Finlord Sněmovna financí

AI a nový technologický cyklus

3.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
technologický rozmach a AI

Technologický vývoj je velmi rychlý. Nové produkty a služby přichází, některé zaniknou a některé totálně změní svět. Od umělé inteligence (AI) se očekává právě zásadní změna světa. Firmám podnikajícím v oboru by mohly raketově stoupnout tržby a zisky. Obrovský optimismus jsme už mohli letos vidět na akciích Nvidia, které přinesly za prvních šest měsíců investorům zhodnocení o téměř 200 %. Jak vypadá stav technologického světa?

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete zdarma a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Umělá inteligence a nový technologický trend

 

Následující obrázek společnosti Coatue ukazuje různé technologické inovace, jejich nástup a úspěšné společnosti. Před padesáti lety byly průlomové velké sálové počítače, které umožnily začátek digitalizace a postupného nahrazování lidské práce počítači. V 80. letech se začaly prosazovat osobní počítače. V období 2015 až 2020 byl obrovský nástup cloudových služeb. Teď se zdá, že AI zaznamená nepředstavitelný rozmach.

 

AI a technologický cyklus

 

Velké cykly mají svůj moment, kdy se „rozjedou“ naplno. A ani samotní lidé a firmy v oboru si často vůbec neumí představit, kam až může pokrok zajít. Před uvedením AWS od Amazonu byla velikost trhu cloudových služeb kolem 6 miliard dolarů. To se psal rok 2005. V roce 2006 přišlo AWS a za 17 let se velikost trhu zvedla na 1,3 bilionu dolarů. Pro Amazon je AWS klíčovým centrem zisku. Stejně pozoruhodný byl i nástup chytrých telefonů a celého ekosystému aplikací, který je s nimi spojen.

 

AWS technologický cyklus

 

Do technologických akcií či akcií přímo z oboru AI lze snadno investovat

 

U XTB je celá řada technologických ETF. K dispozic je kupříkladu iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF, který má nákladovost 0,15 % p.a. Cena jednoho kusu je už 22,25 USD, takže nakoupit akcie fondy si mohou i drobní investoři.

 

technologické akcie XTB

 

Investoři mají v Evropě na výběr ETF Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS, WisdomTree Artificial Intelligence UCITS a L&G Artificial Intelligence UCITS. V následující tabulce je srovnání výkonnosti v posledních letech. Rozdíly jsou obrovské. TER při výběru ani nehraje takovou úlohu, což je pro sektorové ETF typické. Spíše je důležitější složení jednotlivých portfolií. Všechny tři ETF používají metodu plné replikace benchmarku a jejich měnou je USD.

 

ETF umělá inteligence akcie

 

Pochopitelně musí investoři myslet i na rizika. Ohodnocení technologických akcií je nadprůměrné a hrozí korekce cen i o více než 10 % Takováto korekce by ale byla zdravá a snížila by spekulativní aktivitu.

 

Jak jsme uvedli, širokou nabídku ETF, které lze nakupovat bez obchodní komise do objemu 100 000 EUR měsíčně, má k dispozici XTB. Brokerovi jsme se věnovali v rozborech ZDE a ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

3.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB