Finlord Sněmovna financí

Slavic Capital: fond pro náročné investory

23.8.2018

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
fond pro náročné investory Slavic Capital

Proč jsme spustili náš hedgeový fond Slavic Capital? Kde vidíme jeho největší přidanou hodnotu? Jak vypadá české prostředí fondů kvalifikovaných investorů a alternativních fondů? Kam v nejbližších letech směřujeme? Shrnuli jsme odpovědi na tyto a další otázky.

 

Na počátku léta 2016 jsme spustili náš analytický web Finlord s cílem přinést na český finanční trh velmi kvalitní informace o investicích, aktivech či finančních produktech. Na základě řady kladných ohlasů pevně věříme, že se nám to daří. Když se zpětně podíváme na uplynulé dva roky, tak už jsme celkem vypublikovali přes 550 článků. Některé byly delší, některé kratší, ale v průměru byly na cca 2 stránky ve wordu. Už bychom mohli všechny články dát do jedné velké tlusté publikace a nazvat to třeba jako „investiční bible“.

 

Jenomže psát články a pak si je číst nestačí. Nabyté znalosti je vhodné nějakým způsobem aplikovat v praxi. Víme, že mnozí naši čtenáři a klienti se dokázali analýzami inspirovat a jejich portfolia vzkvétají. Nedokážeme úplně přesně vyčíslit, kolik čtenáři vydělali, ale z rozhovorů a některých sekundárních údajů (třeba informace o affiliate registracích) dokážeme odhadnout, že agregovaně naši čtenáři získali na výnosech za uplynulé dva roky mezi deseti až patnácti miliony korun. To není špatné, když si uvědomíme, že investoři jenom párkrát do týdne kouknou do počítače a jinak nic moc nemusí dělat.

 

Řada investorů nás nicméně už loni oslovila s požadavkem na to, abychom vytvořili nezaměnitelný fond, do kterého by dali peníze, měli jistotu kvalitního manažerského přístupu a nemuseli do toho počítače koukat téměř vůbec. Jenom jednou za měsíc na výpis z účtu.

 

fond SLAVIC-CAPITAL_logo_RGB-web

 

 

 

Fond Slavic Capital je jenom pro kvalifikované investory

 

Sami cítíme, že naše dlouhodobá přidaná hodnota tkví nejenom v publikaci odborných analýz, ale také v samotném portfolio managementu. Jako fyzické osoby si naše portfolio dokážeme snadno ohlídat sami. Pokud ale někdo chce spravovat prostředky více investorům, tak už nutné určité právní a ekonomické zázemí. Bez toho, abychom zacházeli do detailů, tak můžeme říct, že vytvoření hedgeového fondu „není prdel“. A platí to dvojnásobně, když se vytváří fond s mixem různých vzájemně nesouvisejících aktiv. Ke každému aktivu se musí udělat metodika, postupy, limity, atd.. Kyselý výraz jednoho českého administrátora a slova „Nechcete takový investiční fond, který by investoval pouze do akcií? Na to máme metodiky“ celkem dobře vystihují reakci kolegů z oboru. Ne, jenom akcie v portfoliu nechceme. Chceme velmi široce diverzifikovaný fond, který má unikátní portfolio. Nemá smysl přinášet na český trh další čistě akciový fond, kterých je tady prakticky nepřeberné množství.

 

Tak jsme si celou právní infrastrukturu na pozadí fondu vytvořili sami. Stálo nás to čas a peníze, ale máme takové portfolio a nastavení, jaké jsme požadovali. Nicméně vzhledem k alternativní povaze fondu je na fond uvalen jeden významný limit: dle definice ZISIF může přijímat jenom kvalifikované investory, na které se klade zejména požadavek vyšší investiční částky. Takto Česká národní banka chrání drobné investory, u kterých se předpokládají nižší zkušenosti a znalosti s finančními aktivy.

 

Cíle fondu Slavic Capital

 

V nejbližších dvou letech chceme proinvestovat 200 milionů českých korun. Portfolio je složené z řady dynamických aktiv s nízkou vzájemnou korelací. Taktéž využíváme různé finanční nástroje, které chrání fond proti výrazným výkyvům hodnoty. Našim cílem není vydělat desítky procent za několik měsíců, ale postupně zvyšovat hodnotu kapitálu. To je princip, který uplatňujeme i na našem soukromém portfoliu, viz kupříkladu komentář k naší výkonnosti za červenec. Díky uvedenému nastavení tak máme klidný spánek. Může přijít Trumpova obchodní válka, turecký kolaps, utahování monetární politiky v USA nebo jiná makroekonomická událost. My víme, že takovéto události portfolio fondu nijak zásadně nepostihnou. V řadě článcích jsme ukázali, že akciové a kreditní trhy obsahují v sobě rizikovou prémii pro investory a že ji lze získat. Otázkou jenom je, jakou techniku při tomto sběru použít.

 

Děkujeme všem za podporu

 

Velmi nás těší důvěra, kterou do nás vkládáte jako investoři, klienti služeb (Výukové balíčky, Měnové zajištění, Portfolio Manažer), čtenáři či fanoušci. Všem bychom chtěli touto cestou poděkovat.

 

Vznikem fondu naše práce nikterak nekončí, spíše jsme jenom na začátku. Samozřejmě, musíme část našeho času věnovat správě fondu, nicméně pořád budeme mít dostatek času, abychom publikovali analýzy a komentáře na webu Finlord, hledali nová investiční aktiva a rozvíjeli aktivity v oblasti školení a korporátních financí. Přeci jen se řada zejména analytických záležitostí mezi portálem Finlord a fondem Slavic Capital prolíná.

23.8.2018

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Anonym napsal:

    Dobrý den, nikde jsem se nedočetl jaký je minimální vklad. Jen uvádíte „pro kvalifikované investory“ ale proč to tajit?

    Nalim napsal:

    Teky mne to zajima.

    admin napsal:

    Hezký den, úplná definice je v zákoně §272: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-240#p272
    Ve zkratce platí pro fondy kvalifikovaných investorů, že minimální investice je 125 tisíc EUR anebo 1 milión Kč po splnění dalších legislativních požadavků.

    Boris napsal:

    ocekavate vynos 10%, pri investovanem milionu a vasich poplatcich to vychazi pak na cistych 7% coz neni moc preci

    Nalim napsal:

    Presne tak. Mam podobnou investici s 18% cistymi, s vyplatou kazde 3 mesice. Tohle se vubec nevyplati.

    admin napsal:

    Dobrý den, odpovíme na oba komentáře. Cílíme na hrubou výnosnost kolem 12 % a čistou výnosnost v rozmezí 8 až 10 % p.a. Mohli bychom cílit na vyšší výnosnost, nicméně fond je vedle zisku zaměřen i na nízkou míru rizika. Jak ukazujeme i na našem soukromém portfoliu, tak dosahujeme jenom malé pohyby hodnoty portfolia směrem dolů. Co se týče výnosnsoti 18 %, tak Vám věříme. U řady otevřených investic se takovéto zisky dosahují. Příkladem je ETF na Nasdaq s dvojnásobnou pákou, které mělo v posledních deseti letech průměrné zhodnocení 25,3 % (https://finance.yahoo.com/quote/QLD/performance?p=QLD), ETF na S&P 500 s dvojnásobnou pákou mělo v posledních deseti letech zhodnocení 14,3 %, v posledních pěti letech pak 22,5 % (https://finance.yahoo.com/quote/RYTNX/performance?p=RYTNX). A to byla na počátku uplynulého desetiletí velká finanční krize. Pro milovníky P2P pak bude na platformě Bulkestate krátkodobý projekt s výnosností 17 % p.a.. Platformu jsme analyzovali zde: https://finlord.cz/2018/08/p2b-bulkestate-konkurent-estateguru/ Pokračovat bychom mohli různými opčními strategiemi atd. Skutečně není těžké najít vysokovýnosné investice pro dynamické investory, kterým nevadí výrazně vyšší riziko portfolia. Jak jsme ale uvedli, v rámci fondu je nastavení opatrnější. Řídíme riziko tak, aby se nestávalo, že jednou máme +20 % a další rok třeba -20 %. Takováto volatilita by vyvolávala jenom zbytečnou nervozitu.
    Pokud byste se chtěl podělit o svoji 18 % investici i s jinými čtenáři, tak ji tady můžete klidně uvést stejně tak, jak se v rámci společností Finlord a Slavic Capital dělíme o investiční myšlenky i my.

    Michal napsal:

    Dobrý den, také mám otázku k výnosnosti Vašeho nového fondu – zda bude historická výnosnost dostupná pouze investorům do tohoto fondu nebo bude veřejná?

    admin napsal:

    Dobrý den, výkonnost našeho hedgeového fondu nebudeme nikdy prezentovat veřejně, jelikož nám to nedovoluje legislativa. My můžeme prezentovat podrobnější informace o fondu jenom kvalifikovaným investorům dle defince ZISIF. Proto je na stránce https://slavic.cz/hedgeovy-fond-slavic-capital/ zaškrtávací políčko, že zájemce o více informací je kvalifikovaným investorem. My pak tuto skutečnost ješte pro jistotou telefonicky nebo e-mailem nebo ze sekundárních zdrojů ověříme a pak zájemci pošleme podrobnější informace. Na stránkách Finlord ukazujeme v našich měsíčních komentářích skutečně jenom výkonnost na našich soukromých účtech, což můžeme, jelikož na soukromých účtech peníze investorů nespravujeme a tudíž ani nikoho nevyzýváme, aby k nám jako fyzickým osobám dal prostředky do správy. Samozřejmě, víme, že řada traderů tady v ČR spravuje peníze načerno – jakože jim někdo dá plnou moc ke svému účtu třeba v Interactive Brokers (plná moc je tady irelevantní, jelikož takováto správa cizích peněz není v souladu se ZISIF). My cestou nelegálního poskytování investičních služeb nechceme jít, protože to je tak akorát cesta k obrovské pokutě od ČNB.

    Jaroslav napsal:

    Těch 10 % ročně začíná být také zajímavý výnos i vzhledem k tomu, jak se výrazně snížily úroky na platformě Mintos s tím, že je ještě tam potřeba brát i ohled na měnové riziko nebo náklady na zajištění. Na Bondsters už to taky není to, co bývalo (úroky nad 10 % jen zřídka a problém diverzifikovaně proinvestovat větší částku.

    PXX napsal:

    Co to píšete za nesmysly: „Výkonnost našeho hedgeového fondu nebudeme nikdy prezentovat veřejně, jelikož nám to nedovoluje legislativa.“
    Nic vám nebrání v tom, zobrazovat graf výkonnosti.

    admin napsal:

    Dobrý den, rádi bychom uveřejňovali i výkonností údaje a parametry fondu Slavic Capital. Nicméně náš fond je určen jenom pro kvalifikované a profesionální investory. Jde o to, že kdybychom údaje o fondu publikovali veřejně (třeba na homepage finlord.cz), tak nedokážeme rozlišit, zdali se na tyto údaje podíval kvalifikovaný investor nebo retailový investor. Přesné údaje včetně výkonnostního grafu mají k dispozici jenom prověření investoři, kteří patří mezi profesinonální a kvalifikované investory.
    Děkujeme za pochopení a hezký den přejeme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER