Finlord Sněmovna financí

Akcie vs dluhopisy a investiční riziko

14.3.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investiční riziko akcie vs dluhopisy

Akcie a dluhopisy patří mezi základní investiční nástroje. Většina peněz umístěných do investičních či penzijních fondů je alokována právě do těchto dvou složek. Další významnou složkou jsou pak nemovitostí. Základní investiční poučka zní, že akcie jsou rizikovější než státní dluhopisy. To je pravda, pokud riziko vyjádříme jako volatilitu výnosů. Pokud si ale riziko definujeme jako pravděpodobnost reálného (o inflaci očištěného) znehodnocení majetku, tak zjistíme, že akcie byly v minulosti i méně rizikové než dluhopisy.

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Kdy byly akcie méně rizikové než dluhopisy?

 

Volatilita výnosu akcií je vyšší než volatilita dluhopisů, viz tento obrázek od Acropolis Investment Management, který ukazuje anualizovanou volatilitu amerického akciového indexu S&P 500 a volatilitu Bloomberg Aggregate Bond index. U akcií je dlouhodobý průměr kolem 15 % ročně s tím, že v krizích vyskočila volatilita i nad 30 % p.a.. U dluhopisů je volatilita kolem 4 %, i když je pravda, že v uplynulých letech stoupla i na 10 % p.a..

 

20240314 akcie a dluhopisy volatilita

 

Pokud bychom tedy sledovali pouze uvedený graf historické volatility výnosů, tak bychom museli jednoznačně uvést, že akcie jsou více rizikové než dluhopisy.

 

Investory ale především zajímá schopnost aktiv uchránit či zvyšovat hodnotu majetku. Následující obrázek od UBS ukazuje reálný propad hodnoty akcií a dluhopisů v USA od roku 1900 do roku 2023. Akcie zaznamenaly největší snížení reálné hodnoty počátkem 30. let, a to až o 80 %. I v jiných krizích byly propady až o 50 %. Nicméně dluhopisy měly také několik velmi špatných období. Zejména od 50. do konce 70. let masivně ztrácely a jejich reálné znehodnocení bylo téměř 70 %. Také v roce 2023 ztratily reálně téměř 50 %.

 

akcie a dluhopisy propad reálné hodnoty

 

Můžeme se podívat i mimo USA, třeba do Velké Británie. Zjistíme, že zde byl propad reálné hodnoty investice do dluhopisů od 50. do počátku 80. let masivnější než u akcií.

 

akcie a dluhopisy propad reálné hodnoty Velká Británie

 

Akciové trhy mají výhodu v tom, že se po propadech rychle zotavují, viz následující obrázek délky a hloubky propadu reálné hodnoty. Nejhlubší i nejdelší byla pochopitelně Velká Deprese. Nicméně i tehdy nastalo zotavení akcií do 16 let od počátku pádu. U dluhopisů trvala nejdelší krize 50 let (od prosince 1940 do září 1991). Většina dluhopisových investorů se zotavení reálné hodnoty dluhopisového portfolia za svého života ani nedočkala.

 

akcie v USA propad a zotavení

 

Zejména dlouhodobí investoři s horizontem 15 a více let se proto nemusí bát alokovat všechen kapitál do akcií. Schopnost firem generovat rostoucí tržby a zisky je velmi vysoká. Nabídka akcií je obrovská a na světových burzách se obchodují desítky tisíc titulů. Běžným investorům ale bohatě stačí zaměřit se na levně ohodnocené akcie kvalitních společností z USA a Evropy.

 

Investování do akcií nikdy nebylo jednodušší. Broker RoboMarkets umožňuje bezplatné obchodování více než 1000 akcií, bezplatné vklady a také bezplatné výběry peněz dvakrát měsíčně.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.3.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB