Finlord Sněmovna financí

Jak nakoupit technologické akcie u LYNX Broker

16.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Technologické akcie

Technologické akcie generují investorům v posledních letech vysoké výnosy. Investice do ETF na Nasdaq se od května 2010 zhodnotila o více než 800 %. Ve stejném období se investice do širokého indexu S&P 500 zhodnotila o více než 400 %. Do technologických akcií lze investovat mnohými způsoby.

 

Investoři mohou snadno obchodovat akcie, opce, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Technologické akcie: jednoduchý nákup pomocí ETF

 

Nejsnadnější je investice pomocí ETF (burzovně obchodovaný fond). K dispozici je aktuálně 115 UCITS fondů na technologické akcie, přičemž nákladovost začíná už na 0,07 % p.a.. U zaběhlých fondů s delší historii je nákladovost od 0,14 % p.a..

 

Fondem s aktuálně nejnižším TER je Amundi US Tech 100 Equal Weight UCITS ETF DR USD D, který ale vznikl teprve v listopadu 2022, takže nemá dlouhou historii. Měnová třída je v EUR.

 

Výrazně delší historii od ledna 2010 už má fond Invesco US Technology Sector UCITS ETF, jehož nákladovost je na úrovni 0,14 % p.a.. Měnové třídy má USD, EUR a GBP. Nicméně je nutné upozornit, že replikace indexu je pomocí swapu. Využití swapu obecně není problém, ale nejkonzervativnější investoři se takovýmto ETF vyhýbají.

 

Kdo hledá plnou replikaci (ve fondu jsou držené přímo akcie), tak s TER na úrovni 0,15 % p.a. je k dispozici iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc). Měnové třídy jsou USD, EUR a GBP.

 

Technologické akcie a nákup jednotlivých titulů

 

Samozřejmě, investoři si mohou nakupovat konkrétní tituly dle svých preferencí. U velkých a známých společností je k dispozici možnost nakoupit u LYNX v několika měnách na různých burzách. Do vyhledávacího okna na portálu LYNX+ stačí zadat název a vyskočí seznam:

 

MIcrosoft LYNX Broker
Kupříkladu akcie Microsoft lze nakoupit v USD na amerických burzách. Ale tyto akcie lze nakupit i v EUR, CAD či MXN. Možnost jiných měn typicky využívají investoři s účtem v EUR. Nemusí si měnit prostředky na dolary.

 

Lynx Broker umožňuje obchodovat i pákové ETP od Leverage Shares na konkrétní akciové tituly. TER těchto pákových produktů je 0,75 % p.a. a mají inherentní sazbu marginového úvěru ve výši benchmark + 1,5 %. U zmíněného Microsoftu jsou na LYNX+ k dispozici varianty 2x, 3x,-3x. Samozřejmě pákové produkty mají velmi vysoké výkyvy cen nahoru i dolů. Nezkušení investoři by se jim měli vyhnout.

 

Kupříkladu u 3x varianty na akcie Microsoft nastalo za poslední rok zhodnocení o 160 %, Nasdaq vygeneroval zisk 26 %. Akcie Microsoftu bez páky si připsaly zhodnocení 53 %.

 

MIcrosoft pákový produkt LYNX Broker

 

Technologické akcie a nákup derivátů

 

LYNX umožňuje i obchodování derivátů – akciových opcí, futures na index, opcí na indexové futures, či opcí na index. Likvidita je u nich velmi vysoká a oproti akciím či ETF mají výhodu v delších obchodních hodinách. Stejně jakou u pákových ETP na konkrétní akcie i zde platí, že nezkušení investoři by se derivátům měli raději vyhnout.

 

Následující obrázek ukazuje futures na Micro E-Mini Nasdaq 100 Index. Nejaktivnější je momentálně prosincový kontrakt. Nominální velikost pozice je 2 * 15 889 USD = 31 778 USD (717 000 Kč), takže obchodování i těchto malých futures kontraktů rozhodně není vhodné pro drobné investory s velikosti účtu několik desítek tisíc korun. A to i když je požadovaná marže pouze 50 000 Kč (páka je tím pádem 14:1).

 

Nasdaq futures LYNX Broker
Pomocí opcí na futures a opcí na index pak lze vytvořit libovolnou kombinaci očekávaného výnosu k riziku. Základní mechanismy fungování opcí jsou vysvětlené ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER