Finlord Sněmovna financí

Naše investice v listopadu 2018: +1,2 %

3.12.2018

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio výkonnost 201811

Naše soukromé investiční portfolio zaznamenalo v listopadu nárůst hodnoty o 1,2 %. V uplynulém měsíci jsme stále pozorovali zvýšenou nejistotu na trzích. Ale žádných extra velkých výprodejů jsme se nedočkali. Takovéto prostředí našemu široce diverzifikovanému portfoliu rozhodně vyhovuje. Portfolio máme nastavené tak, aby se jeho hodnota stabilně zvyšovala bez ohledu na krátkodobé tržní fluktuace.

 

V listopadu jsme naši investiční strategii nijak neměnili. Pořád držíme mix akciových instrumentů a aktiv z kreditních trhů (včetně P2P). Celé naše portfolio můžete sledovat pomocí služby Portfolio Manažer, případně se námi používané investiční postupy můžete naučit v rámci podrobně připravených Výukových balíčků.

 

Fond Slavic Capital, který je určen pro kvalifikované investory, se v listopadu vyvíjel podobně jako naše soukromé portfolio. To není překvapující, jelikož v něm dodržujeme stejné principy a strategie jako v soukromém portfoliu. Peníze máme na soukromých účtech i ve fondu.

 

Jak dopadl listopad?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem 1 až 3 % ročně v závislosti na měně. My momentálně plně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK.

 

Finlord portfolio výkonnost 201811

 

Pro srovnání ještě tabulka výnosů v roce 2017:

 

201712 Finlord portfolio

 

A tabulka výnosů v roce 2016:

 

201612 Finlord portfolio

 

Naše soukromé portfolio je široce diverzifikované, proto je vývoj hodnoty velmi plynulý. Z 35 měsíců byly jenom 3 mírně ztrátové.

 

Finlord portfolio

 

Fondy i drobní investoři zkonvertovali pozice do hotovosti

 

Podle údajů State Street Global Markets se čistá alokace amerických fondů do akcií významně snížila na přibližně 40 %, viz následující graf.

 

Fondy alokace do akcií

 

Podobný útěk do hotovosti nastal v uplynulých týdnech i u drobných investorů, viz. následující graf agentury Bloomberg.

 

drobní investoři podíl hotovosti

 

I v ČR je několik docela známých fondů, u kterých podlehli manažeři psychologickému tlaku a zkonvertovali podstatnou část (někde až 90 % portfolia do hotovosti).

 

Problém s hotovostí je ten, že nic nevydělává. Pokud se soukromá osoba rozhodne hotovost držet, tak se ještě dá říct, že se jedná o konzervativního investora, který se bojí, aby o peníze nepřišel. Pokud ale jednoduchý investiční fond přesune významnou část portfolia do hotovosti, tak se jedná o amatérskou spekulaci portfolio manažera. Manažeři fondů by totiž měli mít jediný cíl, a to vydělat v dlouhém období peníze klientům. Proto musí být co nejvíce zainvestovaní do nějakých výdělečných aktiv. Ano, vystavují se tak riziku, že hodnota fondu krátkodobě poklesne. Zejména akciové fondy ale nemají krátkodobou strategii, nýbrž dlouhodobou (prakticky nekonečnou). Namísto spekulativního přesunu peněz do hotovosti by se manažeři fondů měli spíše zaměřit na rozsáhlejší diverzifikaci a nezkreslenou komunikaci s investory. Co by taková komunikace měla obsahovat? Třeba informace o historických statistikách výnosů dle investičního horizontu, viz naše analýzy ZDE a ZDE. Úspěšné investování skutečně není složité, jen se správa majetku nesmí dát do rukou Pata a Mata, kteří se schovávají třeba za nějaký rádoby ekonomický algoritmus.

 

Náš výhled na prosinec

 

Vstup do prosince byl impozantní. Víkendové zasedání G20 přineslo domluvu USA a Číny ohledně ústupků v rámci obchodních válek. Tato pozitivní zpráva by mohla finanční trhy ovlivnit až do konce roku. I když mohou přijít krátkodobé korekce dolů, tak lze očekávat, že je investoři budou využívat na přikupování. Hotovosti mají dostatek. Jaký dopad na naše portfolio lze čekat v případě všeobecného optimismu? Pozitivní, růst cen akcií nám pochopitelně prospívá. Strategii portfolia ale zásadně měnit nebudeme a ponecháme si i bezpečnostní polštář proti nečekaným propadům. Jenom tak dokážeme dlouhodobě generovat stabilní vývoj portfolia bez stresujících výkyvů.

 

Pro další aktuality se přihlaste do newsletteru a sledujete nás na Twitteru či Facebooku. Na prosinec máme naplánovaných několik zajímavých analýz.

3.12.2018

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal napsal:

    Ten Pat a Mat měl být někdo konkrétní? Třeba Pavel a Aleš?:)

    admin napsal:

    Hezký den, všechny naše texty a analýzy vychází z konkrétních událostí a zkušeností ;). Škoda jen, že nemůžeme psát o všem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?