Finlord Sněmovna financí

P2P v ČR: velké srovnání českých P2P platforem

3.4.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Srovnání českých P2P platforem

Které české P2P platformy jsou zajímavé? Kde mohou investoři dosáhnout nejvyšších výnosů? Na co si musí dát pozor při výběru? Podívejte se na velké srovnání českých P2P investičních platforem.

 

Nedávno jsme publikovali velké srovnání evropských P2P platforem. Nyní se podíváme na srovnání českých platforem. Výběr není tak široký jako v zahraničí, ale i tak lze najít několik velmi zajímavých možností pro umístění prostředků. Momentálně se dají najít i platformy s výnosy kolem 13 % a garancí zpětného odkupu.

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

 

Novinky z P2P světa můžete průběžně sledovat i v sekci „Novinky z P2P a finančních trhů“, kterou najdete na homepage vpravo (pro snadnější navigaci viz. obrázek níže).

 

P2P novinky Finlord

 

P2P platformy v ČR – platformy, které hýbou zdejším trhem

 

Následující graf ukazuje anualizovanou výnosnost u českých P2P platforem, které dlouhodobě sledujeme. Nicméně momentálně už investujeme jenom na platformě Bondster, což při pohledu na uvedený graf asi nikoho nepřekvapí. Výnosy na platformách, na kterých nemáme peníze, jsou průměrné výnosy investorů uváděné platformami v jejich marketingových materiálech.

 

Finlord české P2P výnosy

 

Pro detailnější srovnání P2P platforem jsme připravili tabulku parametrů. Nicméně musíme upozornit, že na Žltom melóne, Zonky, Fingood a Upvest jsme nikdy neinvestovali, takže nedokážeme poskytnout hodnocení platformy. U zbylých platforem jsme investovali nebo aktivně investujeme, takže tam hodnocení dáváme. V bodovém hodnocení je 5 nejvíce, 0 nejméně. Opět připomínáme, že bodové hodnocení je subjektivní a jiní investoři mohou mít z platforem jiný pocit.

 

P2P v ČR

 

P2P platformy v České republice

 

Jak je patrné i z uvedené tabulky, tak v České republice existuje řada P2P investičních platforem s různým zaměřením. My už investujeme jenom na P2B platformě Bondster. Vzhledem k tomu, že patříme mezi dynamické investory, tak nám tato platforma vyhovuje z českých alternativ z hlediska výnosově-rizikového profilu nejvíc.

 

P2B platforma Bondster spustila v minulém roce možnost investování do půjček v eurech s garancí zpětného odkupu, což je určitě krok správným směrem. Typický výnos eurových půjček na platformě se pohybuje v rozmezí od 10 do 13 % p.a.. Nicméně v posledních týdnech se na platformě objevily od bulharského poskytovatele Stik-Credit půjčky s úrokovou sazbou až 13,5 % a buyback garancí. Pro výnosově orientované investory je tak Bondster jednoznačnou českou jedničkou. A výborné je i to, že u eurových půjček platforma kompletně zrušila 1 % poplatek z investovaného objemu.

 

Nabídka eurových úvěrů na Bondster je rozsáhlá a pravděpodobně se ještě bude rozšiřovat. Naopak u korunových úvěrů šly průměrné úrokové sazby mírně dolů a také zmizely půjčky s garancí zpětného odkupu. Kupříkladu v době psaní tohoto srovnání byla na platformě jenom jedna korunová půjčka s 3,9 % úrokem a garancí zpětného odkupu. Tato půjčka byla v režimu výnosové rezervy, do které si investoři mohou peníze uložit a pak na jedno kliknutí prostředky bez poplatku získat zpět. Menší počet atraktivních korunových půjček je nemilý zejména pro investory, kteří se nechtějí pouštět do investování v EUR. U většiny investic na platformě je možné vystoupit z investice před splatností.

 

Každopádně platforma Bondster se rozvíjí a služby pro investory rozšiřuje. Pro nové investory na této platformě je určitě zajímavý i bonus ve výši 1 % z investice učiněné v prvních 90 dnech od registrace. Stačí, když využijí při nové registraci promo kód. Náš promo kód je 0043 (také dostaneme odměnu 1 % z investic nových investorů).

 

Dříve jsme investovali i na platformě Roger (InvestAukce), nicméně výnosy na této platformě šly s příchodem investorů dolů. Jak ukazuje statistika Rogeru, tak v současnosti se průměrný výnos pro investory pohybuje okolo 4,7 % p.a.. Výhodou Rogeru je velmi vysoká kreditní stabilita. To určitě ocení konzervativnější investoři, kteří se uspokojí s nižšími výnosy, ale chtějí se vyhnout jakýmkoliv problémům.

 

Největší českou P2P platformou je Zonky. Průměrný výnos pro investory 4,7 % nenadchne, ale ani neurazí. U této platformy si ale musíme uvědomit trochu jiné zacílení. Myšlenkou Zonky je půjčovat lidem levněji než banky, což musíme uznat, že se jim daří. Platforma umožňuje získat celkem levný úvěr. Pro dlužníky to je určitě skvělá zpráva. A v konečném důsledku to ocení i řada investorů, kteří sice získají nižší úrokové výnosy, ale na druhé straně mají dobrý pocit z toho, že dokázali pomoct jiným lidem. Otázkou jenom je, jak se na sociální aspekt platformy kouká „velký šéf“.

 

U Fundliftu sledujeme postupný přechod od financování pomocí investičních certifikátů na financování pomocí dluhopisů. A je to tak správně. Některé projekty, do kterých mohli investoři pomocí certifikátů vložit prostředky, byly od počátku velmi diskutabilní s výrazně nadhodnocenými prognózami. I když se mohla platforma chlubit rozvojem českého equity crowdfundingu, tak si i samotný management uvědomil, že nálepka supr-dupr fintechu platformě moc nepomůže, pokud začnou nabízené projekty krachovat. Z Fundliftu se tedy postupně stává standardní dluhopisový portál.

 

Obecně se dá říct, že český P2P mikrosvět roste s tím, jak se daří ekonomice. Taktéž se už vytváří určité standardy fungování trhu, což je pro investory jenom dobře. Je možné, že zde vzniknou další platformy. Pokud ano, tak se na ně podrobně podíváme. Sledujte nás i na Twitteru a Facebooku, ať vám neutečou novinky.

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.4.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal Havlíček napsal:

    Dobrý den, v české republice pusobí ještě symcredit

    JPT napsal:

    Zatim SymCredit vypadá dobře. Všichni splácejí a podle podpory prej nebyl od začátku vůbec žádný default. Akorát platforma funguje „offline“. Na webu se kromě zainvestování do půčky a příchodu peněz z bankovního účtu zobrazuje všecko až na začátku dalšího měsíce a přehled transakcí chodí jednou měsíčně mejlem.

    JPT napsal:

    Žlutý meloun má autoinvest i sekundární trh (v tabulce je u obou NE)

    admin napsal:

    Hezký večer, děkujeme. Opravili jsme to.

    Paul Kucera napsal:

    K SymCreditu a „offline“ „stavu“, pracujeme na tom, abychom zlepšili uživatelskou pohodu do online a mobilní podoby.

    Michal napsal:

    K tomu SymCreditu: Finlordi, zajímalo by mě proč na této platformě nejste? Teď ho máte v Novinkách z P2P, čtu tam průměrné zhodnocení 10,9% – tudíž by měl splňovat i Váš požadavek na výši úroku. V čem je prosím zakopaný pes?

    admin napsal:

    Dobrý den, neměli jsme udělanou registraci a až teď jsme ji udělali 🙂

    Michal napsal:

    A k Rogerovi: aktuálně se CZK půjčky vyhrávají za 2.8% – 3.3%. Průměr ze statistiky 4.7% ženou nahoru EUR půjčky.

    admin napsal:

    Děkujeme za doplnění

    Franta napsal:

    Já na symcreditu investuju. A zatím spokojenost. Ale to ta taková neprůhledná platforma. Jak může člověk zjistit, že to není nějaký letadlo?

    Paul Kucera napsal:

    SymCredit je jedna z, ne-li nejstarší P2P platforma v ČR. Michael Sonenshine je průkopníkem v ČR i v Evropě. Nejlepší bude zavolat do společnosti a objednat se na schůzku.

    JPT napsal:

    Taky jsem se tam zaregistroval a investuju, abych trochu diverzifikoval v CZK. Začínal jsem na Zonky a pak mám Meloun a Mintos. Popravdě si asi firmy neumím proklepnout, tak jako Finlordi, ale co vím jistě, tak jsem se na ně díval už před cca. 3ma rokama a fungovali. Benefi taky fungovalo a už nefunguje a SymCredit pořád funguje, tak jsem se tam zaregistroval. Do Mintosu jsem taky nešel hned, ale až po nějaké době. Letadlo ale může být klidně i Mintos 🙂 Recyclix vypadal taky dobře a byl to podvod. Škoda jen že SymCredit nemá víc půjček, protože se mi nechce investovat hodně peněz do málo firem.

    kajman napsal:

    Premyslim o zalozeni bondsteru…v podminkach akce 1 procento za doporuceni je uvedeni 5-ti mistneho promo kodu (poslednich 5 cisle bondster ID). Je zde uvedeny kod 0043 aktualni?

    admin napsal:

    Dobrý den, ano, můžete zadat jenom 0043. Ale fungovalo by i 00043. S tím, jak Bondstru přibývají investoři (mají jich přes 5000), tak musí zvedat počet nul v tom kódu.

    Paul Kucera napsal:

    Zrovna se díváme na další dva případy, které možná nalistujeme.

    Jaromír Veit napsal:

    SymCredit za mě zatím vše v poradku, jen trochutrápí ten Offline režim v dnešní době, ale na druhou stranu, alepospon to člověka nenutí na to pořad koukat, posun by to nicméně chtelo. Žlutý melou, beru ho jako nejrizikovější součást p2p portfolia, ale jak si to člověk osaha, lze velmi dobre nakoupit na sekundaru s krásnými slevami. Roger, moc investroru, reálné se vyhrává 2,5-3,5%, což je dobre u větších částek když je třeba je nekam na čas umístit, ještě jsem tam neviděl něco nezaplaceneho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER