Finlord Sněmovna financí

Investiční tip: pád cen ropy a sázka na Buffettovu akci

9.11.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do ropy a ropných společností

Ceny ropy v uplynulých dnech poklesly na 80 USD za barel v případě ropy Brent a 76 USD za barel u ropy WTI. Ještě koncem září se Brent obchodovala na 95 dolarech. Letošní minimum je 72 dolarů. Výprodej z uplynulých dní je způsoben obavami ohledně slabé poptávky v USA i Číně. Na druhé straně kartel OPEC plánuje nadále omezovat těžbu ropy. S poklesem cen ropy nastalo pochopitelně i snížení cen akcií společností z ropného sektoru. Globální poptávka po ropě ale poroste i v příštím roce, takže zlevnění otevírá příležitost k nákupům.

 

Investoři mohou snadno obchodovat opce, akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Spotřeba v USA už neroste, v Číně je rekordně vysoká

 

Poptávka po benzínu v USA se v posledních letech drží na 9 milionech barelů ropy denně a už se nečeká nárůst. Spotřeba na hlavu by měla poklesnout na dvacetileté minimum.

 

USA spotřeba benzínu

 

Pokles spotřeby ropy ve vyspělých zemích nahrazuje rozvíjející se svět. Mezinárodní energetická agentura očekává, že v nejbližších letech dosáhne globální spotřeba ropy nové rekordy. Tahounem je Čína s dalšími rozvíjejícími se zeměmi.

 

poptávka fosilní paliva

 

OPEC+ omezuje těžbu

 

Uskupení OPEC+ se snaží podpořit cenu. Dlouhodobě uvádí, že ideální cena je alespoň 100 USD za barel. Nejvíce zredukovala produkci Saudská Arábie. Od ledna její export propadl o 3 miliony barelů ropy denně. Omezení bude v platnosti minimálně do konce letošního roku a pravděpodobně o několik měsíců déle.

 

Saudská Arábie produkce a export ropy

 

Naopak Spojené státy, které těží rekordních 13,2 mbd a jsou aktuálně největším producentem na světě, svůj export v posledních letech navyšují.

 

USA export ropy

 

Zajímavou informací je také to, že marginální náklady těžby se v USA posunuly nahoru na 62 USD za barel (cena WTI je aktuálně 76 USD za barel). Už při poklesu ceny pod 70 USD by americké těžební společnosti byly velmi opatrné a raději by pozdržely investice a vyplatily by dividendy akcionářům.

 

USA produkce ropy cena

 

Jak investovat do ropy a ropných společností

 

Investoři mají k dispozic řadu nástrojů, jak do ropného sektoru investovat. Mohou nakoupit ETF na ropné společnosti, kupříkladu:

 

Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF 1C (nákladovost TER 0,25 % p.a.) s měnovými třídami EUR a USD
SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF (nákladovost TER 0,18 %) s měnovou třídou EUR
SPDR S&P US Energy Select Sector UCITS ETF (nákladovost TER 0,15 %) s měnovými třídami EUR a USD
iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF (nákladovost TER 0,15 %) s měnovými třídami EUR, USD a GBP

 

K dispozici jsou i komoditní ETF:

 

WisdomTree Brent Crude Oil (nákladovost TER 0,49 %) s měnovými třídami USD, EUR a GBP
WisdomTree WTI Crude Oil (nákladovost TER 0,49 %) s měnovými třídami EUR, USD, JPY

 

Pomocí futures a futures opcí lze obchodovat ropné kontrakty. Investoři si tady musí dát pozor na větší nominály.

 

Samozřejmě lze nakoupit také akcie jednotlivých společností a k dispozici jsou i opce. Příklad opčních obchodů si ukážeme na Occidental Petroleum.

 

Buffett stále dokupuje akcie Occidental Petroleum

 

Některým ropným společnostem věří i Warren Buffett. Za poslední dva roky už nakoupil 228 milionů kusů běžných akcií Occidental Petroleum (ticker: OXY). Průměrná nákupní cena je mírně nad 50 USD. Aktuálně se akcie obchodují na úrovni 61 USD. Naposledy přikupoval na konci října za cenu 62,68 až 63,05 USD. Ve společnosti už má podíl více než 26 %, přičemž od SEC má povolení navýšit podíl až na 50 %. K tomu drží ještě preferenční akcie OXY v pořizovací hodnotě 10 miliard dolarů, s dividendou 8 % ročně a velmi zajímavou opcí na nákup 83,8 milionu akcií za cenu 59,624 USD. Opce expiruje do jednoho roku od začátku splácení preferenčních akcií ze strany Occidental Petroleum. To začalo letos.

 

Pro Occidental Petroleum jsou investice Buffetta velmi silnou podporou.

 

Link pro jednoduchý nákup/prodej akcií společnosti Occidental Petroleum v aplikaci LYNX+ je ZDE.

 

Pro investory jsme vytvořili i opční pozice. Základní scénář je, že cena ropy začne opět stoupat v důsledku omezování těžby kartelem OPEC. Pokles cen ropy je možný v případě dalšího ochabnutí poptávky po této komoditě.

 

Znaménko + znamená nákup, znaménko – je prodej. Všechny ceny jsou k 9.11.2023. Opce mají splatnost 19. ledna (pokud opce expirují, tak je nelze dál obchodovat).

 

Occidental Petroleum opce

 

Jednotlivé pozice lze nastavit následovně:

 

Turbo růst ZDE:
Occidental Petroleum růst opce

 

Růst ZDE:
Occidental Petroleum růst opce

 

Stagnace ZDE:
Lockheed Martin opce stagnace
Pokles ZDE:
Occidental Petroleum pokles opce

 

Turbo pokles ZDE:
Occidental Petroleum turbo pokles opce

 

 

Opčních kombinací je mnoho a investoři si mohou snadno nastavit takovou pozici, jaká jim zapadá do jejich strategie. Platforma LYNX+ nabízí intuitivní prostředí pro vytvoření kombinací různých pozicí.

 

Investoři mohou snadno obchodovat opce, akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

9.11.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER