Finlord Sněmovna financí

Nejvýkonnější akcie z indexu S&P 500 za 5 let a 20 let

15.1.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nejvýkonnější akcie

Podívejte se na nejvýkonnější akcie z indexu S&P 500 za 5 let a 20 let. Šest akcií z indexu vyletělo za 20 let přes 10 000 %.

 

Mezi 3 nejvýkonnější akcie S&P 500 za 20 let patří Apple, Monster Beverage a NVIDIA. Nejvýkonnější akcie se prolínaly napříč sektory, ovšem vzestupný trend zaznamenaly informační technologie, zdravotnictví a spotřební zboží.

 

Tato analýza je připravena ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

 

Společnost Apple zaznamenala v posledních letech pozoruhodnou výkonnost, avšak pokud se ohlédneme 20 let zpět, tak tato výkonnost je ještě markantnější. Od roku 2003 zaznamenala společnost Apple zhodnocení o 59 918 %. Druhé nejvyšší zhodnocení za posledních 20 let zaznamenala společnost Monster Beverage, a to 59 299 %. Na třetím místě se umístila společnost NVIDIA se zhodnocením o 28 712 %. Slušné zhodnocení o 18 221 % zaznamenala také společnost Intuitive Surgical, která vstoupila na burzu v roce 2000 a zaměřuje se na robotiku, jenž se používá v ordinacích. Známá společnost Netflix se umístila na 6. místě, když za 20 let zhodnotila o 13 442 %.

 

Nejvýkonnější akcie z indexu S&P 500 Eva Mahdalová Finlord

 

Magická sedmička: nejvýkonnější akcie z indexu S&P 500 za posledních 5 let a jejich ohodnocení

 

Magická sedmička tvoří více než čtvrtinu indexu S&P 500 a více než polovinu indexu Nasdaq 100. Společným tématem těchto společností je jejich schopnost shromažďovat obrovské množství zákaznických dat, vytvářet špičkový hardware a software a také využívat sílu AI.
Za posledních pět let zaznamenala nejvyšší zhodnocení společnost Tesla 829 %, NVIDIA 783 %, Apple 250 %, Microsoft 224 %, Alphabet 141 %, Meta 118 % a Amazon 63 %.
Na závěr se podívejme na ohodnocení akcií magické sedmičky. Akcie magické sedmičky (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, NVIDIA, Meta a Tesla) mají forward P/E na úrovni 33násobku oproti 21násobku zbývajících 493 společností zahrnutých v indexu S&P 500.

 

nejvýkonnější akcie Eva Mahdalová Finlord

 

Následující graf ukazuje PEG poměr (Price to Earnings to Growth Ratio) pro magickou sedmičku. PEG označuje poměr podílu tržní ceny akcie k zisku na akcii a růstu zisku. Jak ukazuje obrázek níže, tak nejlevnější akcie je NVIDIA s PEG 0,7. Naopak Apple je nejdražší s PEG 3,3.

 

PEG poměr Eva Mahdalová Finlord

 

Do celého indexu S&P 500 lze u XTB zdarma investovat kupříkladu nákupem ETF s tickerem SXR8.DE. U XTB lze nakupovat i frakce ETF, takže investice jsou přístupné už od malých částek. Pro automatizaci investic lze využít investiční plány, viz rozbor ZDE.

 

jak investovat do S&P 500 u XTB

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.1.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER