Finlord Sněmovna financí

Recenze roboadvisory Portu.cz – zkušenosti po 3 letech

7.10.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
roboadvisory Portu po třech letech

Roboadvisory Portu.cz funguje více než tři roky. Po celou dobu platformu bedlivě sledujeme a pro investory jsme připravili podrobné rozbory funkcí a možných nastavení. V posledním roce nastala velmi rychlá expanze. Službu už v současnosti využívá přibližně 80 000 uživatelů. Před rokem k 13. 6. 2020 měla platforma 13 305 uživatelů. Objem kapitálu pod správou je už téměř 5 miliard Kč. Obrovská popularita této investiční služby není pro nás překvapením. Výborné je, že Portu.cz stále přichází s novinkami, které jsou pro investory velmi prospěšné. Podívejme se na stěžejní vývoj, který v uplynulém roce nastal.

 

Noví investoři mají u Portu tři měsíce bez poplatku za správu, pokud se na platformu registrují přes tento odkaz.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Roboadvisory Portu.cz je jednoznačným tržním lídrem

 

K 4. 3. 2019 měla platforma 3 268 uživatelů.
K 4. 3. 2020 měla 10 360 uživatelů.
K 3. 6. 2020 měla 13 305 uživatelů.
A k 4. 10. 2021 měla téměř 80 000 uživatelů.

 

Obrovský nárůst počtu klientů v posledních 15 měsících není náhodný. Na platformu se hlásí investoři nejenom napřímo, ale také přes několik spolupracujících finančních institucí, které oceňují vysoce kvalitní nastavení služby. Koncem příštího roku by platforma mohla mít i více než 200 000 uživatelů.

 

Portu.cz je jednoznačným lídrem českých roboadvisory platforem. Základní myšlenka pořád zůstává stejná. Investoři mají od počátku k dispozici 10 standardizovaných portfolií z ETF (burzovně obchodované investiční fondy), které jim systém automaticky nabídne po vyhodnocení odpovědí v investičním dotazníku.

 

ETF jsou jednoduchý instrument, který investorům umožňuje podílet se na globálním rozvoji. Podívejme se kupříkladu na automobilku Volkswagen, do které patří Škoda Auto. Akcie VW jsou emitované na burze. Automobilka vyrábí a prodává auta a k tomu má doplňkové služby, jako je kupříkladu financování nákupu vozidel. Cílem VW je pochopitelně generovat při své činnosti zisk. Zisk pak připadne akcionářům či už ve formě dividendy nebo přes reinvestici do firmy s cílem zvýšit cenu akcií. Příslušné ETF drží v portfoliu akcie VW a řady dalších firem nakoupené, tudíž část zisku se přesune i do tohoto fondu. Investoři, kteří mají podíl na daném ETF, pak logicky mají podíl na zisku VW. Přínos Portu.cz je v tom, že pro investory jsou automaticky vybrána vhodná ETF, zároveň je portfolio sledované a k tomu je zajištěné do českých korun. Investor nemusí dělat nic, jenom se strategicky zamyslet nad tím, jak dlouho chce své investiční portfolio vytvářet a co od tvorby kapitálového majetku očekává.

 

Cena za základní službu je 1 % p.a. z objemu investice. Žádné jiné poplatky se v tomto základním nastavení neplatí. V ceně je zahrnuté všechno od řízení portfolia až po výpisy. K tomuto základu postupně přibývají doplňkové nastavení a služby.

 

My máme Portfolio 10 a vývoj od založení účtu je následující:

 

Portu recenze

 

Dětský účet a sleva pro dlouhodobé investory

 

Pro investory, kteří myslí dlouhodobě, má Portu.cz hned dvě možnosti, jak si ještě více snížit základní poplatek. U dětského účtu je poplatek 0,25 % ročně. Po dosažení plnoletosti dítěte se účet automaticky přepne do standardního „dospělého“ módu, tzn. začne být účtován poplatek dle Sazebníku Portu (aktuálně 1 % ročně).

 

Další možností, jak si snížit základní poplatek u portfolií, je volba fixního období investice. To je časový horizont, po který neplánuje zákazník svou investici vybrat. Ke každému období se váže sleva na poplatku, kterou čerpá, pokud investor peníze nevybere před uplynutím stanoveného horizontu. Slevy jsou aktuálně nastaveny takto:

 

Portu poplatky slevy

 

Dlouhodobí investoři s horizontem 15 a více let (to jsou všichni investoři, kteří si odkládají na důchod a mají méně než 50 let) se tak snadno dostanou na správcovský poplatek 0,6 %.

 

Uvedenou slevu lze aplikovat i v plánech vlastních strategií, ve kterých si mohou investoři sami navolit buď tematické investice nebo individuálně sestavené portfolio. U plánu vlastní strategie „Premium“ se tak může investor dostat z poplatku 1,89 % na atraktivních 1,13 % p.a..

 

Portu Gallery, OpPORTUnity a celkové propojení ekosystému služeb

 

Wood & Company, které za Portu.cz stojí, dobře ví, že investoři poptávají i takové investice, které nejsou korelovány s tradičními akciovými a dluhopisovými trhy. Proto vznikly služby Portu Gallery a opPORTUnity. Na Portu Gallery lze snadno nakupovat podíly na sběratelských předmětech různého charakteru – auta, alkohol, známky, malby, hodinky či drahokamy. Některé předměty si mohli investoři či zájemci prohlédnout 11. až 18. srpna v prostorách Jiri Svestka Gallery.

 

Cílem opPORTUnity je pak přinést investorům specifické nabídky finančního charakteru. Celkem nezapomenutelný byl úpis akcií společnosti Pilulka, který jsme čtenářům přiblížili v tomto rozhovoru. Zájem investorů několikanásobně překonal nabídku akcií. Od úpisu akcií nastalo zhodnocení o 184 %, což řadě zákazníků Portu.cz rozhodně vykouzlilo úsměv na tváři. A nejenom jim, ale i šéfovi Burzy cenných papírů Praha Petru Koblicovi, který emisi těchto akcií vychvaluje všude, kde se objeví.

Portu akcie Pilulka

 

Portu.cz, Portu Gallery a OpPORTUnity jsou samostatné služby se svým specifickým zaměřením. Pro usnadnění zasílání peněz byla v uplynulých měsících zavedena velmi šikovná funkce peněženky. Tady je její popis: „Peněženka umožňuje připravit si v Portu peníze na budoucí investice. Je sdílená pro platformy Portu, Portu Gallery a OpPORTUnity. Peněženka může mít korunové a eurové zůstatky. Vkládat do ní můžete koruny a eura zasláním peněz na patřičný korunový nebo eurový účet Portu a uvedením variabilního symbolu peněženky. Variabilní symbol je stejný pro korunovou i eurovou peněženku a naleznete jej na stránce s vkladem peněz.

 

Jakmile budete mít peníze v peněžence, můžete je převést do jednotlivých vašich portfolií, strategií nebo provést investice na Portu Gallery nebo OpPORTUnity. Vše zadáte na stránce s Výběry/Převody peněz.“

 

Citlivé úpravy uživatelského prostředí se nám líbí

 

Portu.cz postupně vylepšuje uživatelského rozhraní. Výborné je, že změny jsou prováděné velmi citlivě a s ohledem na to, aby investoři ihned našli to, co potřebují. Z funkčních změn můžeme vyzvednout možnost přepnutí do různých účtů napravo v menu nahoře.

 

Další novinkou, která lidem zjednoduší práci s Portu a odbourá manuální, často zdlouhavé dohledávání vkladů, je automatický přípis neoznačených vkladů do peněženky. Nově se každý vklad zaslaný bez variabilního symbolu automaticky připíše do peněženky Portu klienta, z jehož účtu přišla.

 

Velkou novinkou je příprava mobilní aplikace. V současnosti je už schvalována ze strany App Store. Recenzi aplikace pro čtenáře připravíme.

 

Závěr: roboadvisory Portu.cz je už investičním standardem

 

Před rokem jsme psali, že „v horizontu několika let se roboadvisory Portu.cz stane dle našeho názoru českým investičním standardem pro retailové investory.“ A už se tak prakticky stalo. Když procházíme různá fóra a skupiny na sociálních sítích, tak vidíme, že investoři si navzájem automaticky doporučují Portu. Počet kladných hodnocení služby exponenciálně roste.

 

Pro řadu investorů je Portu prakticky první platforma, přes kterou si budují finanční zázemí, což svědčí o velmi kvalitní prezentaci služby. My také nemáme vůči platformě výtky. Ale samozřejmě doufáme, že tým kolem Radima Krejčího bude nadále přicházet s novými nápady a vychytávkami.

 

I když je Portu výborná služba, tak investoři nesmí zapomínat na základní myšlenku. Na Portu.cz se automaticky nakupují ETF. Pokud přijde na akciových či dluhopisových trzích pokles, tak se ve stejné míře projeví i u ETF a potažmo i v portfoliu sestaveného v Portu. V úvodu článku je uvedený vývoj hodnoty našeho portfolia, na kterém jsou patrné značné výkyvy hodnoty. S volatilitou na finančních trzích musí investoři počítat i do budoucnosti. Před těmito výkyvy Portu ochránit nedokáže.

 

Pokud máte o práci v této perspektivní společnosti, tak se určitě podívejte i do sekce Kariéra. V nabídce je hned několik pracovních pozic.
 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

7.10.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.