Finlord Sněmovna financí

Kapitálové výdaje na těžbu kovů v roce 2023 vzrostou

16.5.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Kapitálové výdaje na těžbu Eva Mahdalová Finlord

Kapitálové výdaje na těžbu kovů vzrostou v roce 2023 o 12 %. Nejvyšší kapitálové výdaje na těžbu kovů bude mít letos společnost Rio Tinto.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční akcie a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Po nárůstu o 19 % v roce 2021 se původně očekávalo, že kapitálové výdaje na těžbu kovů 20 předních těžařů vzrostou v roce 2022 o více než 20 %. Nicméně kvůli nečekaným faktorům, jako jsou zpoždění v dodavatelském a odběratelském řetězci, byl nárůst kapitálových výdajů na těžbu kovů nižší a to 12,8 %. V roce 2023 se mezi předními 20 sledovanými společnostmi očekává podobný nárůst kapitálových výdajů na těžbu a to o 11,6 % na 71,6 miliard USD, přičemž těžaři nadále upřednostňují investice do rozvoje těžby vzácných kovů a úsilí o dekarbonizaci.

 

Kapitálové výdaje na těžbu kovů

 

Očekává se, že nejvyšší kapitálové výdaje na těžbu kovů v roce 2023 bude mít společnost Rio Tinto a to 8 miliard USD. Jedná se o 17,6 % nárůst kapitálových výdajů oproti roku 2022 (6,8 miliard USD). Společnost v letech 2024 a 2025 plánuje další nárůst kapitálových výdajů na těžbu v rozmezí 9 – 10 miliardami USD.

 

Kapitálové výdaje BHP v roce 2022 činily 6,1 miliard USD a očekává se, že v roce 2023 vzrostou na 7,6 miliard USD. V roce 2024 pak společnosti vzrostou kapitálové výdaje na 9 miliard USD. Přibližně 860 milionů USD z kapitálových výdajů v roce 2023 je směrováno do projektu Jansen Potash, kde má být zahájena produkce na konci roku 2026. Společnost očekává, že kapitálové výdaje na dekarbonizaci budou do roku 2030 přibližně 4 miliardy USD.

 

Pokud jde o známého kanadského těžaře zlata Barrick Gold, tak u něj se předpokládají relativně stabilní kapitálové výdaje ve výši 2,2 až 2,6 miliardy USD, přičemž v roce 2022 činily kapitálové výdaje 2,4 miliard USD.
Investicím do komodit a akciím těžařů se budeme věnovat v rámci analytického fóra od XTB, které se bude konat 17.5. a 18.5., viz program ZDE. Fórum je možné sledovat zdarma online.

 

 

analytické fórum xtb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.5.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?