Finlord Sněmovna financí

NAŠE INVESTICE: V ZÁŘÍ ZISK 0,7 %

3.10.2016

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
1609 Finlord portfolio

Všechny složky Finlord portfolia v září zhodnotily. Náš aktivy vážený průměrný výnos byl 0,7 %. Nejlépe se dařilo portfoliu na P2P platformách Mintos a Twino. Od tohoto měsíce začínáme publikovat i výsledky dalších dvou platforem Viventor a Saving Stream, které nám diverzifikují portfolio. Naše portfolio burzovních instrumentů v Interactive Brokers zhodnotilo o 0,6 %. Překonáváme benchmark v podobě amerického akciového indexu S&P 500 nejenom z hlediska zisku, ale zejména z pohledu výkyvů hodnoty portfolia. To je koneckonců náš investiční cíl. O několik procentních bodů překonávat výkonnost indexu, ale s výrazně nižší volatilitou.

 

Našim cílem pro letošní rok je dosáhnout zisk 10 % po odečtení všech poplatků. Zatím jsme na dobré cestě. Všechny investiční myšlenky, které najdete v našich Výukových balíčcích, používáme i na vlastních reálných účtech. Díky kvalitním a dlouhodobě prověřeným strategiím jsme přesvědčeni, že v dlouhém období dokážeme překonat většinu dynamických fondů.

 

Jak dopadlo září?

 

1609 Finlord portfolio

 

V tabulce výsledků jsme připsali i základní měnu, v které je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem 2 až 3 % v závislosti na měně. My momentálně plně zajišťujeme USD/CZK. Naopak EUR/CZK a GBP/CZK zajištěné nemáme.

 

Září byl opět výborný měsíc pro všechny akciové mean reversion strategie. Korekce trvaly vždy jenom několik dní. Větší výprodeje se nespustily ani poté, co na trhy prosákly problémy Deutsche Bank, největší evropské investiční banky. Ta by prý mohla od Amerického ministerstva spravedlivosti (DOJ) dostat pokutu 14 miliard dolarů. To je pomalu celá tržní kapitalizace banky. V posledním zářijovém týdnu se akcie DB dostaly pod prodejní tlak. Nicméně, koncem měsíce asi někdo zvedl telefon a zavolal do DOJ a řekl jim, ať „neblbnou“. Na veřejnost se totiž před koncem měsíce dostala zpráva, že pokuta možná bude jenom třetinová (také to mohla být jenom fáma s cílem zmanipulovat ceny nahoru před koncem čtvrtletí). Akcie finančních společností zareagovaly růstem a indexy nakonec umazaly ztráty.

 

Zákulisní válku a manipulativní techniky, které se na trzích používají, rozklíčovat nikdo nedokáže (věhlasný postup „Blue Horse Shoe Loves Anacott Steel“ funguje pořád dobře, ale nikdo se k němu nepřizná). Nicméně vůbec by nás nepřekvapilo, pokud by pokuta DOJ vůči Deutsche Bank byla výstrahou americké vlády, aby Evropská komise už dodatečně nedanila velké americké technologické giganty. Někteří němečtí politici už také veřejně prohlásili, že DB se dostala do centra ekonomické války mezi USA a Evropou. Taktéž už delší dobu sledujeme docela významný ústup evropských investičních bank z globálního trhu. Americké a asijské investiční banky naopak svoje postavení posilují. Pokuta DOJ by také mohla být přípravou na to, aby některá americká banka celou Deutsche Bank koupila.

 

Investiční banky podíl

 

V září jsme opět investovali menší objem peněz na platformě Fundlift, a to konkrétně do projektu 3Doid, který je dobře promyšlený a má dle našeho názoru velký potenciál uspět.

 

Taktéž postupně rozvíjíme investice na dalších P2P platformách. Věnovali jsme se zejména síti Viventor, která je takový menší bratříček Mintosu a Twina. V nejbližších týdnech uveřejníme analýzy na několik dalších P2P platforem, které jsou postaveny na jiných principech a myšlenkách. Investorům tak ukážeme další možnosti diverzifikace portfolia.

 

Finlord portfolio – nastavení v říjnu

 

V říjnu budeme kromě vytváření obsahu rozvíjet i stránku služeb pro naše klienty. Odběratelé newletteru a čtenáři, kteří si stáhli nějaký Výukový balíček, už o naši produktové novince ví. V následujících týdnech ji uveřejníme i na stránky.

 

Rozložení investic v P2P a u Interactive Brokers nám teď vyhovuje. Žádné extra velké změny nečekáme. Historické statistiky ukazují, že poslední tři měsíce roku bývají na akciích ziskové. K tomu musíme pořád myslet na centrální banky, které doslova závodí v tištění levných peněz. Přesun portfolia do hotovosti nebo zvýšení short pozice proto zatím nezamýšlíme. Na druhé straně pořád platí, že americké akcie jsou nadhodnocené.

 

Obrázky našich výkonností z platforem:

 

Investice v Interactive Brokers (v CZK):

Finlord portfolio IB

 

Mintos (v EUR):

1609 finlord portfolio mintos

 

Twino (v EUR):

1609 finlord portfolio twino

 

Bondora (v EUR):

1609 finlord portfolio bondora

 

Viventor (v EUR):

1609 finlord portfolio viventor

 

Saving Stream (v GBP):

1609 finlord portfolio savingstream

3.10.2016

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Palo napsal:

    Mal by som jednu otazku ohladom vynosu – Bondora „Net return“. Jedna sa (nadhodnoteny) vynos, ktory Bondora standardne ukazuje, alebo (objektivnejsi) ocakavany YTM, ktoreho vypocet si klient moze nastavit v zavislosti od nesplacania istiny resp. urokov? Predpokladam, ze to je uz ten upraveny. Vdaka.

    Palo napsal:

    Pardon, az teraz som si vsimol, ze v pripade ocisteneho vynosu na webe, Bondora aj zmeni nazov na „Yield to maturity“. Takze „Net return“ resp. 9,98% bude ten (nadhodnoteny) vynos, ktory neberie do uvahy defaultne pozicky do buducnosti.

    admin napsal:

    Dobrý den, děkujeme za dotaz. My v té naši první tabulce uvádíme úrokový výnos, který jsme v daném měsíci dosáhli a neuvažujeme žádné budoucí platby. Číslo 0,5 % u Bondory tedy vzniklo ze vzorce: přijaté úroky / hodnota účtu na počátku měsíce.
    Nicméně pro úplnou informaci vkládáme do příspěvku i screenshot z platformy, kde je net return 9,98 % (anualizovaný výnos), což je číslo, které bere do úvahy i očekávané platby – buď na základě prognózy Bondory anebo na základě očekávání, které si může investor nastavit sám. Z naší zkušenosti ale víme, že na nějaké budoucí platby není u P2P dobré spoléhat :-). Ten net return v průběhu času stále klesá. Kupříkladu teď už je 9,88 %.

    UvCH napsal:

    Mam dotaz co chystate s P2P a uvolnenim kurzu koruny od CNB ktere se chysta v prubehu dalsiho pul roku jelikoz dostat penize z P2P systemu trva nejakou dobu a ten propad ceske koruny ktery prijde smaze klidne i vice nez rocni vynos (10%)

    admin napsal:

    Dobrý den, děkujeme za dotaz. My využíváme docela snadné a efektivní měnové zajištění. Naše techniky i školíme, viz. balíčky: https://finlord.cz/investicni-balicky/
    Také jsme vzhledem k vysoké poptávce o školení hedgingu zavedli i samostatný kurz….bližší informace na

    Lukáš Vozáb napsal:

    Když už teď vymizely ty 13,5% půjčky z primárního trhu Mintosu, nechystáte se vložit více na Twino (na kterém je stále mnoho 13% k dispozici)?

    admin napsal:

    Dobrý den, ano, postupné zhoršování investičních příležitostí na Mintosu sledujeme. Twino je teď holt lepší. Asi počkáme do konce roku, jaká bude situace a pak se rozhodneme. Pokud bychom teď měli zakládat nové účty, tak k těmto platformám přistoupíme ekvivalentně a na obě platformy pošleme přibližně stejný objem prostředků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?