Finlord Sněmovna financí

Jak obchodovat opce na akcie, ETF, futures u LYNX Broker

13.10.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Opce a jak je obchodovat

Opce patří do skupiny finančních derivátů. Lze je využít pro investici i spekulaci. Hned na úvod je nutné upozornit, že se jedná o pákový produkt a má své specifické charakteristiky. Ty je nutné znát alespoň na základní úrovni, aby nebyli investoři překvapení z vývoje cen. Specifika si ukážeme na reálných příkladech.

 

Investoři mohou snadno obchodovat opce, akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Opce a proč je (ne)použít

 

Opce umožňují vytvořit finanční páku. Call opce dávají nakupujícímu možnost koupit podkladové aktivum za domluvenou cenu (strike). Prodávající má povinnost podkladové aktivum prodat za strike cenu. U put opce má nakupující možnost podkladové aktivum prodat za domluvenou cenu (strike). Prodávající opce má povinnost podkladové aktivum koupit. Na internetu lze nalézt mnoho základních materiálů k opcím. LYNX Broker má k tématu kupříkladu následující videa. Doporučujeme se na ně podívat:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hRDajZA2Ueg
https://www.youtube.com/watch?v=gs9R9hsOpVc
https://www.youtube.com/watch?v=qKdBS3m-mow
https://www.youtube.com/watch?v=3vbkNzksSo4

 

Klíčové informace, se kterými při opcích zejména pracujeme, jsou finanční páka, margin, implikovaná volatilita, delta. Pokud nebudeme o opcích nic jiného vědět, tak alespoň je dobré znát tyto pojmy.

 

Finanční páka vniká z toho, že pozici v daném podkladovém aktivu můžeme získat i s malým kapitálem, třeba pouze 10 % nominálu. Čím nižší je zaplacená prémie či použitý margin (při vypsání opce), tím je páka vyšší. Potenciál roste, ale také roste pravděpodobnost toho, že v expiraci bude opce bezcenná. Každopádně hned si ukážeme, že před expirací se cena opcí může značně hýbat.

 

Implikovaná volatilita se počítá z ceny opce a postupně v čase do expirace klesá. Implikovaná volatilita má vlastnost, že zejména při prodejích prudce roste. To může značně pomoc držitelům put opcí.

 

Opce můžeme vnímat jako samostatný produkt bez návaznosti na podkladové aktivum. Jako příklad se podívejme na akcie Apple. Tyto akcie lze koupit či prodat dle libosti. Ale také lze obchodovat call a put opce na akcie Apple se stejným záměrem: vydělat na růstu, poklesu, stagnaci. Ani k tomu není nutné sledovat akcie Apple. Klidně lze sledovat samotný graf a charakteristiky dané opce.

 

Vývoj ceny akcií Apple v uplynulých pěti dnech:

 

Apple akcie

 

Vývoj ceny call opce s expirací 17. listopadu a strike cenou 170. Akciové a ETF opce jsou na 100 kusů akcií, takže multiplikátor je 100.

 

Apple opce

 

Pokud bychom před pěti dny nakoupili 100 ks akcií Apple za cca 173 USD, tak by velikost pozice byla 17 300 USD. Teď by velikost pozice byla 100 * 181,39 = 18 139 USD. Vygenerovaný zisk je 839 USD, což je 4,8 % z investice.

 

Mohli jsme se ale rozhodnout pro nákup uvedené call opce za cca 9 USD. Zaplacená prémie by byla 9 * 100 = 900 USD. Teď je cena 13,6 USD a hodnota této pozice je 13,6*100 = 1360 USD. Zisk by byl 1360-900 = 460 USD. Zhodnocení z velikosti zaplacené prémie by bylo 460/900 = 51 %. Pákový efekt by prakticky byl 10:1.

 

K dispozici jsou desítky až stovky opcí a každá má v uvedené situaci jiný profil. Pro tréning si vyberme opět call opci se splatnosti 17. listopadu, ale tentokrát nebude strike 170, ale 190 USD. Je to out of money opce. Před pěti dny stála 1,1 USD, teď 2,21. Investice před pěti dny 110 USD by se zhodnotila na 221 USD, tedy o 111 USD. Zhodnocení investice by bylo 111/110 = 100 %. Pákový efekt cca 20:1. Investor mohl klidně vzít 17 300 USD, které měl určené na nákup přímo akcií a mohl nakoupit tyto call opce za 1,1 USD za kus. Získal by 187 kontraktů a teď by tedy měl zisk 187 * 111 = 20 757 USD.

 

Pokud by ale cena nešla nahoru, poklesla pod strike 170 a pozici by investor držel do splatnosti, tak bude ztráta 17300 USD. Naproti tomu v akciích by na této strike ceně stále držel majetek 17 300 USD. Finanční páka může dobře sloužit, ale také velmi zle ublížit, pokud se používá bez rozmyslu.

 

Apple call opce

 
Opce lze tedy vnímat jako samostatný obchodovatelný produkt s pevně danou expirací a pro jejich trading nemusíme akutně znát cenu podkladového aktiva.

 

U plynutí času do expirace se opční trading komplikuje kvůli snižování časové hodnoty opce (theta). Teď je cena akcie Apple zmíněných 181,39 USD. Pokud by i v expiraci byla cena akcie pořád 181,39 USD, tak call opce se strikem 190 by byla bezcenná. A ze současné ceny 2,21 USD by byla 0 a ztráta 100 % investice. Opce se strikem 170 by v expiraci měla hodnotu 11,39 (181,39-170), což je také nižší oproti současné ceně 13,6 USD. Prakticky u obou opcí by se vytratilo do 17. listopadu díky plynutí času cca 2,3 USD časové hodnoty.

 

Opce a tipy, jak je obchodovat

 

Jak jsme si ukázali, na plynutí času a pokles časového hodnoty musíme rozhodně myslet. Platí, že časová hodnota klesá nejrychleji v posledním měsíci před expirací. Pokud budeme obchodovat opce s expirací třeba za 3 měsíce, tak nás pokles časové hodnoty nemusí moc trápit. Spíše bude pro nás důležitější vývoj ceny podkladového aktiva a implikovaná volatilita.

 

Pokles časové hodnoty je naopak výborný pro ty obchodníky, kteří opce prodávají. Vypisování opcí se proto doporučuje zejména, když mají expiraci do 1 měsíce. V tomto rozboru jsme se věnovali strategii vypisování put opcí, který byl výkonnější než investice do indexu. Strategie je zaměřena na vypisování jednoměsíčních put opcí na index. Nadvýkonnost není náhodná. Put opce se splatnosti do 1 měsíce jsou obecně drahé (ve smyslu nacenění plynutí času) a při systematickém vypisování je možné sbírat relativně vysoké prémie.

 

Dopad implikované volatility si můžeme ukázat na put opcích na Groupon. 10. října cena akcií poklesla z 15 na 10 USD. Investice do 100 ks akcií se znehodnotila z 1500 na 1000 USD. Podívejme se na dvě put opce se shodným strikem 10 USD. První put opce má splatnost 20.10. a druhá 17.11.

 

U první opce nastal růst ceny z 0,1 USD na 0,68. Zhodnocení tedy bylo 0,58/0,1 = 580 %. Takto obrovské zhodnocení nás vůbec nemusí překvapovat. Out of money opce u podkladových aktiv s významným pohybem cen mají gigantické pohyby. Klidně v tisících procent. U této put opce si ještě povšimneme, jak už její cena klesá, přičemž cena akcií Groupon ani moc neroste. Vrchol ceny opce byl 1,2 USD a tehdy byla nejvyšší i implikovaná volatilita. Nicméně pokud v pátek 20.10 skončí cena Groupon nad 10 USD, tak bude opce bezcenná. Obchodníci s opcemi už do ceny zapracovávají plynutí času a rychlou ztrátu časové hodnoty.

 

Groupon put opce

 

Druhá put opce s expirací 17. listopadu také zhodnotila, ale ne tak dramaticky. Cena se zvedla z 0,75 na 1,65, tedy o 120 %. Opět můžeme vidět pokles ceny opce v posledních dnech. Nicméně není tak výrazný jako u dříve ukázané opce, která má bližší expiraci.

 

Groupon put opce listopad

 

Na směrové obchody lze klidně použít call nebo put opce s expirací více než měsíc. Hedgeové fondy často používají opce s expirací za 3 až 5 měsíců. Ty mají dostatečnou likviditu a zároveň neztrácí tak rychle časovou hodnotu. Velmi často se používají vertikální opční spready (třeba koupím call se strikem 170 a prodám call se strikem 180), jelikož out of money opce mají vysokou implikovanou volatilitu a dobře slouží pro zlevnění nákupu.

 

Na různé swingové obchody se používá výpis krátkodobých opcí nebo při nízké implikované volatilitě nákup opce. Výpis opcí je většinou ve spreadu, aby bylo minimalizované riziko. Ale pokud je výpis opcí jenom malá část portfolia (neroste dramaticky finanční páka celého portfolia), tak klidně lze využít nekryté výpisy.

 

A ještě jeden tip, který může zajímat řadu investorů v ČR a budeme se mu věnovat v samostatném rozboru. Americká ETF obecně nemůže retailový investor v ČR obchodovat a ani u LYNX Broker si je nekoupíte. Ale lze obchodovat opce a nechat si tato ETF přiřadit. ETF pak můžete v portfoliu držet nebo je prodat, jen nemůžete dokupovat. Dokoupení může proběhnout zase přes opce. Na tento „fígl“ regulace nemyslí. Takto uvažující investoři pak nakupují call opce těsně před jejich expirací (klidně 5 minut před zavřením trhu). Alternativně lze vypsat put opce, což je dokonce trochu lepší varianta.

 

Opce jsou k dispozici na řadu instrumentů. Akcie, ETF, futures. Principy jsou ale stejné. Co se týče likvidity, tak velmi likvidní jsou opce na futures, nejznámější americká ETF a cca 15 % akcií s největší tržní kapitalizací na daném trhu. U zbytku akcií sice nějaké opční kontrakty bývají vypsané, ale likvidita většinou není moc vysoká a spready jsou široké. Obecně platí, že likvidita roste u těch akcií s nízkou kapitalizací, kde je nějaká významná zpráva a pohyb ceny. Takže i na jinak mrtvém opčním trhu lze při takovýchto událostech opce velmi efektivně obchodovat.

 

Opce lze aktivně obchodovat nejenom v USA, ale třeba i v Evropě nebo v Asii.

 

Opce a LYNX Broker

 

LYNX Broker má v rámci své platformy LYNX+ možnost podívat se u daného aktiva na opční řetězec a snadno dané opce nakoupit či prodat, otevřít si graf vývoje, případně vytvořit opční kombinaci.

 

LYNX Broker opce

 

Opčních kombinací může být nespočet a investoři si mohou najít takovou kombinaci, která nejvíce vyhovuje jejich záměru. Třeba následující strangle na akcie Apple, kdy investor sází na to, že cena akcie se mírně pohne nahoru nebo dolu.

 

LYNX Broker opční kombinace

 

V další rozborech se budeme věnovat opcím na různá aktiva a budeme našim čtenáře ukazovat zajímavé tradingové situace.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Investoři mohou snadno obchodovat opce, akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

13.10.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER