Finlord Sněmovna financí

Produkce i zásoby plynu jsou vysoké. Bude cena nadále klesat?

20.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Cena zemního plynu klesá

Objem produkce plynu v USA trhá letos rekordy. Aktuálně je o 5 % vyšší oproti roku 2022 a o 10 % vyšší oproti listopadu 2021. Také sledujeme velmi vysoké zásoby plynu v Evropě. Pokud bude zima průměrná, tak na konci zimy po topné sezóně by zásoby měly být nejvyšší za posledních 5 let. Toto jsou rozhodně příjemné zprávy pro spotřebitele. Poptávka po plynu rychle roste. Navzdory klesající ceně se tak producentům této komodity docela daří.

 

O energetice bude i část Online investiční konference, která se koná 25.11. od 13 hod. (energetický sektor bude od 17 do 18 hod.). Konferenci můžete zdarma sledovat po přihlášení ZDE.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Klesající cena plynu, vysoká produkce a zásoby

 

Zemní plyn lze snadno obchodovat u XTB v aplikaci xStation. Do konce října cena plynu v USA rostla. Ale následně nastal výrazný pokles na současných 2,9 USD za MMBTU. To je cena, která americkou ekonomiku nijak neomezuje. Pro zajímavost i v roce 1999 byla také cena plynu kolem 3 USD za MMBTU. Rekord byl v roce 2005 na úrovni 15,75 USD/MMBTU.

 

cena plynu XTB

 

V EU se cena plynu pohybuje na úrovni 46 EUR za MWh. Pro srovnání v listopadu 2018 byla cena 26 EUR. Cena je tedy stále zvýšená, ale rozhodně se nejedná o devastační úroveň, kterou jsme mohli sledovat v minulém roce. V srpnu 2022 při největší panice se cena plynu na burze pohybovala i nad 300 EUR za MWh.

 

cena plynu EU

 

Jedním z hlavních důvodů stabilizace cen je rychlé navyšování produkce. Tento obrázek ukazuje těžbu v USA.

 

produkce plynu USA

 

Zásoby plynu na začátku topné sezóny v EU byly rekordně vysoké:

 

zásoby plynu EU

 

Nízká cena plynu umožňuje investorům, aby se levně zajistili pro případ dalšího prudkého růstu cen. Na burzách se obchodují akcie těžebních společnosti. Mezi ně patří nejenom velké integrované energetické společnosti, jako jsou kupříkladu British Petroleum a Exxon Mobil, ale i firmy zaměřené přímo na zpracování a těžbu plynu. Mezi ně patří Antero Resources, EQT či Cheniere Energy. Investoři si tak mohou vybrat diverzifikovaný přístup či více specializovanou investici. Všem zmíněným společnostem se v posledních třech letech daří.

 

U Cheniere Energy (ticker: LNG) by už brzy mohl být pokořen nový historický rekord:

 

akcie Cheniere

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

20.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB