Finlord Sněmovna financí

JAK INVESTOVAT KONCEM ROKU?

31.10.2016

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
jak investovat sezónnost

Historické údaje ukazují, že poslední dva měsíce roku bývají pro investici do akcií relativně příznivé. Jak investovat peníze a jak nastavíme naše portfolio? Kde vidíme příležitosti? A čemu se raději vyhneme? Připravili jsme několik grafů a informací, které nám pomohou vytvořit obrázek současného finančního světa.

 

Listopad a prosinec – 25 let pěkného zhodnocení

 

Údaje Datastream ukazují, že v uplynulých 25 letech se indexu S&P 500 v posledních dvou měsících roku dařilo. Letos je zatím cenový vývoj akcií velmi podobný historickému vývoji. Samozřejmě, historický vývoj se vůbec nemusí zopakovat. Jedná se jenom o další střípek do mozaiky finančních trhů.

jak investovat sezónnost

 

Momentálně probíhá výsledková sezóna za třetí čtvrtletí. Prozatím společnosti v USA uveřejňují dle informací FactSet spíše lepší výsledky oproti očekáváním. Výsledky už vydalo 58 % firem z indexu S&P 500. Tři čtvrtiny z nich uveřejnily vyšší zisky oproti očekávání. V rámci tržeb překonalo odhady přibližně 58 % firem. Očekává se, že za Q3 se zisky všech firem v indexu zvedly v průměru o 1,6 %. Ještě na konci září se předpokládalo snížení zisků o 2,2 %. Ze sektorů nejvíce překvapují nemovitostní firmy, podniky veřejných služeb a finanční firmy. U tržeb se teď předpokládá růst o 2,7 %, což by také mírně překonalo očekávání na úrovni 2,6 %.

 

Q3 2016 zisky

 

Ohodnocení firem je pořád na zvýšené úrovni. P/E poměr podle 12měsíčního zisku je 19,2. Dlouhodobý průměr je kolem 16násobku. Na průměr se ukazatel může dostat, pokud by ceny akcií poklesly o 17 % nebo pokud by se při nezměněné ceně zvedly zisky. V příštím roce se očekává růst zisků o velmi optimistických 12 %. Při takovém růstu by stačil jenom pokles cen akcií o 5 %, aby se P/E poměr dostal v příštím roce na dlouhodobý 16násobek.

 

P/E pomer S&P500

 

Jak investovat při očekávaném růstu zisků firem?

 

Údaje Factset ukazují, že analytici očekávají další postupné zlepšování finanční situace firem v USA. Americké ekonomice se daří. Míra nezaměstnanosti je nízká, platy rostou, firmy zvyšují svoji aktivitu. Prognózy zisku je nutné brát s rezervou. Z očekávaného růstu zisku na úrovni 12 % by se v příštím roce klidně mohlo stát 6 %, ale i 15 %. Skutečný vývoj bude záviset na řadě faktorů – globální hospodářský vývoj, aktivity centrální banky, pohyby měnových kurzů atd.. Jak investovat při nejistotě?

 

Bez podstupování rizika není možné dosahovat vyšších výnosů. My budeme v listopadu a prosinci nakupovat rizikovější investice. Při korekcích cen o více než 5 % mírně zvýšíme finanční páku. A skrytě budeme doufat, že přijde korekce až o 10 %. Řada akcií by se při takovém snížení cen dostala na velmi výhodnou úroveň pro nákup. Máme volné prostředky, které bychom chtěli umístit do dlouhodobě stabilních firem. Nebudeme nakupovat státní dluhopisy. Ty nabízí velmi malé výnosy při relativně vysokém riziku. Mnohem lepší alternativou jsou pro nás půjčky na P2P sítích, které pravidelně recenzujeme (Mintos, Twino, Viventor či FerratumP2P).

31.10.2016

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB