Finlord Sněmovna financí

Cena stříbra vyskočila nejvýše od května. Deficit přetrvává.

1.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Vývoj ceny stříbra

Cena stříbra se v listopadu zvýšila o téměř 12 % na 25,6 USD za unci. Důvodem je pokračující nárůst poptávky ze strany průmyslu a prohlubování deficitu. Hranice 26 USD/oz je velmi významná. Po jejím překonání by růst ceny mohl akcelerovat. Investiční poptávka byla letos slabá. Také klenotnický průmysl odebral relativně malý objem.

 

Tato analýza je připravena ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční akcie a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Deficit stříbra přetrvává

 

Průmyslová poptávka po stříbře by měla stoupnout o 8 % na 632 milionů trojských uncí. Podíl ze strany producentů fotovoltaických panelů by měl stoupnout na 30 % díky jejich rekordní výrobě.

 

Cena stříbra a průmyslová poptávka

 

Celková poptávka by se ale měla letos snížit o 10 % na 1143 milionů trojských uncí. Investiční poptávka propadla o 70 milionů a poptávka klenotníků o 50 milionů. Zmíněná investiční poptávka se zvedla o 49 milionů.

 

Nicméně nabídka také klesá a letos by se měla nacházet na úrovni 1002 milionů trojských uncí. Důvodem je propad důlní produkce. Naopak recyklace mírně stoupne.

 

Trh je v posledních třech letech v hlubokém deficitu.

 

deficit stříbra

 

Těžební náklady stouply až o 57 % na průměrných 17 USD za unci. Tento nárůst byl způsobený nejenom růstem provozních nákladů a CAPEX, ale také nižší cenou vedlejších produktů, kterých prodejem si doly pokrývají část nákladů.

 

produkční náklady stříbra

 

Poptávka po slitcích a mincích se snížila zejména v Indii a Německu. V Indii prudce poklesla i poptávka klenotníků.

 

investice do stříbra

 

U XTB lze obchodovat přímo CFDs na stříbro:

 

investice do stříbra XTB

 

Nebo ETF na stříbro:

 

ETF na stříbro

 

Anebo lze investovat do producentů stříbra. Kupříkladu First Majestic Silver Corp. či MAG Silver.

 

akcie producentů stříbra

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE. Broker má širokou nabídku akciových/ETF instrumentů. Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

1.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB