Finlord Sněmovna financí

Platforma Mintos vydělala tolik, co malá banka

16.4.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Mintos srovnání s bankami

Od investorů často dostáváme dotaz, jak veliká je P2P platforma Mintos ve srovnání s jiným finančními institucemi. Na srovnání se můžeme dívat různě. Dle počtu klientů, dle aktiv, dle tržeb, dle zisků. Pro investory je asi nejrelevantnější porovnání dle výdělků, které dosáhli. V tomto ukazateli se už může platforma Mintos směle srovnávat s nejmenšími českými bankami. Podívejte se na některé stěžejní údaje.

 

Platforma Mintos už investorům přinesla zisk 40 milionů EUR

 

Na statistické stránce platformy si můžeme povšimnout údaj, že na Mintosu už investoři dosáhli od zahájení činnosti v roce 2015 zisk 40,2 mil. EUR (cca 1,03 miliardy Kč). Pro srovnání jsme vybrali jednu z nejmenších českých bank Equabank. Při pohledu do její výročních zpráv zjistíme, že od roku 2015 do současnosti měla kumulativní náklady na úroky (což jsou úroky vyplacené střadatelům a investorům) cca 990 milionů Kč (od roku 2015 postupně: 304+248+173+213+50). Ještě výraznější rozdíl můžeme spatřit při srovnání s Fio Bankou, která měla v uvedeném období úrokové náklady kolem 300 milionů Kč.

 

Obrázek ze statistik Mintosu:

 

platforma Mintos statistiky

 

V Equabance a jiných českých bankách jsou úroky diametrálně nižší, ale to je jenom důsledek institucionálního nastavení. Banky musí být velmi opatrné a jejich kreditní riziko je velmi nízké. Tím pádem vyplácí věřitelům nízké úroky. Kreditní riziko je na P2P platformách vyšší, takže pochopitelně musí být investoři odměněni vyšším úrokem. Pokud nás ale sledujete delší dobu, tak dobře víte, že institucionální riziko jednotlivých subjektů lze významně snížit rozsáhlou diverzifikací do různých půjček a platforem. Nižší riziko přitom nemusí být na úkor výrazného poklesu výnosů.

 

Díky vyšším nabízeným výnosů ale P2P platformy rostou mnohem rychleji, což je i případ Mintosu. Teď už platforma obsluhuje 130 tisíc investorů a při současném tempu nárůstu uživatelů je možné, že na konci roku bude atakovat hranici 200 tisíc investorů. Opět můžeme uvést srovnání s Equabank, která ke konci loňského roku obsluhovala 367 tisíc klientů a ke konci tohoto roku by mohla obsluhovat kolem 430 tisíc klientů.

 

Z hlediska zainvestovaných aktiv je platforma Mintos ještě výrazně menší než malé české banky. Teď jsou na platformě umístěné úvěry v objemu 406 milionů EUR (cca 10,3 miliardy Kč). Equabank má aktiva o velikosti 55 miliard Kč, Fio má aktiva výrazně nad 100 mil. Kč (obrovský objem ale drží Fio v hotovosti).

 

Nicméně u Mintosu si musíme uvědomit fakt, že půjčky umístěné na tržišti pochází od nebankovních úvěrových společnosti (na platformě jich už působí 59). Tyto firmy logicky nemají všechny své úvěry na Mintosu, ale řadu aktiv drží ve svém účetnictví, případně prodávají půjčky přes jiné platformy (třeba česká Acema raději prodává půjčky přes Bondster). Objem kapitálu v celém ekosystému kolem P2P je tedy mnohem větší než ukazují statistiky platforem.

 

P2P sítě a nebankovní poskytovatelé půjček chtějí rychle expandovat

 

P2P sítě a nebankovní poskytovatelé úvěrů hrají o čas. Letos musí hodně expandovat, aby se dostaly do povědomí běžných lidí a vytvořily si stabilní klientskou základnu. Vysoký počet zákazníků a dobrá finanční situace jim pak pomohou přežít případné hospodářské zpomalení. Tím pádem by byly bez problémů schopné dostát svých závazků vůči investorům. Kolik času ještě nebankovky potřebují? U těch největší a nejstabilnějších nebankovních společností na tržišti už stačí jenom jeden nebo dva roky. U malých začínajících nebankovek s nízkým bezpečnostním polštářem je nutné, aby krize nepřišla ještě několik let.

 

Ekonomické prognózy pro Evropu zatím platformě Mintos i jiným P2P sítím nahrávají. Navzdory zpomalení v Německu by se hospodářská krize do Evropy ještě neměla letos dostavit. Platforma bude určitě významně expandovat. Letošní výdělky investorů na Mintosu by měly významně předčit výdělky střadatelů u Equabank a přiblíží se výdělkům střadatelů u české AirBank (dle údajů za 2016 a 2017 cca 500 milionů Kč ročně). Dle zákulisních informací už evropské banky a veliké finanční instituce začínají kolem evropských P2P sítí kroužit a chtějí se na jejich úspěchu svézt. Nebude překvapující, pokud letos bude oznámená významná investice tradiční instituce do některé z fintechových P2P.

 

Chcete být informovaní o nejnovějším vývoji na finančních trzích a zajímavých investičních příležitostech. Přihlaste se do newsletteru a sledujte nás na Twitteru a Facebooku.

16.4.2019

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?