Finlord Sněmovna financí

Největší společnosti vyrábějící polovodiče podle tržeb

23.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do polovodičů

U polovodičů je zřejmá koncentrace průmyslu. 10 společností vyrábějící polovodiče na objednávku tvoří 98 % tržeb celého odvětví a 90 % trhu ovládají společnosti z asijských zemích.

 

Polovodiče se nachází takřka ve všem, co denně používáme. Najdeme je v mobilech, autech, letadlech a v neposlední řadě také v ledničkách.

 

Polovodičové čipy jsou pro dnešní moderní způsob života klíčové a největší výrobci polovodičů na objednávku vydělávají miliardy dolarů díky markantní poptávce.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 
Polovodičovým společnostem se bude věnovat i Online investiční konference, která se koná 25.11. od 13 hod.. Zdarma ji můžete sledovat po přihlášení ZDE.

 

 

Následující graf ukazuje největší výrobce polovodičů na objednávku a jejich procentuální podíl na globálních tržbách v 1. čtvrtletí 2023.

 
Jednoznačně největší tržby vygenerovala TSMC a to 16,7 miliard USD a v rámci sektoru měla podíl na globálních tržbách 60 %.

 
Společnost TSMC byla založená v roce 1987 a funguje jako výrobce polovodičů na objednávku. Jedná se o vůbec největší tchajwanskou společnost. Mezi klienty TSMC patří kupříkladu Apple, NVIDIA a AMD.

 

Polovodiče

 

Výrazně za TSMC je Samsung s tržbami 3,4 miliardy USD a v rámci sektoru měla podíl na globálních tržbách 12,4 %. Samsung je největší společnost v Jižní Koreji.

 
První pětici uzavírají GlobalFoundries z USA, UMC z Tchaj-wanu a SMIC z Číny, přičemž každá z nich měla v 1. čtvrtletí 2023 přibližně 6 % podíl na tržbách v tomto odvětví.

 
U polovodičů je patrná koncentrace průmyslu. 10 výrobců polovodičů na objednávku tvoří 98 % tržeb celého odvětví. Navíc 90 % trhu ovládají společnosti z asijských zemích, a to Tchaj-wanu, Jižní Koreji a Číny.

 
A na závěr se podívejme na vývoj akcií a ohodnocení společností vyrábějící polovodiče.

 
Následující graf ukazuje letošní výkonnost akcií prvních 5 společností vyrábějící polovodiče z žebříčku. TSMC (oranžová křivka) a UMC (růžová křivka) cca + 16 %, Samsung (fialová křivka) + 31,2 %, SMIC (zelená křivka) + 25,3 % a GlobalFoundries (modrá křivka) + 7,4 %.

 

 

polovodiče Eva Mahdalová Finlord

 

 

Obrázek níže ilustruje ohodnocení podle P/E prvních 5 společností vyrábějící polovodiče z uvedeného žebříčku. Nejnižší P/E má společnost UMC na úrovni 9násobku. Naopak nejvyšší ohodnocení má čínská společnost SMIC. Samsung má ohodnocení na 15násobku, TSMC na 16,7násobku a GlobalFoundries na 22,5násobku.

 

 

akcie polovodiče

 

Akcie zmíněných společností lze kromě SMIC obchodovat u XTB bez poplatku do objemu 100 000 EUR měsíčně.

 

investice do akcií polovodičů

 

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

23.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER