vklady a vybery na IB zdarma??! Neni cesky sberny ucet -> poplatek za zahranicni platbu. Rovnez jsou zkusenosti u IBCE takove, ze pri vyberu si CSOB jako zprostredkujici banka strhne cca 2000 Kc.

    admin napsal:

    Dobrý den, u IB jsou zdarma vklady a výběry v EUR. Takže koruny lze konvertovat třeba v RoklenFx či v Revolutu a pak si na IB nebo i na jiného zmíněného brokera poslat eura. Beztak se obchoduje v EUR nebo USD a tyto měny na účtech potřebujete. A dle posledních informací z IB by brzy měl být otevřen i CZK sběrný účet.

    Jan napsal:

    Článek docela zavádějící. Nulový poplatek je hezký, ale co nepřímé náklady ve formě spreadu?

    admin napsal:

    Dobrý den, všichni brokeři posílají pokyny přímo na burzu bez markupu (je to rozebrané v analýzách jednotlivých společností). A zároveń musí dle evropské regulace zabezpečit co nejlepší dosažené ceny. Realizační ceny pokynů tedy budou podobné. Konkrétně u zmíněného ETF je třeba typický spread na evropských burzách cca 5 centů, což při ceně 100 EUR dělá 0,05/100 = 0,05 %. Tomuto inherentnímu nákladu se nevyhne žádný investor (ani retail ani fondy), pokud zadává market pokyny. Samozřejmě může třeba zadat limitní pokyn uvnítř spreadu, což všichni uvedení brokeři umožňují.

    Anonym napsal:

    Videl jsem prave casto zminovany benefit vyhodny kurz CZK/EUR primo pri konverzi u IB. Pokud by jiz konecne otevreli ten CZK sberny ucet (slibuji snad neco pres rok?) tak to predpokladam bude vyhodnejsi nez pres Revolut/Roklen?

    admin napsal:

    Měnové konverze jsou u IB skutečně velmi levné – za mezibankovní kurzy bez natažení spreadu. Jenom se platí fixní poplatek cca 45 Kč. Pokud bychom vzali tedy 0,1 % srovnatelnou nákladovost u online směnáren, tak je hranice 45/0,1% = 45 000 Kč. Nad tento objem je pak FX směna u IB výhodnější. Do uvedeného výpočtu lze zahrnout i ty aktuální náklady za mezinárodní platbu – pokud by byl náklad 1000 Kč, tak je limit 1045/0,1% = 1,045 mil. Kč. IB mělo v minulosti český korunový sběrný účet, nicméně loni v lednu proběhla kvůli Brexitu migrace účtů evropských investorů z Velké Británie do Maďarska (plus Irska a Lucemburska) pod jiné právní entity, takže museli vytvořit nové bankovní účty. CZK sběrný účet v ČR zatím k dispozici není.

    Anonym napsal:

    To rikaji uz dlouho ze otevrou CZK ucet a stale nic

    J.Z. napsal:

    Dobrý den, pane Admin,

    mohl byste se kouknout v některém z dalších článků na brokera Raiffeisenbank?

    Děkuji

    Karel napsal:

    Doplnil bych ještě roboporadce FINAX.

    Petr napsal:

    Prosím u jakých online směnáren dosahujete 0,1% fee? Já mám zkušenost s Roklen FX, kde se fee pohybuje k 0,2% u větších částek a u menších kolem 0,4%. Děkuji

    admin napsal:

    Dobrý den, u Revolutu je i u zdarma účtu za 0 % do objemu 25 000 Kč měsíčně. U placeného účtu je limit vyšší. RoklenFX má 0,08 % až 0,24 %: https://www.roklen.cz/roklenfx/cenik/

    Peťa napsal:

    Nezavedlo XTB W8-ben formulář nedávno…

    admin napsal:

    Díky za připomenutí, upravili jsme text, ano, zdanění dividend u US akcií je už u XTB standardní dle zamezení dvojího zdanění. U evropských akcií ale pořád není tato problematika dořešena.

    Petr napsal:

    Revolut ten jsem opomněl, samozřejmě prvních 25k užitečných pro drobného investora, ale většinou se využít placeného členství nevyplatí.
    Zmiňované poplatku jsou pouze RoklenuFX, ještě je potřeba připočíst spread.

    admin napsal:

    Dle kalkulačky na webu je ještě hodně levný Citfin: https://www.citfin.cz/devizova-kalkulacka/ Spread jenom 2 haléře. Ale účet u této společnosti nemáme, takže přesně nevíme

    Pavel Plachký napsal:

    U Patrie se platí za držení akcií, v případě US akcií 0,12 procenta, a to každý rok. To je myslím podstatné a mělo by to být zhodnocené v porovnání.

    Anonym napsal:

    Dobrý den,
    mohli byste mi prosím poslat kód – doporučení k založení účtu – Patria?
    Děkuji

    Petr napsal:

    Dobrý den, rád bych založil účet na platformě Patria. Mají tam aktuálně akci, když zadám při registraci referenční kód viz odkaz. Prosím o záslaní pokud tohoto chcete někdov využít.

    https://cdn.patria.cz/Prived-noveho-investora-Pravidla.pdf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU