Finlord Sněmovna financí

Investiční tip: státní dluhopisy US a VB už nabízí výnosnost 5 % p.a.

4.10.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Dluhopisy výnosnost

Státní dluhopisy zaznamenaly v uplynulých dvou letech obrovský propad cen a požadované výnosnosti vyskočily nahoru. Díky tomu si investoři mohou zafixovat na 30 let výnosnost 5 % p.a., což je nad dlouhodobou inflací. Státní dluhopisy jsou přitom velmi konzervativní investice. Jaké jsou nejsnadnější možnosti nákupu dluhopisů?

 

Investoři mohou snadno obchodovat akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

V textu jsou pro usnadnění orientace investorů uvedené přímo odkazy do platformy LYNX+, viz představení služby Investiční tipy ZDE.

 

Dlouhodobé státní dluhopisy USA, VB a Itálie nabízí výnosnost 5 % p.a.

 

20leté, 30 leté americké, 30leté britské a 10leté italské dluhopisy už nabízí výnosnost přes 5 % ročně, což je nejvýše za posledních 11 až 16 let, viz následující obrázek.

 

Státní dluhopisy výnosnost

 

Jelikož už klesá inflace, tak se reálné výnosnosti rychle posouvají do kladných hodnot, viz následující obrázek desetiletých amerických dluhopisů. Koncem sedmdesátých a počátkem osmdesátých let byly ještě výnosnosti výrazně vyšší, nicméně už teď se nominální výnosnosti amerických dluhopisů pohybují téměř na dlouhodobém průměru. Přitom inflační tlaky rychle klesají.

 

US státní dluhopisy výnosnost

 

Požadované výnosnosti jsou vysoké napříč celým dluhopisovým trhem:

 

dluhopisy ve světě výnosnost

 

Dopad dalšího zvýšení/snížení úrokových sazeb o 1 % bod je na následujícím obrázku. Zajímavé je, že u krátkodobých dluhopisů by už další zvýšení sazeb nezpůsobilo pokles cen. Naopak pokles sazeb by vyvolal výrazný nárůst cen dluhopisů. To otvírá investorům možnost vygenerovat atraktivní zhodnocení při nízkém riziku poklesu cen.

 

dluhopisy citlivost na změnu úrokových sazeb

 

Podobná reakce by nastala i u korporátních dluhopisů, a to především těch s nízkým ratingem. Důvod je ten, že už současné požadované výnosnosti nabízí značný výnos, který může překonávat negativní durační efekt. Silný durační efekt je stále u dlouhodobých státních dluhopisů.

 

Státní dluhopisy a možnosti nákupu

 

Pro investory je k dispozici celá řada instrumentů:

 

ETF na krátkodobé US státní dluhopisy (nákladovost TER 0,07 % p.a.):
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc)

Varianta v USD a EUR

 

Střednědobé (nákladovost TER 0,07 % p.a.):
iShares USD Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF (Acc)

Varianta v USD

 

Dlouhodobé (nákladovost TER 0,07 % p.a.):
iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Acc)

Varianta v USD a EUR

 

Korporátní (nákladovost TER 0,18 % p.a.):
UBS ETF (LU) Bloomberg US Liquid Corporates 1-5 Year UCITS ETF (USD) A-acc

Varianta v USD

 

Evropské dluhopisy:
Krátkodobé (TER 0,05 %):
Amundi Prime Euro Government Bonds 0-1Y UCITS ETF DR (C)

Varianta v EUR

 

Dlouhodobé (TER 0,07 %):
Lyxor Euro Government Bond 25+Y (DR) UCITS ETF – Acc
Varianta v EUR

 

Evropské korporátní dluhopisy (TER 0,12 %):
Amundi Index Euro Corporate SRI 0-3 Y UCITS ETF DR (C)
Varianta v EUR

 

Investoři také mohou obchodovat futures a opce na futures na americké či evropské dluhopisy. Nicméně je nutné myslet na to, že mají vysoký nominál na úrovni 100 000 USD či 200 000 USD. U malých účtů by finanční páka byla nadměrná.

 

Přístupnější jsou opce na americká ETF, pomocí kterých lze vytvořit různé pozice na růst cen dluhopisů, stagnaci nebo případně i další pokles.

 

Opčních kombinací je mnoho a investoři si mohou snadno nastavit takovou pozici, jaká jim zapadá do jejich strategie. Platforma LYNX+ nabízí intuitivní prostředí pro vytvoření kombinací různých pozicí.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

4.10.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Franta napsal:

    Statní dluhopisy USA? Vždyť co chvíla hlasují o zvednutí dluhové brzdy. Těsně vždycky odcrátí bankrot. Ale nepůjde to donekonečna. Jsou v dluhové spirále. Už teď 25% všech přijmů USA padne jen na úroky dluhu. Až toto číslo vzroste na 100% bude definitní konec.

    admin napsal:

    Dobrý den, dluh USA rychle roste a už je 33 bilionů dolarů. Ale i tak je pravděpodobnost bankrotu prakticky nulová a nemá smysl zatěžovat se v plánech tímto scénářem. US dluhopisy drží globálně mnoho institucí a fyzických osob, i když o tom možná neví. Zároveň US dluhopisy mají vliv na mezibankovní sazby nejenom v USA, ale globálně. Pokud by přišel bankrot a odepsání pouze 10 % nominálu US bondů (teď 3,3 bilionu USD), tak by nastal globální finanční kolaps a ta 10 % ztráta na amerických dluhopisech by prakticky byl ten nejmenší problém. To všichni dobře vědí, takže bankrot USa nedopustí nejenom americká vláda a a tamní finanční instituce, ale ani vlády a instituce v jiných zemích. Klidně může dluh USA stoupnut na 50 bilionů (a on tam do 7 let také stoupne), nebo na 100 bilionů USD v horizontu 30+ let, i tak bude pravděpodobnost bankrotu USA mizivá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER